Premium

De Caribische inspiratie van talent Kevin Rooi

Random Pic(k) Of The Day For A Week. Nils Adriaans vraagt vakgenoten naar hun inspiratie. Ditmaal Kevin Rooi, typograaf en Monk.

Kevin Rooi, fotografie @veronikrad

Deze week was 'the very talented' Kevin Rooi, typograaf en junior designer bij Media.Monks, curator van Random Pic(k) Of The Day For A Week. Vijf dagen lang deelde hij zijn inspiratie op de Facebook-pagina van Nils Adriaans (één bijdrage per dag).

The designer next door

'Mijn naam is Kevin Rooi, ik kom van Aruba, woon sinds 8 jaar in Nederland en ben een multidisciplinaire designer, die nu 1 jaar voor Media.Monks werkt – and I LOVE MY JOB! Ik ben van huis uit typograaf, van letters en typografie in grafisch ontwerp, illustraties en animaties, en hoor vaak dat mijn werk energiek en passievol overkomt. Iemand zei eens: “Kevin makes crazy work” en daar sluit ik me graag bij aan haha. Als creatief zijn er heel veel dingen die mij inspireren. Hier zijn er 5.'

1. De design crew die Serena Williams

‘Ik hou ervan als er bewegingen ontstaan, zoals de design crew die Serena Williams is gestart – vanuit de gedachte dat ze graag meer mensen in de creatieve industrie terug wilde zien, waarin ze zichzelf zou herkennen. Zo koos ze diverse individuen met verschillende achtergronden, hielp ze hen hun skills verder te ontwikkelen, om uiteindelijk eventueel in haar team op te nemen.

Ik ben een grote voorstander van diversiteit en inclusiviteit, omdat het anderen, iedereen eigenlijk kan inspireren dat iets mogelijk is. Vanuit de gedachte: “Hey, if they can do it, I can do it!”'

Advertentie
advertisement

2. 'Je hoeft niet de duurste spullen te hebben, om fashionable te zijn'

‘Ik heb me altijd aangetrokken gevoeld tot street style fashion. Door verschillende stijlen te combineren, ontstaan er weer nieuwe, iconische combinaties en stijlen; het geeft iedereen, ieder individu, de mogelijkheid om zijn of haar eigen unieke stijl te ontwikkelen. Dat inspireert me eraan.

En je hoeft er ook niet de duurste spullen voor te hebben of te kopen, om fashionable te zijn; je kunt urban met vintage en luxe en klassiek combineren. Het is net als freestyle dansen, waarbij ook allerlei stijlen worden gemixt. De persoon of het icoon dat mij als eerste te binnen schiet, als ik aan street style fashion denk, is A$AP Rocky – by a landslide. Alles staat hem goed, zullen we maar zeggen.’

3. Dansers van nu & de evolutie van dans

‘Dansen is mijn enige andere hobby. Ik heb meerdere keren met de danswereld te maken gehad en wat mij inspireert tijdens dansevenementen is hoezeer mensen van over de hele wereld hun liefde voor dansen uiten – dat creëert een gemeenschap vol begrip, verbinding en waardering voor en met elkaar.

Mijn dans-rolmodel was Micheal Jackson, maar ik vind het te gek om naar de nieuwe generatie te kijken en te zien hoe dansen geëvolueerd is. Ik kijk heel graag naar dansers op TikTok of Instagram. Dansers die ik onder anderen volg zijn Vik, Tight Eyex en Aubrey Fisher.’

4. Typografie & de kracht van letters

‘Vanaf het moment dat ik in aanraking kwam met graffiti, opende de wereld van typografie zich voor mij. In het dagelijks leven valt typografie de meeste mensen nauwelijks op. We zien woorden en letters als een middel om te communiceren, om te weten waar we heen moeten of om onze kennis te delen of een statement te maken. Maar beeld je eens in dat je naar de supermarkt gaat en alle verpakking “woordloos” is, je zou eindeloos moeten zoeken naar de juiste boodschappen. Een ander voorbeeld zijn de titels van een film, je zou niet weten waar je naar kijkt.

Zie je? We zijn eraan gewend, maar letters worden als vanzelfsprekend beschouwd. Ik geloof in de kracht van letters en we zouden niet moeten onderschatten wat we ermee kunnen – welke mogelijkheden het biedt om ons uit te drukken en impact te maken. Hier een paar voorbeelden van typografie dat mij inspireert:

1. Songs and the City by Kae

2. Be On The Right Side Of History by Director & Designer Anjela Freyja - zie beeld hieronder

3. Illustrations by Agustina Gastaldi.'

Be On The Right Side Of History - Anjela Freyja
Be On The Right Side Of History - Anjela Freyja
Agustina Gastaldi
Agustina Gastaldi
Agustina Gastaldi
Agustina Gastaldi

5. ‘Waarom praten Nederlanders zelden over de Caribische cultuur, tradities en het talent?’

‘Je achtergrond, cultuur en roots hebben een grote invloed op hoe je leeft en op je interesses. Daarom vind ik het altijd inspirerend om te zien hoe creatieve talenten hun afkomst gebruiken om hun werk extra kracht te geven en zo uiteindelijk opvallen, boven komen drijven en verder komen.

Ik kom zelf van de Caraïben en het valt me op dat Nederlanders meestal praten over de eilanden als mooie vakantiebestemming met prachtige stranden en heerlijke cocktails, maar het zelden hebben over de cultuur, tradities en de mensen. Waarom is dat, is het onwetendheid of onwil? Terwijl er zoveel talent vandaan komt, zoals bijvoorbeeld:

- Tera Kòrá is een Rotterdamse muziekproducer van het prachtige eiland Curaçao. Heeft onlangs een collab gedaan met Red Bull Music op Curaçao;

- Kevin Osepa is een beeldend kunstenaar (hij werkt met film en fotografie) en geboren en getogen op Curaçao. Zijn film Watamula werd genomineerd voor een Gouden Kalf in de categorie Beste Korte Film - zie de trailer hieronder;

- JeanPaul Paula (zie foto onder), geboren op Curaçao, queer creative director, stylist, fotograaf, regisseur en voormalig jurylid van Holland’s Next Top Model. Hij werkte met grote merken als Nike, Daily Paper, Patta, Vogue Italia en meer. Onlangs had hij een tentoonstelling, die werd gesponsord door Calvin Klein: Nos Kultura.

Natuurlijk zijn er meer, maar het maakt me zo trots om te horen over hun prestaties. Dat inspireert mij weer om beter werk te maken en deuren te openen, zodat anderen ook kunnen doen wat ik weer heb gedaan en doe en hopelijk ga doen.’

Trailer Watamula
JeanPaul Paula
JeanPaul Paula

Komende week is Marieke Jansen-Rentmeester, Marketing Director Campina & Mona en SAN-bestuurslid, curator van #RPOTDFAW.

premium

Word lid voor € 1,-

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan en betaal € 1,- voor de 1e maand.

Ja, ik wil lid worden
Advertentie