Hoe het Wilhelmina Kinderziekenhuis augmented reality inzet bij stressreductie van jonge patiënten

Afleidings-app verandert gang naar de operatiekamer in digitale speurtocht.

Iedere dag gaan zo’n vijfentwintig kinderen in het Utrechtse Wilhelmina Kinderziekenhuis naar het operatiecentrum voor een ingreep onder narcose. Voor veel van deze jonge patiënten is een operatie een nieuwe en spannende ervaring die gepaard kan gaan met angst en stress. Voor hen ontwikkelde het ziekenhuis een digitaal afleidingsmanoeuvre in de vorm van een app: het WKZ-maatje.  

De ontwikkeling van de afleidingsapp startte met een vraag vanuit de Kinderraad van het WKZ. Wat kan er gedaan worden om de saaie en soms ook stressvolle gang van de verpleegafdeling naar de operatiekamer te verbeteren? In samenwerking met de Kinderraad, Jong UMC Utrecht en met financiële steun van "Vrienden UMC Utrecht en Wilhelmina Kinderziekenhuis is door middel van interviews en observaties onderzoek gedaan naar de patiëntenreis van jonge kinderen. “Daaruit bleek dat de patiëntenreis eigenlijk veel langer is dan deze gang en dat de patiënt behoefte heeft aan regie en keuze. Daarbij helpt ook afleiding om het stresslevel naar beneden te halen,” vertelt medisch pedagogisch zorgverlener Aline Kalisvaart. 

Het WKZ-maatje is een gratis app die kinderen voorafgaand aan hun opname kunnen downloaden. Thuis ontvangen kinderen bij hun opnamebrief een flyer met informatie en het eerste puzzelstukje en een pasje. ​Met de app scannen kinderen gedurende hun patiëntenreis verschillende puzzelstukjes die op de afdeling zijn verstopt. Na het scannen verschijnen de karakters Aap en Tijger in augmented reality om kinderen door middel van verhalen en grappen af te leiden van wat er om hen heen gebeurt. Na de lancering was het WKZ-maatje in eerste instantie alleen beschikbaar voor kinderen op de dagbehandeling, maar sinds kort kunnen ook andere verpleegafdelingen gebruik maken van de app. 

“Het zoeken naar puzzelstukjes is een enorme toegevoegde waarde. Het kan gebeuren dat de stress bij een patiënt zich bij iedere stap in het proces verder opstapelt, maar met het WKZ-maatje wíllen ze zelf graag verder om weer een nieuw verhaal te ontdekken. Door het gebruik van augmented reality voelt het bovendien meer alsof kinderen een echt maatje bij zich hebben,” zegt Kalisvaart. 

Verschillende zorgexperts hebben tijdens het ontwikkelproces meegedacht om de app kindvriendelijk en praktisch in het zorgproces te richten. Ook de Kinderraad speelde een actieve rol en is blij met de manier waarop het WKZ-maatje iedere dag wordt ingezet op de dagbehandeling. “We hebben zelf gezien hoe lang, donker en eng de gang naar de operatiekamers is. We zijn blij dat kinderen nu onderweg afgeleid worden met leuke spellen en opdrachten,” vertelt Sjoerd uit de Kinderraad. Kinderen die het WKZ-maatje hebben gebruikt, beoordelen de app met een acht en volgens Kalisvaart zijn ook ouders positief. “Ze vinden de app een mooie en originele manier om kinderen af te leiden en waarderen het enorm dat er zoveel in het werk gesteld wordt om hun kinderen zo goed mogelijk te begeleiden.”

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →