Regenboog & taal: terloopse diversiteit en geslaagde woordgrappen

Je kunt niet zomaar een homo ‘meid’ noemen als je zelf geen LHBT’er bent. Hoe voorkom je dat je je als merk brandt aan 'regenboogtaal'?

Babbel

Dat er binnen bepaalde groepen een eigen taal ontstaat is bekend: een GenZ zal andere woorden gebruiken dan een seniore medelander, en een boer uit Twente heeft een woordgebruik dat soms ‘nogal anders’ is dan dat van iemand met een migratieachtergrond. Ook de LHBT-gemeenschap heeft een vocabulaire die niet altijd voor buitenstaanders te begrijpen is. Nog afgezien van die persoonlijke voornaamwoorden: verward daarover? Schaam je niet, het is ook voor de gemeenschap zelf een behoorlijke uitdaging.

Je mag soms de woorden van een ‘andere groep’ niet zomaar gebruiken: zo is het ten strengste verboden om het N-woord te bezigen als je zelf niet Zwart bent, en je kunt niet zomaar een homo ‘meid’ noemen als je zelf geen LHBT’er bent - sterker nog, ik denk dat je dat alleen als ‘H’ mag. Maar laten we elkaar geen mietje noemen (ik kon het niet laten). Taal en taalgebruik: erg belangrijk in marketing. En ik keek even naar een paar aanbieders van talencursussen, die terloops aan Marketing the Rainbow doen.

Babbel

Babbel is een Duits e-learningplatform (waarin ook Reed Elsevier heeft geïnvesteerd) voor talen, sinds 2008. Ze hebben een paar keer ‘gewoon’ LHBT’ers getoond in hun commercials.

In 2017 was dat in de The Scandinavian Challenge: "We hebben zes mensen uitgedaagd om in slechts 7 dagen Deens, Zweeds of Noors te leren - alleen met de Babbel-app. Zullen ze het kunnen? Kijk en ontdek het!" Een van de duo's blijkt een homostel te zijn.

Babbel - Can They Learn A Language In 7 Days: The Scandinavian Challenge (2017)

Hetzelfde gebeurde jaar erna, in “Babbel Dates London”. In 2021 zagen we “Into Languages”, een clip met een verwijfde poedelliefhebber (die van elke denominatie kan zijn) en een mannelijk dansduo. "Een man begint Frans te leren en beseft niet hoeveel zin hij erin zou hebben. Al snel begint hij de taal tegen drie poedels te spreken.”  “Met live online Spaanse lessen begon Zeek flamencodanslessen te volgen." Met een man, dus.

Babbel - Into Languages (2021)

Het mooie van deze ‘verschijningen’ is dat ze terloops zijn. Het is niet gemaakt voor Pride – noch maand, noch evenement – maar geeft duidelijk uiting aan de openheid en diversiteit die deze aanbieder blijkbaar omarmt. Babbel zegt daarover: “In plaats van een specifieke selectie van lessen over LHBT-onderwerpen aan te bieden, integreert de leerinhoud van Babbel paren van hetzelfde geslacht en diverse gender- en seksuele identiteiten op een natuurlijke, zakelijke manier in al onze cursussen.” Bonuspunten!

Duolingo

Duolingo is een Amerikaanse app waarop gebruikers vooral door zelfstudie gratis talen kunnen leren. De website ontstond in 2011, en was er eerst voor bedoeld om door middel van crowdsourcing teksten te vertalen. Hij was zo ontworpen dat, terwijl de gebruikers verder kwamen in de lessen, zij websites en andere documenten hielpen te vertalen. Het heeft een sterk gamification element.

Er zijn op de Nederlandse Duolingo drie taalcursussen beschikbaar: voor Engels, Frans en Duits. Als je Engels als basistaal gebruikt kun je zo’n 40 talen leren. Het freemium model wordt gebruikt door 500 miljoen mensen, terwijl bijna 5 miljoen studenten een advertentievrije betaalde versie gebruiken. In 2013 riep Apple Duolingo uit tot iPhone-app van het jaar, de eerste keer dat deze eer werd toegekend aan een educatieve applicatie.

Mijn man begon onlangs Spaans te leren via deze app, en omdat ik dat al spreek koos ik voor Italiaans – en namen we gelijk maar een familiepakket (waaraan je overigens ook 3 willekeurige vrienden kunt toevoegen). Ik kwam in de cursus een aantal situaties tegen die ‘gewoon’ duiden op een LHBT-vriendelijkheid.

Zo bleek dat “hij” een Amerikaanse man heeft (wel met een “!” erachter), Mario en Arturo samen een dochter hebben die in Australië woont en dat Amanda van haar vrouw Pina houdt, en haar dat ook vertelt.

I have a very difficult wife
I have a very difficult wife

Kieskeurig

Zelf zeiden ze in 2021: “Duolingo gelooft heilig in diversiteit en vertegenwoordiging. Dit maakte het een goed idee om alle soorten karakters van verschillende leeftijden, etnische achtergronden en seksuele geaardheden op te nemen. We hebben drie queer-personages geïntroduceerd: Lin, Bea en Oscar. Lin valt op vrouwen, Bea date met zowel mannen als vrouwen, en Oscar valt op mannen (hoewel hij net zo kieskeurig is met mannen als met zijn kazen en vrijwel al het andere).” Ze posten ook volop op de socials, met geslaagde woordgrappen als “why do I have to work 8 hours straight instead of 8 hours gay?”

Marketing the Rainbow
Marketing the Rainbow

Normaal

Duolingo is het met mij eens voor wat betreft de terloopsheid: “Een LHBT personage laten bestaan ​​zonder specifiek de aandacht op die identiteit te vestigen - dit is iets wat volgens ons een best practice zou moeten zijn bij het vertellen van verhalen. Om iets te normaliseren, presenteer je het gewoon als normaal, wat betekent dat je er bij het uitbeelden geen aandacht op vestigt.”

Fun fact: in 2019 parodieerde Saturday Night Live Duolingo in een sketch waarin volwassenen leren communiceren met kinderen met behulp van een fictieve cursus op de app getiteld "Duolingo for Talking to Children".

We spreken elkaar!

Alfred Verhoeven is marketeer en schrijft in het kader van zijn promotieonderzoek Marketing the Rainbow over de redenen waarom en de manier waarop bedrijven en organisaties zich op de LHBT-consument richten, of deze inzetten in hun MarCom.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie