‘s werelds beste infographic!

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Infographics zijn enorm hot. Maar ze zijn al zo oud als de weg naar… Rusland. Charles Joseph Minard, een Fransman die leefde tussen 1781 en 1870, was bouwkundig ingenieur. Toen hij in 1851 met pensioen ging, zocht hij een hobby. Geen bingo, tuinieren of Nordic Walking, maar hij ging onderzoek doen naar informatie en hoe hij deze informatie duidelijk kon visualiseren. Door zijn bouwkundige achtergrond was hij bekend met kaarten en diagrammen. Hij combineerde beiden om meer informatie in een beeld te stoppen.

Een van zijn bekendste infographics (hij heeft er in totaal 51 gemaakt) is 'Carte figurative des pertes successives en hommes de l’Armée Française dans la campagne de Russie 1812-1813'. zien we de aantocht en de desastreuze aftocht van Napoleons leger richting Rusland.
In deze infographic kun je maar liefst zes verschillende soorten informatie aflezen.
• De tocht geografisch weergegeven. Steden, rivieren en veldslagen staan met geografische precisie beschreven.
• De koers die het leger heeft afgelegd..
•De tocht staat in een tijdspad.Vanaf 24 oktober tot 7 december is af te lezen ‘wanneer’ ‘welke’ gebeurtenissen plaatsvonden en ‘op welke’ plek dit gebeurde.
• De aantocht en de aftocht van de strijd is met kleuren aangegeven. Oranje is de aantocht, zwart de aftocht.
• De omvang van het leger is aan de dikte van de lijn af te lezen. Te zien is met hoeveel man is gestart en hoe weinig er maar zijn overgebleven. Dat is aan de dikte van de lijn af te lezen. Elke millimeter die de lijn dunner wordt, staat voor een dodental van 10.000 mensenlevens.
• Er is af te lezen welke temperatuur het wanneer en waar was. Een temperatuurverschil van maar liefst 80 graden is visueel in beeld gebracht.

is dus af te lezen dat Napoleon op 24 oktober vol goede moed met een leger van 442.000 man richting Moskou vertrok, daar aankwam met minder dan een kwart van zijn leger (100.000 man) en uiteindelijk verslagen terugkeerde met nog 10.000 man over. Deze nederlaag is Napoleon nooit te boven gekomen. Twee jaar later werd Napoleon voorgoed verslagen bij de slag om Waterloo. Bijna 100 jaar later probeert Hitler het opnieuw, maar verkijkt zich ook op de omvang van Rusland, de extreme weersomstandigheden, en het doorzettingsvermogen van de Russen.
Deze infographic verteld een compleet verhaal. Een gruwelijk verhaal. Je kan uren naar kijken en de verhaallijn werkelijk voelen.

Deze infographic is door tijdgenoten bejubeld en geprezen. Étienne-Jules Marey, de beroemde bewegingsfotograaf (bekend van zijn fotografische studies naar de bewegingen van mensen en dieren) noemt deze infographic: Door geen historicus is dit met geen pen beter te beschrijven. Edward Rolf Tufte, een auteur op het gebied van informationdesign en pionier op het vlak van datavisualisatie noemt het: de beste grafische statistiek ooit gemaakt! Howard Wainer, statisticus en auteur noemt het ‘de wereldkampioen der infographics’.

(bekijk de infograpic in het groot: )

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie