Weinig topmanagers geven intern het goede voorbeeld

Nog geen 20 procent van de ic-professionals vindt dat topmanagers hun voorbeeldrol in interne communicatie goed invullen. Communicatieprofessionals zijn hierover zelfs iets negatiever dan in 2011. Dat is een van de opzienbarende conclusies uit het Trendonderzoek IC 2013

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Het Trendonderzoek IC, een initiatief van Involve, Universiteit Twente en Communicatie Magazine, werd voor de tweede keer gehouden. Er namen meer dan honderd ic-professionals aan deel. In het julinummer van Communicatie Magazine staat een uitgebreide analyse van de uitkomsten. Hier enkele opvallende conclusies.

Waarde
Organisaties zijn zich bewust van de toegevoegde waarde van interne communicatie, aldus een kleine meerderheid van de ic-professionals. Een mooie constatering, die helaas niet is terug te vinden in de aandacht voor ic. Bij bijna 70 procent van de deelnemers krijgt externe communicatie meer
aandacht, een toename ten opzichte van 2011.

Welke plek neemt IC in organisaties in?
Het management, in de vorm van directie, (team) managers en projectmanagers, is daarentegen wél de belangrijkste klant en samenwerkingspartner van de ic-prof, blijkt uit het onderzoek. De ic-afdeling (of het team) bevindt zich vaak dicht tegen de directie aan, maar maakt er zelden deel van uit. Deze positie is steviger dan in 2011.

Middelen
Als specifiek naar de middelen wordt gekeken, blijkt dat de professionals het meeste effect bereiken met het gebruik van intranet, gevolgd door (digitale) nieuwsbrieven en het personeelsblad. De deelnemers beoordelen digitale middelen zoals Yammer, wiki en blogs positiever op effectiviteit dan in 2011. Het ouderwetse mededelingenbord vinden ze het minst effectief; in 2011 gold dat nog voor wiki. Het effect van al deze communicatie-inspanningen wordt overigens maar nauwelijks gemeten.

Vervolgonderzoek: ic-professionals gezocht!
Er volgt nog kwalitatief nader onderzoek naar de uitkomsten van dit Trendonderzoek IC. In dit tweede deel van het onderzoek wordt gezocht naar de feiten achter de cijfers. Door middel van korte interviews worden specifieke onderwerpen verder uitgelicht. Voor deze interviews zijn de onderzoekers op zoek naar deelnemers. Het gaat om een telefonisch interview van 20 tot 30 minuten. Wil jij deelnemen? Neem dan contact op met Suzanne Janssen van Universiteit Twente via s.janssen@utwente.nl .

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie