Premium

Femke Schavemaker: 'Het zou hilarisch zijn als het niet zo horror was, en doodeng als het niet zo dolkomisch was'

Random Pic(k) Of The Day For A Week. Nils Adriaans vraagt vakgenoten naar hun inspiratie. Ditmaal (copy)writer Femke Schavemaker.

Femke Schavemaker

Deze week was (copy)writer Femke Schavemaker, curator van Random Pic(k) Of The Day For A Week. Vijf dagen lang deelde zij haar inspiratie op de LinkedIn-pagina van Nils Adriaans én Adformatie (één bijdrage per dag).

'Het is eind 2022 (lijstjestijd!) en ik ben eindelijk gevraagd voor Zomergasten eh Adformatie’s Random Pic(k)s.'

Hier haar bijdragen:

1. Diplomisme - is dat erg?

'Een prachtig nieuw woord voor een ellendig fenomeen. Hoe kan het dat hoger opgeleiden (in hun ogen) lager opgeleiden beschouwen als een soort lagere levensvorm? Ik schreef dit jaar de bundel "Wat als je geen idee hebt waar het allemaal om draait (is dat erg?)" samen met dichter Jesse Laport. Een ode aan de onwetendheid. Een oproep om te vragen in plaats van uit te dragen. Een gedachtebundel, met gedichten ook wel.

Aan dit heldere artikel van De Correspondent heb je veel meer.'

Advertentie
advertisement
Illustratie bij het artikel 'Hoe hogeropgeleiden discrimineren'
Illustratie bij het artikel 'Hoe hogeropgeleiden discrimineren'

2. 'Het kan bijna niet uiteenlopender, maar het blijft altijd Hisko’s hand'

'Niet alleen de beeldverhalen van [animator] Hisko Hulsing raken keer op keer tot het bot. Ook het verhaal van Hisko zelf. De goedheid van deze man, zowel in zijn vak als in zijn karakter. Hij was iedereens lievelingsillustrator, het voelt niet eens als heel lang geleden. Hij gaf heel matige ideeën toch nog een gouden randje.  En ineens was er de hartverscheurende film over Kurt Cobain… en dit jaar de magische extra episodes voor The Sandman: Dream of a Thousand Cats/Calliope op Netflix. Het kan bijna niet uiteenlopender, maar het blijft altijd Hisko’s hand. Zijn observatievermogen, zijn esthetiek, zijn stilte. Iets schrijnends. Ik hoop dat ik in een Hisko-hiernamaals kom. Zoals in The Midnight Library van Matt Haig, steeds in een andere mogelijke wereld. Maar altijd Hulsing. Hulde.'

Still uit The Sandman: A dream of a thousand cats
Still uit The Sandman: A dream of a thousand cats

3. 'Het is een tragisch, maar ook zo komisch verhaal'

'Op 22-02-2022 overleed Mark Lanegan, de voormalig zanger/gitarist van onder andere Screaming Trees, wat hij zelf een zeikband vond overigens. Zijn memoires Sing Backwards and Weep beschrijven de opkomst en ontdekking van de Grunge (niet van hem) en de dood van iedereen die Grunge maakte (hij was overal bij, maar behoorde niet tot de 'groten').

Het is een tragisch, maar ook zo komisch verhaal vol mislukking, verslaving en een opeenstapeling van pech en (vooral) verkeerde keuzes. De conclusie: het was een wonder dat hij nog leeft. Dat is inmiddels voorbij. Het audiobook sprak hij zelf in. Zijn stem alleen al is de 12 uur van je leven meer dan waard.'

Mark Lanegan
Mark Lanegan

4. Over hoe we als ’creatives’ met de allerbeste bedoelingen de meest desastreuse toepassingen bedenken

'Niemand in dit vak leest ooit een roman, volgens mij. Dit vervolg - The Every van Dave Eggers - op The Circle is verplicht. Deze dystopie gaat over ons. Over hoe we als ’creatives’ met de allerbeste bedoelingen (duurzaam, maatschappelijk, inclusief) de meest desastreuse toepassingen bedenken…. en bouwen. Van eyetracking tot ontspullen tot een verbod op buitenlandse bananen. Het zou hilarisch zijn als het niet zo horror was en het zou doodeng zijn als het niet zo dolkomisch was. Een interview met Eggers vind je hier. Maar het boek is beter.'

'Deze dystopie gaat over ons'
'Deze dystopie gaat over ons'

5. Broke Ass Millionaires. 'Het is good-karma glamour'

'Joan Alosery en Lucien Bouman zijn het duo Broke Ass Millionaires. Ze kleden artiesten als I Am Aisha, met kringloop. Hun stijl is uniek. Het is good-karma glamour. Het is alles door elkaar en eigen. Zo zijn ze zelf ook. De afgelopen jaren stampten ze twee grote dansscholen (Solution) uit de grond. Ook hier weer: alles, voor iedereen, maar toonaangevend en fascinerend. Dit jaar begonnen ze een event bureau. Ik volg Broke Ass Millionaires (uit Zaandam) op de voet en dat is bijna niet bij te houden.'

Joan en Lucien
Joan en Lucien

In de week van 9 januari 2023 (we gaan er een weekje tussenuit) is Maarten Bakker, Creative Director/Partner van ClubgeistBVH uit Rotterdam, curator van #RPOTDFAW.

premium

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Wordt lid van Adformatie!

Wordt lid van Adformatie → Login →
Advertentie