[Column] Neerlands zeiknetwerk verliest haar passie

Twitter is het sociale netwerk met miljoenen tweets per dag. Ook in Nederland. Een harde kern van tweeps zorgt voor een meerderheid aan tweets. Het is het medium van de snelle dialoog. In Nederland is Twitter vooral hét zeiknetwerk van Nederland. Zeiken over tv-programma's. Zeiken over die servicevraag die niet snel genoeg wordt beantwoord en zeiken over je baas.. die old skool aan het zeiken is. Tweeps die nauwelijks eigen boeiende content kunnen bieden zeiken collega-tweeps af die dat wel kunnen en willen

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Contentdump

Begon Twitter ooit met de vraag; Wat ben je aan het doen? tegenwoordig is Twitter de snelle manier van netwerken of oordelen. Old skool marketeers hebben Twitter gebruikt om bij te scholen. De dump van content, discussies, tips, meningen en beoordelingen is enorm maar ligt nog maar weinig in het verlengde van de internetcowboys die Twitter voor het eerst bereden.

Vrouwelijke competentie

Met een beetje vrouwelijke competentie herken je dagelijks de grote hoeveelheid projectie in de Twitter-timeline. Ben jij positief in de timeline? Azijnpissers - soms verkleed als eierhoofd - zouden jou weleens in hun vizier kunnen hebben. Social media targetting is het, maar dan anders. Jij steekt namelijk met je kop boven de tijdslijn uit. Waar het Neerlands zeiken ons als virtueel volkje bij elkaar houdt, lijkt het afzeiken zijn intrede te doen op het gevogeld netwerk.   

Goed fittie

Twitter is het netwerk dat op haar tijd goed is voor een goede fittie of een gezonde discussie. Destructief en constructief. Waar gezonde dialogen een interactief platform kleur kunnen geven, lijken de negatieve fitties veel tweeps weg te jagen. Terecht. De opbouwendheid is bij sommige &;dialoog-deelnemers&; ver te zoeken. Wellicht zijn dit redenen waarom jongeren liever naar een &;gewone&; messenger gaan. Steeds vaker gaan zij Instagrammed en Snapchattend door het leven gaan. Het verlangen naar een betere filtering is aanstaande, het massaal ontvrienden lijkt op dit moment lastig te stoppen. De invloedscores zouden een welkome upgrade verdienen door positieve dialogen en tweeps rijkelijk te belonen. Want, laten we eerlijk zijn, wat voor een social influencer ben jij als je vooral negativiteit brengt in de timeline?     

Stiller podium

Het wordt spontaan stiller op Twitter. De harde kern duikt regelmatig op maar de aanwas lijkt niet te kunnen aarden in de populaire microblog. Stap je nu pas in dan heb je een hoop voorspel gemist. Je hebt leuk, sociaal voorspel en veel frisse opwinding gemist. Deze opwinding lijkt voorbij. De vervlakking duikt op als mainstream contentdumper. Een vervlakking waarbij het lef ontbreekt om de boel nieuw elan mee te geven. Zalen zitten vol, maar de vrijwillig acteurs stappen steeds sneller van het podium af. Het publiek kijkt weg en klapt nauwelijks meer voor een optreden. Harde discussies worden uitgelokt vanuit anonieme accounts en verlagen de betrouwbaarheid en relevantie. Openlijk een mening geven die op de massa inbeukt is - in deze lastige economie met hoge werkloosheid - not done.

Sorry, u boeit niet!

Ooit maakte juist die scherpte in dialoog en enorme opwinding Twitter zo bijzonder. Maar weinig deelnemers kunnen tegenwoordig echt boeien (en binden) in de timeline. Contentmarketing en contentstrategie moet dit onder aanvoering van &;storytelling&; weer nieuw leven inblazen. Dat Twitter is verworden tot het &;afvoerputje&; van de sociale media is dan weer overdreven. Dat de harde kern Twitter als chat gebruiken is een feit. Net als dat velen zich als toeschouwer gedragen en spijtig maar weinig participeren. Volg 1000 tweeps en je zult maar met een klein deel daadwerkelijk in dialoog zijn. Ook organisaties en merken ondervinden dit. Het gedrag is niet anders dan de vragenstellers in een groot publiek bij zomaar een publiek optreden. Niemand durft en public af te gaan door een vraag te stellen die weleens verkeerd zou vallen. De betrokkenheid mag kan het best worden geduid als ‘beperkte betrokkenheid’.

Het niveau

Zo wordt Twitter een sociaal netwerk onder ons niveau. We zijn door de gebruikerservaring allemaal social media profs geworden - zetten dat te vaak op een visitekaartje - en kijken uit naar de professionalisering van social marketing. De drempel is zo laag geworden dat de marktwerking en scheiding tussen creators en leechers amper functioneert. Het niveau wordt niet bepaald door het continu pluggen van zomaar wat content maar door het delen van content die écht engaged. Opzienbarende discussies, uitlokkende meningen, content die zich 100% voor curatie leent of vergaande initiatieven tot crowdsourcing of collaboratie.

Channels vullen met lef

De aankomende generatie van social media profs zal een generatie zijn waarbij harde keuzes worden gemaakt. keuzes gekleurd door lef. Keuzes met focus op de kwaliteit, het online bereik en een doordachte contentaanpak. De optimale combinatie van contentstrategie en channel vormt een succesvol duo. De content is jouw sleutel. Kijk goed wat je ermee opent. Jouw &;positieve houding lokt een soortgelijke houding uit&;; hét motto van een boeiende timeline en een zonnig en sociaal 2014!

Advertentie
advertisement

Plaats als eerste een reactie

**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Advertentie