Minder kijkers aanval Irak dan in ‘91

De deze week ingezette aanval op Irak trekt duidelijk minder tv-kijkers dan tijdens de Golfoorlog in 1991, meldt de dienst Kijk- en LuisterOnderzoek van Publieke Omroep.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Ook naar de terroristische aanslagen op het WTC in New York keken veel meer mensen. Een verklaring daarvoor zou kunnen zijn dat de aanslagen geheel onverwacht kwamen en dat tijdens de Golfoorlog televisie nog geen concurrentie had van internet. Toen de eerste aanval in de nacht van woensdag op donderdag begon, keken er via de NOS 50.000 mensen. De HMG-zenders (RTL4/5) hadden toen nog geen uitzending. Naar de toespraak van de Amerikaanse president Bush (4.15 uur) keken via de NOS 95.000 mensen en via de HMG 5000 mensen. In de loop van de nacht en ochtend nam het aantal wel sterk toe. Zo zaten rond 8.00 uur 860.000 mensen naar de NOS te kijken en 400.000 naar de HMG-zenders. Volgens de zegsman is dat twee keer zoveel kijkers dan op een normale ochtend.
Gedurende de dag (gisteren) bleef het aantal kijkers hoog. Het zes uur journaal bijvoorbeeld boeide 1.975.000 mensen (885.000 HMG). Rond het acht uur journaal (2.675.000 kijkers) zendt RTL5 ook een bulletin uit waarnaar 220.000 mensen kijken. Maar opvallender is dat de soap Goede Tijden, Slechte Tijden (RTL4) nauwelijks lijdt onder het oorlogsgeweld. Daarnaar kijken namelijk 2.015.000 mensen en dat is slechts iets minder dan het reguliere aantal kijkers. Over de hele dag gezien volgden meer mensen het nieuws via de publieke omroep dan via de commerciëlen. Bij grote nieuwsevenementen gebeurt dat meestal.

Tv-zender Veronica, dat deze week begon met een volledig nieuwe programmering, heeft het zendschema gisteravond omgegooid wegens de oorlog in Irak. Seks is een duidelijke pijler onder het nieuwe Veronica-schema, maar liefhebbers moesten het gisteren even zonder doen. Het programma Webcamgirls ging niet door. Het station zond de hele avond het programma uit, meldt De Telegraaf.

Kort na de eerste raketaanvallen op Irak, hebben internetters wereldwijd massaal het web bezocht. Grote online newsportals in de VS en China (gezamenlijk zo’n 250 miljoen hits per dag) registreerden meer dan drie keer zo veel internetverkeer dan normaal, zo meldt Reuters.
In Nederland werd de site van omroep.nl - met name de speciaal opgezette site aanvalopirak.nl ‒ twee keer zoveel bezocht als normaal (nu.nl/ANP).

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie