Twitch vernieuwt partnerprogramma's, wil streamers meer laten verdienen aan abonnees en advertenties

Het bedrijf erkent tegelijkertijd dat één van de drie vernieuwingen streamers mínder geld kan opleveren.

Afbeelding: Shutterstock

Twitch vernieuwt zijn partnerprogramma, waarmee (live)streamers geld verdienen aan abonnees en advertenties. Twee van de drie veranderingen pakken positief uit voor streamers, zo meldt Twitch. De derde zal een deel van de streamers juist negatief raken, erkent het bedrijf zelf alvast. Volgens Twitch zijn de veranderingen in het partnerprogramma noodzakelijk om het verdienmodel op de lange termijn vol te houden.

Nieuwe verhoudingen

Allereerst gooit Twitch het Partner Plus-programma op de schop. Dit programma, in oktober gelanceerd, laat streamers met veel punten geld verdienen aan hun abonnees en advertenties. Enkele duizenden streamers gebruiken het programma, aldus Twitch. Door het benodigde aantal punten te verlagen en affiliate-streamers toe te laten, claimt Twitch dat vanaf mei drie keer zoveel streamers in aanmerking komen voor het verdienmodel. Streamers met het minimum aantal benodigde punten krijgen zestig procent van elke verdiende euro, streamers met meer punten zeventig procent. 

Inkomstenplafond verdwijnt

Grote streamers verdienen jaarlijks honderdduizend euro of meer aan de vele abonnees, vertoonde advertenties en andere typen samenwerkingen. Twitch geeft een streamer die minimaal honderdduizend dollar per jaar verdient, tot dat bedrag zeventig procent van de inkomsten. Van alle inkomsten boven dat bedrag gaat nog maar vijftig procent naar de streamer. Daar zijn niet alle streamers blij mee. Sommige concurrerende streamingplatformen proberen grote namen bij Twitch weg te kapen door gunstigere inkomstenverhoudingen te bieden. Om een leegloop tegen te houden, verandert Twitch 'na duidelijke feedback van streamers' de inkomstenverdeling. Het inkomstenplafond van honderdduizend dollar verdwijnt per direct, dus grote streamers krijgen nu altijd zeventig procent van het verdiende geld. 

Vast bedrag per Prime Gaming-abonnee

De derde verandering betreft de inkomsten per Prime Gaming-abonnee. Abonnees op Amazon Prime krijgen maandelijks punten waarmee ze zich kunnen abonneren op hun favoriete Twitch-streamers. Die streamers krijgen van Twitch een bedrag dat nu nog gelijk is aan echt betalende abonnees. Die werkwijze is niet langer verantwoord, meldt Twitch. Per juni krijgen streamers daarom een vast bedrag per Prime Gaming-abonnee per maand, gespecificeerd naar het land van de abonnee. Een Nederlandse abonnee levert 1,50 dollar op, zo blijkt uit de lijst die het bedrijf gepubliceerd heeft. Dat bedrag is vergelijkbaar met veel andere Europese landen. Een Nederlandse abonnee levert een streamer maandelijks wel meer op dan een abonnee uit Turkije (9 dollarcent) of Oekraïne (35 cent), maar minder dan een abonnee uit Canada of de Verenigde Staten (2,25 dollar). Twitch is in 2014 overgenomen door Amazon, en maakt onderdeel uit van het Prime-abonnement.

Het bedrijf erkent dat een klein deel van de streamers door de nieuwe vergoedingen minder gaat verdienen, maar verwacht dat de inkomstendaling op dit vlak minder dan vijf procent betreft. De inkomstendaling is naar verwachting groter voor streamers die meer dan zeventig procent van hun inkomsten uit Prime Gaming-abonnees halen, waarbij het - gelet op de bedragen per abonnee - vooral afhangt uit welke landen die abonnees komen. Een streamer met veel abonnees uit Turkije gaat straks veel minder aan zijn publiek verdienen dan een concurrerende streamer die vooral populair is onder Amerikanen.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie