Consumentenbond: 'Fabrikanten letten te weinig op veiligheid slimme apparaten'

Veel apparaten bevatten kwetsbaarheden en fabrikanten doen te weinig om die te verhelpen, aldus de bond.

Internet of things
123rf

Fabrikanten van slimme apparaten hebben weinig oog voor de veiligheid van hun producten. Dat schrijft de Consumentenbond in een rapport. Veel apparaten bevatten kwetsbaarheden en fabrikanten doen te weinig om die te verhelpen, aldus de bond.

Onderzoekers hebben hacktests gebruikt, waarbij ze probeerden tien producten te hacken. Van deze apparaten was tijdens vooronderzoek gebleken dat ze veiligheidsproblemen hebben. Het ging onder meer om twee seksspeeltjes, twee kinder-GPS-horloges en twee babycamera’s. Ook zijn vier vergelijkende onderzoeken van slimme beveiligingscamera’s, lampen, deurbellen en babycamera’s gedaan.

De onderzoeken en de hacktests brachten 27 kwetsbaarheden aan het licht. De onderzoekers meldden de gebreken bij de fabrikanten, maar die blijken volgens de bond laks met het oplossen ervan. In twaalf gevallen ontkenden ze het probleem, weigerden ze actie te ondernemen of reageerden ze helemaal niet. Van veertien ernstige kwetsbaarheden verhielpen ze er negen.

Advertentie
advertisement

Updates

Ook op het gebied van update-beloftes schieten de fabrikanten volgens de Consumentenbond ernstig tekort. Van de vijftig onderzochte fabrikanten geven er slechts drie voor al hun productgroepen vooraf duidelijkheid over hoe lang hun apparaten updates krijgen.

Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond: "Fabrikanten vinden de veiligheid van hun producten niet belangrijk genoeg. Dat is de pijnlijke conclusie die we op basis van dit rapport moeten trekken. Daar moet verandering in komen. Onder andere door minimale veiligheidseisen te stellen waar producten aan moeten voldoen.

De Consumentenbond heeft het rapport gedeeld met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. "Staatssecretaris Mona Keijzer heeft de veiligheid van de slimme apparaten gelukkig al hoog op de agenda staan. Dit rapport onderstreept nog maar eens de noodzaak om snel met maatregelen te komen en helpt hopelijk om verandering teweeg te brengen", aldus Molenaar.

 

Bron: ANP

Reacties:

**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Advertentie