Onderzoek: beeldsector groeit, maar makers krijgen onderbetaald

'We kunnen niet zonder de beeldmakers. Toch zien we dit niet terug in de financiële beloning.'

Beeldsector groeit, verdienvermogen hapert

Door de opkomst van social media en grote internationale contentplatforms neemt de vraag naar het werk van ontwerpers, fotografen en illustratoren toe, maar hun verdienvermogen neemt af. Dat blijkt tenminste uit onderzoek van de vorig jaar opgerichte Federatie Beeldrechten naar de waarden van de beeldsector binnen de culturele en creatieve sector.

De uitkomsten van het onderzoek werden donderdag gepresenteerd tijdens het event 'Beeld is' in pakhuis De Zwijger in Amsterdam. Het onderzoek is uitgevoerd door NEO Observatory Rotterdam in samenwerking met Paul Rutten Onderzoek, in opdracht van de Federatie Beeldrechten en beslaat de periode 2010 - 2021.

Centrale vraag in het onderzoek: wat levert de beeldsector op voor de Nederlandse economie en voor de werkgelegenheid? En wat is de economische positie van beeldmakers?

Enkele belangrijkste conclusies:

• De beeldsector biedt aan veel mensen werk. De sector vertegenwoordigt met 112 duizend werkzame personen dertig procent van de werkgelegenheid in de culturele en creatieve sector. Dit is 1,2 procent van de totale werkgelegenheid in Nederland.

• Mede door de opkomst van grote internationale contentplatforms neemt de vraag naar het werk van fotografen, beeldend kunstenaars, illustratoren en ontwerpers toe. Toch neemt hun verdienvermogen af.

• Ondanks de verslechterde financiële positie van beeldmakers, levert de beeldsector een toegevoegde waarde van 3,4 miljard voor de Nederlandse economie. Het is daarmee verantwoordelijk voor ruim 18 procent van de waarde die de gehele culturele en creatieve sector realiseert.

• Communicatie- en grafisch ontwerp laat met jaarlijks 34,6 % de sterkste banengroei zien. Een op de vijf van alle werkzame personen in de beeldsector is hier te vinden, terwijl slechts 14,4 procent van de toegevoegde waarde daarvandaan komt.

Oneerlijke vergoedingen

Een beeld kan viral gaan, maar de maker krijgt hier vaak niet een redelijke beloning voor. Een belangrijk thema voor beeldmakers is dan ook het vooralsnog ontbreken van eerlijke vergoedingen voor het gebruik van auteursrechtelijk beschermd beeld door contentplatforms en social media. Ondanks de verslechterde financiële positie van beeldmakers, levert de beeldsector een toegevoegde waarde van 3,4 miljard voor de Nederlandse economie. Het is daarmee verantwoordelijk voor ruim 18 procent van de waarde die de gehele culturele en creatieve sector realiseert. De beeldsector biedt ook aan veel mensen werk. De sector vertegenwoordigt met 112 duizend werkzame personen dertig procent van de werkgelegenheid in de culturele en creatieve sector. Dit is 1,2 procent van de totale werkgelegenheid in Nederland. 

Bart Drenth, voorzitter Federatie Beeldrechten: ‘Het onderzoek laat zien hoe belangrijk de beeldsector is voor de creatieve industrie en de economie. Beeld is overal en we maken er steeds meer gebruik van. We kunnen niet zonder de beeldmakers. Toch zien we dit niet terug in de financiële beloning voor beeldmakers. Dit heeft alles te maken met hun auteursrechtelijke positie. Waar de rechten voor bijvoorbeeld muziek en films steeds beter beschermd zijn, blijkt de urgentie voor beeld nog niet vanzelfsprekend. Dat is niet houdbaar. Hiermee dreigt authentiek beeld te verdwijnen, omdat we de waarde onvoldoende erkennen. Met name in het digitale domein valt er nog veel te winnen. We pleiten voor een regeling waarin makers gepaste vergoedingen krijgen voor hun werk.’

De volledige uitkomsten van het onderzoek zijn hier te vinden.

Over

De Federatie Beeldrechten is eind 2022 opgericht en bundelt de krachten van de Nederlandse auteursrechtenorganisatie Pictoright samen met de beroepsvereniging van Beeldend Kunstenaars (BBK), Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers (BNO), Beroeps Organisatie Kunstenaars (BOK), DuPho, Kunstenbond, NVJ-NVF en Platform BK. Binnen de federatie zetten zij zich samen in voor een betere auteursrechtelijke positie van beeldmakers. Het nieuwe samenwerkingsverband heeft als doel een eerlijkere vergoeding voor het gebruik van beeld.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie