Communicatieprofessional in de rol van scrum-master, wel/geen aanrader?

Hij bevindt zich in een gunstige uitganspositie, maar moet wel waken voor conflicten.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

[door Gidion Peters]

Vaak krijg ik de vraag van communicatieprofessionals of ze er goed aan doen om de rol van scrum-master op te pakken. Elk project heeft volgens de scrum-aanpak namelijk een scrum-master nodig, en als jij degene bent die het meeste afweet van scrum dat lijkt het bijna noodzakelijk dat je ook die rol invult.

Toch gaat het in de praktijk nog wel eens mis met vrolijk voortklussende scrum-masters uit het communicatieveld.

Om dat leed te voorkomen zijn er twee vragen die ik een aspirant-scrum-master terugstel: ben je er klaar voor en ben je ervoor in positie?

Unieke rol

Voordat ik mijn vragen verder toelicht, even terug naar wat een scrum-master ook alweer doet. Het is namelijk een unieke rol, die zich slecht laat vergelijken met rollen uit de traditionele wereld van projectmanagement (denk aan een projectleider, projectsecretaris of projectmedewerker). Een scrum-master houdt zich volledig met het proces bezig en dus niet met de inhoud. Sommigen zeggen: hoe minder de scrum-master van de inhoud weet, hoe beter. Een unieke combinatie van ervaring, procesinzicht, coachingskwaliteiten en empathisch vermogen maken dat een scrum-master kan doen wat hij/zij doet: teams versnellen en met plezier resultaten laten behalen. Binnen de regels van het scrum-spel, uiteraard.

Ben je er zelf voor in positie?

Dan nu de eerste wedervraag: ben je er zelf voor in positie? Hierbij zul je na moeten gaan of je de vaardigheden en ervaring van een scrum-master in je rugzak hebt.

Als alleen de ervaring nog ontbreekt, kan het lonen om mee te lopen met een scrum-master die al een eind op weg is. In deze zin heeft scrum iets ambachtelijks: van mee-ervaren leer je het meest. Verder kan het plots oppakken van de rol van scrum-master de wenkbrauwen doen fronsen bij bazen of opdrachtgevers: een beetje scrum-masteren, daar word je als communicatieprofessional toch niet voor betaald?

Ben je in positie voor het scrum-masterschap?

En dat brengt ons meteen op de tweede vraag: ben je in positie voor het scrum-masterschap? Een dubbelrol kan hierbij nog wel eens in de weg staan. Als vooral je inhoudelijke communicatie-expertise van belang is in een project, krijg je er met het scrum-masterschap een flinke taak bij. En dat kan conflicteren, zeker wanneer je in situaties als speler en scheidsrechter tegelijk op moet treden. Denk hier dus van tevoren goed over na.

Mooie voedingsbodem

Tot slot: terwijl mensen vanuit elke discipline de rol van scrum-master zouden kunnen vervullen, denk ik dat communicatieprofessionals zich wel in een heel gunstige uitganspositie bevinden, ook gezien hun veranderende rol in organisaties. Communicatieprofessionals faciliteren steeds meer het gecommuniceer van anderen en pakken steeds vaker een coachende en trainende rol op. Aangevuld met de inleving en empathie die zo belangrijk is in het vak, ligt daar wel een mooie voedingsbodem voor het scrum-masterschap. Zou zonde zijn om daar niks mee te doen!

Gidion Peters verzorgt op van 11 november een sessie over scrummen.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie