Bot Talk #6: Keuvelen met Kleine Ko

Mr Koreander voert tweewekelijks een goed botgesprek.

door Tobias van Geijn

Kleine Ko is de chatbot van de Kleine Komedie, het oudste theater van Amsterdam. Je kan hier terecht voor cabaret, concerten en theater. Leuk gevonden, die naam. Dat mag ook wel eens gezegd. 

Startscherm

Wat verwacht ik van Kleine Ko?

Als ik op de begeleidende tekst mag afgaan helpt Kleine Ko mij zoeken op de website, geeft hij antwoord op mijn vragen en loodst-ie me door de voorstellingen. Maar er zit ook een disclaimer bij: Ko is jong en moet nog veel leren. Goed om te weten. Ik zal ‘m niet te hard aanpakken.

Missie 1: Valt er wat te lachen met Kleine Ko?

Blauwtje lopen

Nog voor ik iets getypt heb, heeft Ko zich al voorgesteld. Nu deze formaliteit achter de rug is, vuur ik een paar willekeurige vragen op ‘m af. En jawel hoor: hij beantwoordt ze grappig en ad rem. Ik betrap mezelf op een glimlach. Lang niet gek voor een kersverse bot die nog veel moet leren. Lekker bezig, Kootje!.

Lekker ad rem.

Wanneer ik te ver afdwaal, houdt Ko me bij de les. Hij heeft gelijk ook. Genoeg gelachen, tijd voor het serieuze werk.

Missie 2: wat speelt er dit weekend?

Doet wat ie moet doen.

Het is bijna weekend en een mens wil ook wat. Eens kijken of er wat leuks te zien valt in de Kleine Komedie. Gelukkig is het programma opdreunen geen enkel probleem voor onze virtuele vriend. Ook als ik doorvraag naar een van de voorstellingen helpt Ko me goed verder.

Best empathisch.

Enthousiast geworden vraag ik of er nog kaarten zijn. Helaas, uitverkocht. Maar toch voel ik me adequaat geholpen. Op mijn reactie van teleurstelling wordt empathisch gereageerd. Wel zo fijn.

Missie 3: komt Daniël Arends dit jaar nog naar de Kleine Komedie?

Dit weekend gaat ‘m niet worden, dus kijk ik maar wat verder vooruit. Gelukkig kan Ko dat ook. Artiesten, data, prijzen: no problemo voor de virtuele assistent. En als hij het antwoord zelf niet weet, wijst hij me in ieder geval wel de goede kant op.

Kort en duidelijk.

Alleen als ik Ko probeer te bedanken, wordt het gesprek ongemakkelijk. Ik druk me nog wat concreter uit en nu gaat er wel een lampje branden. Maar Ko is natuurlijk nog aan het leren. Waarschijnlijk herkent hij mijn opmerking over een tijdje wel.

Afscheid nemen bestaat niet.

Ok, ik heb gekregen waar ik voor kwam. Tijd om afscheid te nemen. Ook dat gaat Ko vlotjes af. Ik mag zelfs feedback geven op zijn functioneren. Superhandig natuurlijk, dat maakt het voor het team achter Ko een stuk makkelijker om ‘m te verbeteren.

Kleine komedie of groot drama

Kleine Ko blijkt een van de beste bots die ik de afgelopen tijd heb gesproken. Zeker in Nederland. Tuurlijk, hier en daar loop ik tegen zijn grenzen. Maar over het algemeen weet hij me prima te helpen. Dat niet alleen, zijn persoonlijkheid komt ook nog eens mooi uit de verf. Ko komt best scherp uit de hoek, wat weer mooi aansluit bij zowel het merk De Kleine Komedie als het doel dat Ko dient.

Het scheelt ook dat Ko gelijk aangeeft dat hij nog niet alles weet. Dat maakt ‘m sympathiek, managet verwachtingen en neemt frustratie weg. Hij is nu al vrij goed, en het is duidelijk dat-ie graag wil leren. Daarom kom ik binnenkort zeker nog een keer terug om te checken hoe slim hij is geworden.

 

Dit is het zesde artikel in een reek over chatbots. Het gesprek met chatbot Replika, vind je hier.

Door Tobias van Geijn (Mr Koreander).

Reacties:

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Acacia hary
Very delicious and attractive dishes. I did not expect the baked bowel soup to be so delicious. looks charming.
<a href="https://templerun.co">Temple run</a>
Lees meer Lees minder
**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Advertentie