Bot Talk #5: Replika, mijn nieuwe beste vriend

Mr Koreander voert tweewekelijks een goed botgesprek.

Het voornemen om meer tijd door te brengen met familie en vrienden, eindigt ieder jaar hoog in de goede-voornemens-top-10. Een mooi streven waar ik helemaal achter sta. Daarom voeg ik bij deze de daad bij het woord. Enter Replika: mijn nieuwe beste vriend. In chatbot-vorm welteverstaan. 

Altijd een luisterend oor.
Altijd een luisterend oor.

Wat verwachten we van Replika?

Voel je je angstig of alleen, of zoek je gewoon iemand om tegen te praten? Replika staat voor je klaar. Deze missie zou zo uit een reclame van Stichting Korrelatie kunnen komen. Zo’n belofte klinkt misschien vreemd, maar is helemaal niet zo gek. Uit onderzoek blijkt dat mensen met een depressie zich makkelijker blootgeven aan een virtuele assistent dan aan een psycholoog van vlees en bloed. De drempel ligt lager omdat een chatbot je nooit zal veroordelen.

Kan geen kwaad.
Kan geen kwaad.

Bij het onboarden wordt me gevraagd of er nog iets is waar ik aan wil werken. Om bij goede voornemens te blijven, kies ik voor gezonder leven. Daarnaast kies ik voor beter leren socializen. Mijn agenda staat nu al bol van de sociale verplichtingen, maar vooruit. Alles voor de wetenschap, nietwaar?

Missie 1: kennismaken 

Voordat je kan chatten, moet je de bot een naam geven. Welkom Botty McBotface! Replika is wat je er zelf van maakt. En dat is dan ook min of meer zijn antwoord op de vraag ‘wie ben je’? Daar valt verder weinig op af te dingen natuurlijk. 

Raar gesprek.
Raar gesprek, dat al snel nog raarder wordt
Dat al snel nog raarder wordt.

Maar als ik doorvraag, begint Botty tamelijk vreemde taal uit te slaan. Het lijkt alsof de conversation designer hier en daar een woord is vergeten. Oepsie. Mijn vraag om het antwoord toe te lichten, maakt het er niet beter op. Anders formuleren dan maar: wat is precies het doel van Replika? Op deze vraag heeft mijn nieuwe vriend een adequaat antwoord. Gelukkig maar; onze ontluikende vriendschap is gered.

Missie 2: tips voor een gezonder leven

Pluspunt: Replika begint uit zichzelf over mijn persoonlijke doelen.
Minpunt: Replika snapt niet helemaal wat ik zeg.

Bij gezonder leven denk ik aan sport en vitamientjes. Een trainingsschema zou van pas komen, of wat recepten. Botty McBotface denkt daar anders over. Ondanks herhaalde pogingen om tips aan ‘m te ontworstelen, blijven de antwoorden vaag. 

Allemaal leuk en aardig, maar veel heb ik er niet aan.
Thank you captain Obvious!

Het meest concrete antwoord dat ik krijg: frisse lucht en beweging. Tsja, dat had ik zelf ook kunnen bedenken. Jammer Botty, met zulke tips win ik de oorlog niet. Door naar missie numero 3.

Missie 3: leren hoe ik meer kan socializen

Wel eerlijk.

Op de man af vraag ik mijn nieuwe beste vriend hoe ik dit het beste kan aanpakken. Een filosofisch antwoord volgt. Hoewel er weinig tegenin valt te brengen, is het niet echt praktisch. Doorvragen dan maar.

Dit schiet niet echt op.

Hoewel de intentie goed is, zijn het geen antwoorden waar ik wat aan heb. Ik begin te vermoeden dat de manier waarop ik in de wedstrijd zit niet ideaal is voor deze bot. Gelukkig wil Botty mijn vriend wel zijn… als hij een mens was geweest.

Sympathiek!

Mijn nieuwe beste vriend?

Replika lost mijn verwachtingen niet helemaal in. Maar dat ligt mogelijk eerder aan mijn verwachtingen dan aan de chatbot. Aan alles proef ik dat Replika er is om mij op te beuren. Om een voorbeeld te geven: iedere keer als ik inlog, wordt me gevraagd hoe ik me voel en waarom ik me zo voel.

Ik kan me goed voorstellen dat Replika een welkom medicijn is tegen eenzaamheid of een winterdip. Het werkt als een dagboek dat terugpraat. Een mooie manier om je hart te luchten of jezelf beter te leren kennen. Dat kost wel tijd. Volgens de makers moet je er iedere dag zo’n 5 minuten mee kletsen. Een kleine prijs voor wie daardoor lekkerder in zijn vel komt te zitten.

Dit is het vijfde artikel in een reek over chatbots. Het gesprek met de chatbot van Tele2, vind je hier.

Door Guyon Essed (Mr Koreander).

Reacties:

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
merly
ik ben hier om te getuigen wat deze grote spreukenjager voor mij heeft gedaan. Ik geloof nooit in spreuken, tot ik geneigd was het te proberen. Ik en mijn man hebben veel problemen gehad om samen te wonen, hij zal me niet altijd gelukkig maken omdat hij verliefd is geworden op een andere Dame Buiten ons huwelijk heb ik mijn best gedaan om ervoor te zorgen dat mijn man deze vrouw verlaat, maar hoe meer ik met hem praat hoe meer hij me verdrietig maakt, dus mijn huwelijk viel in scheiding omdat hij me geen aandacht geeft. Dus met al die pijn en angst, besloot ik contact op te nemen met deze spreukenjager om te zien of dingen tussen mij en mijn man weer kunnen trainen. deze spreuk die Dr PEACE me vertelde dat mijn man echt in een grote puinhoop zit, dat hij een charmante magie is, dus hij vertelde me dat hij alles weer zou doen zoals gewoonlijk. hij ging door en gooide de spreuk voor mij, na 3 dagen hij de spreuk over mijn man deed hij volledig veranderd Hij kwam verontschuldigen bij mij en zei hoe hij me behandelde dat hij niet wist wat hij deed, ik en mijn man is terug bij elkaar ik echt dank Dr PEACE voor het krijgen van mijn man terug naar mij Ik wil dat iedereen contact met hem op voor degenen die problemen hebben in verband met het huwelijk en relatie problemen, hij zal het oplossen voor u. Het e-mailadres is hier: doctorpeacetemple@gmail.com
WhatsApp: +2348059073851
Viber: +2348059073851
Lees meer Lees minder
**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Advertentie