Mediaplanning is niet inclusief

5 redenen waarom jouw mediaplan niet inclusief is

Een diverse cast, goed getimede inhakers of een passend productaanbod. Campagnes worden steeds inclusiever, maar hoe zit het met die andere schakel in je campagne, media? Zijn jouw mediaplannen inclusief? Het antwoord luidt waarschijnlijk ‘nee’ zonder dat je daar als marketeer van op de hoogte bent.

1. Marketeers zijn de meest homogene groep

Een excuus is het niet, maar uit onderzoek op basis van 400 lifestylestatements blijkt dat van alle groepen die je maar kunt bedenken, marketeers de meest homogene (beroeps)groep is. Meer nog dan boeren, militairen of advocaten, sterker nog, zelfs meer dan liefhebbers van kruiswoordpuzzels of Orangina! Wij zijn dus in veel opzichten look-a-likes van elkaar en daarmee niet divers. Vanuit onze beleving hebben we het hele vakgebied vormgegeven. En daarmee hebben we belangrijke delen van de bevolking buiten beschouwing gelaten. ​

Marketeers zijn de meest homogene groep

2. Bereiksonderzoeken zijn niet de gouden standaard

Als vertrekpunt voor plannen en campagnes wordt er veel gebruik gemaakt van onderzoek. Pre-testing, bereiksonderzoek, effectmetingen, in alle gevallen is het (soms wettelijk) niet mogelijk om gebruik te makken van representatieve inclusieve data. Daar waar deze effort wél wordt gedaan, worden de juiste doelgroepen wel meegenomen, maar is het de mediatitellijst die niet compleet is. We hebben hier dus te maken met een fundamenteel probleem.

3. Via massamedia bereik je niet de massa

2M, haber7, waterkant? Mediatitels met een hoger bereik onder bi-culturele Nederlanders dan lokale mainstream media. En dat geldt niet alleen voor het bereik, maar ook voor de consumptietijd. En toch ziet de adverteerder deze titels/zenders niet terug in mediaplannen.

4. Geen optimale inzet van influencers

Van een nieuw vakgebied zou je het misschien niet verwachten, maar ook binnen influencer marketing wordt er een groot potentieel aan influencers nauwelijks benut om onder gerepresenteerde doelgroepen te kunnen bereiken.

5. De traditionele gebaande paden binnen online advertising

Programmatic buying maakt gebruik van algoritmes en serveert automatisch campagnes uit binnen de grotere websites met vooraf bekende effecten, in plaats van kleinere websites waar vaak content te vinden is gericht op onder gerepresenteerde groepen. Ook kunnen de brand safety lijsten van klanten een blokkerende factor zijn voor de inzet van websites die wel in staat zijn om onder gerepresenteerde groepen te bereiken. En zolang de gemiddelde digital planner minder bekend is met het inclusieve landschap zien wij ook binnen display advertising een grote gap.

Het tij keren

Nu we dit weten is het onze verantwoordelijkheid als industrie om het tij te keren. Zo investeert MediaCom in samenwerking met de andere GroupM labels sinds dit jaar in een grootschalig bereiksonderzoek onder bi-culturele bevolkingsgroepen, dat onder andere inzage in de performance levert van merken op het gebied van inclusiviteit. Onze inhouse influencer propositie is uitgerust met een steeds groter wordend netwerk van ‘inclusieve influencers’ en worden (digitale) inkoopprocessen geoptimaliseerd.

Het planning framework dat MediaCom vorig jaar lanceerde en helpt om mediaplannen inclusiever te maken kan al rekenen op erkenning vanuit de industrie en werd beloond met een AMMA tijdens MWG’s jaarlijkse award show.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →