ICT Trends 2003: er valt nog veel te verbeteren

Niet weten wie er binnen de organisatie verantwoordelijk is voor besluiten over ICT en geen extra beveiligingsmaatregelen tegen het uitvallen van ICT-systemen. Dat zijn enkele opmerkelijke uitkomsten van het onderzoek Trends in ICT, dat Ernst & Young voor het zevende achtereenvolgende jaar heeft gehouden.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Het rapport onderzoekt de relatie tussen management en de verbetering van het gebruik en de inzet van ICT in bedrijven. De enquête werd ingevuld door 650 directeuren/managers en professionals, al dan niet betrokken bij ICT.

Een van de meest opmerkelijke uitkomsten is dat 20,6 procent van de directeuren/managers en professionals niet weet wie er in hun organisatie de ICT-besluiten neemt. Opvallend, omdat juist deze groep van dichtbij te maken heeft met beslissingen en beleid ten aanzien van ICT-gebruik in de organisatie. Ook de uitvoering en monitoring van ICT-projecten blijkt onzorgvuldig; meer dan de helft van de projecten (58,1 procent) wordt niet afgerond binnen de tijdsplanning of het budget.
Hoewel de beveiligingsrisico’s van ICT dit jaar zijn toegenomen, is er geen trend zichtbaar dat organisaties meer beveiligingsmaatregelen treffen om zich beter te beschermen. Een zorgelijke ontwikkelingen, concluderen de onderzoekers, want de primaire bedrijfsprocessen worden steeds meer ondersteund door informatiesystemen. De afhankelijkheid van ICT bij overheid wordt steeds groter.
De beveiligingsrisico’s worden door de ondervraagden overigens wel onderkend, maar er worden geen maatregelen getroffen. Meer dan een kwart van de organisaties (25,5 procent) geeft aan dat dit komt de snelle veranderingen op het gebied van ICT. De prestaties van ICT-systemen lijken af te nemen. Bij 75 procent van de organisaties valt het computersysteem soms op onverwachte momenten uit. Zeventien procent kan niet aangeven wat hiervan de oorzaak is. Verder blijkt dat in 61 procent van de organisaties een continuïteitsplan ontbreekt.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie