Premium

ADCN brengt Lampen terug naar voorjaar, inzenden weer in Nederlands

'Vertalingen naar het Engels worden nog altijd aangemoedigd, maar zijn niet meer verplicht', aldus Denise Willigers.

Veel veranderingen rondom de Dutch Creativity Awards.

ADCN trapt het nieuwe jaar af met veel nieuws rond de Dutch Creativity Awards, beter bekend als de Lampen. De inzendtermijn is vandaag geopend en loopt tot 26 februari. Deze vervroeging heeft te maken met 'creatieve redenen', meldt de club.

ADCN-voorvrouw Denise Willigers: 'Het jaar starten met het vieren en belonen van het beste werk geeft de juiste energie waar je de rest van het jaar mee verder kunt, in plaats van wanneer het al bijna voorbij is.' Waar de uitreiking van de Lampen vorig jaar in oktober plaatsvond, staat 'ie nu gepland voor woensdag 8 mei. De locatie is nog onbekend, maar er wordt gekeken naar een plek waar zowel de uitreiking als afterparty samen gevierd kunnen worden, zegt Willigers.

Nederlandse taal

Ook schroeft ADCN het aantal hoofddisciplines terug van acht naar vier, te weten Advertising, Design, Craft en Next. Willigers: 'We willen het inzendproces makkelijker maken. De Lampen moet weer dé creatieve prijs van Nederland worden. We hebben ook de jury verkleind van 150 naar zo'n 120 leden. Voorheen zaten daar ook mediamakers en strategen bij, we willen nu voornamelijk creatieven in de jury hebben zitten. Ook hebben we typisch Nederlandse categorieën samengevoegd, zoals radio en copy.'

De kritiek dat er de afgelopen jaren louter in het Engels ingezonden kon worden, lijkt ADCN hiermee ter harte te hebben genomen. Willigers: 'Het is dit jaar mogelijk om cases in het Nederlands in te zenden. Veel van het werk dat ingezonden wordt is sterk geworteld in de Nederlandse cultuur en taal of doorloopt een geheel Nederlandstalig traject. Vertalingen naar het Engels worden nog altijd aangemoedigd, maar zijn niet meer verplicht.'

Er leefde vorig jaar in het vak veel onvrede om het feit dat de case 'Niet vliegen, wel landen' van Natuurhuisje geen Lamp had gewonnen. Ook bleek de oer-Nederlandse case door een jury met een Engelstalige juryvoorzitter te zijn beoordeeld.

Lees ook:

Inzenden voor de Lampen kan hier.

premium

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Advertentie