Content.19 laat zien wat marketeers kunnen leren van sprookjes en films

Terug naar de ‘basics’ van het vertellen.

Dat de kracht van contentmarketing scherp door storytelling uitgedrukt kan worden, werd dinsdag door een aantal sprekers op Adformatie’s Content.19-congres nog eens scherp benadrukt. Niet zonder reden natuurlijk. Want lang, lang geleden, toen marketing, campagnes en communicatietheorie nog niet bestonden, deden we het al: elkaar verhalen vertellen, op heel veel manieren. Dat veel mythes, bijbelvertellingen, tragedies en hagiografieën op structureel niveau niet veel van elkaar verschillen, wist Joseph Campbell als eerste. Zijn verhaaltheorie, in het bijzonder zijn ‘Hero’s Journey’-analyse, vormt voor een aantal sprekers nog altijd de basisstructuur voor niet alleen oude verhaalvormen, maar ook die van moderne storytelling en contentmarketing. Terug naar de basics dus.

Hero's Journey

Zo legden StoryDiggers Ralph Poldervaart en Sander van Duijn het marketeerspubliek haarfijn uit hoe en met welke basiselementen een goed verhaal wordt opgebouwd. Conflict, een ordinaire en een speciale wereld, een held, een kwaad, een helper en een schat; het zijn Campbells ingrediënten van niet alleen het verhaal van Harry Potter, Aladdin of The Wolf of Wall Street, maar ook van een sterke storytellende campagne. De sprekers gaven mooie voorbeelden met Bart’s Fish Tales en Bavaria’s #carnavalvrij-stunt en lieten de deelnemers vervolgens een eigen story opstellen naar aanleiding van een casus.

Willemijn Vader gaf Campbells Hero’s Journey een verdere duiding in haar workshop. Ook het verhaal van de klant om tot een koop te komen, de zogenaamde buyer journey, volgt volgens Vader de principes van Campbell. Daar moeten marketeers met oog op de basiswaarden van hun merk en doelgroep al ‘storytellend’ op inspelen.

Het vertellen van sprookjes is misschien wel de meest oorspronkelijke vorm van storytelling. Dat zelfs dit archaïsche vertelmedium een merk kan versterken werd door Berno Schokker (Volkswagen) en Boris Nihom (Achtung! Mcgarrybowen) bewezen in hun gezamenlijke presentatie over ‘Volkswagen Snelweg Sprookjes’. Het gaat daarbij om interactieve voorlees-app die kinderen (en volwassenen) sprookjes vertelt en daarbij de objecten uit het landschap tijdens de autorit interactief betrekt. Insteek van de campagne was om de aandacht van kids van hun mobiel/tablet weer richting omgeving te krijgen, net als vroeger. Een fantastische gratis service voor iedereen, ter versterking van het automerk. 

Dat de basics van storytelling makkelijk zijn te leren, hebben de sprekers van Content.19 goed duidelijk gemaakt. 

 

Reacties:

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
McElroy
In recent seasons Valentino’s creative directors Maria Grazia Chiuri and Pierpaolo Piccioli have garnered much acclaim for their elevated take on traditional homespun detailing and a folkloric aesthetic. The brand offers its customers https://www.tellsubway.website/
Lees meer Lees minder
**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
C de Jong
Het blijft wringen: iets zinnigs vertellen terwijl je er alleen maar op uit bent om mensen iets aan te smeren. Verkopers kijken dus af bij echte verhalen en prutsen dan wat in elkaar wat ze met flitsende kreten als 'marketingcontent' en 'storytelling' ergens op proberen te laten lijken. Overtuigen zal het nooit. De lezer krijgt al snel een gevoel van onbehagen en wordt wantrouwig.
Lees meer Lees minder
**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Advertentie