Het nieuwe parkeren volgens Beep Beep Parking

Voor iedereen een valet binnen het kwartier.

 Zo simplistisch als parkeren lijkt, het is een interessante business die innovators inspireert tot de meest uiteenlopende concepten. We maken even een rondje.


Om in een vreemde omgeving stress te voorkomen, kun je met vooraf een plekje zoeken en boeken. komt met beacons die gekoppeld zijn aan een mobiele betaalkaart, zodat je zorgeloos parkeergarages in en uit kunt rijden en achteraf de rekening ontvangt. Parkeerdichtbij brengt vraag en aanbod van particuliere parkeerplaatsen bij elkaar. biedt de oplossing om door de klanten naar deze ruimtes brengen.

 

Valet parking is in opkomst
Met ruim acht miljoen geregistreerde personenauto’s in Nederland zijn we een volk op wielen, en in de rest van Europa is dat niet anders. Dat biedt volop kansen in een tijd waarin de reguliere manier van je auto stallen steeds exclusiever wordt. Het parkeerconcept dat ik deze week belicht, kijkt de kunst af van iets wat aan de andere kant van de oceaan al lange tijd heel gewoon is: valet parking.

 

Je wagen zorgeloos laten wegzetten
leert dat het daar al sinds de jaren zestig bestaat en nu bij ons in opkomst is. Geven we binnenkort massaal onze autosleutel in handen van de scooterende valets van ? , een van de voormannen van het jonge bedrijf, vertelt. “We zetten je wagen voor je weg zodra je aankomt op je bestemming. En brengen ‘m weer terugbinnen vijftien minuten waar jij je auto wilt ophalen binnen de stadsgrenzen, dit kun je via de app aangeven. Snel en zonder gedoe.”

 

Uber en opklapbare scooters
“Wat wij bieden is een on demand-parkeerservice via een app, vergelijkbaar met Uber. Waar zij snel privéchauffeurs bieden, leveren wij live-informatie over parkeren in de straat. Via de app geef je aan waar een van onze valets je auto kan ophalen. Dan kan tot vijftien minuten voor je arriveert. De app toont intussen de locatie van de valet die naar je onderweg is. Dat gaat supersnel, hij komt op de scooter. Je geeft je sleutel af, de valet klapt z’n voertuig op, legt ‘m in de kofferbak, en weg.”

Tijd en milieu sparen
“Mobiliteit fascineert mij. Wist je dat 30% van de luchtvervuiling wordt veroorzaakt door verkeer dat een parkeerplaats zoekt? De kiem voor Beep Beep Parking is gelegd toen ik studeerde in de VS, het autoland bij uitstek. Maar ook daar is het een ergenis dat je altijd verder weg staat dan de plek waar je moet zijn. Ik zag naast de nadelige gevolgen voor onze planeet ook het tijdsverlies, het is een algemeen bekend feit dat mensen dagelijks gemiddeld twintig minuten verspillen met parkeren. Het doel van Beep Beep Parking is mensen in de stad verbinden, voor een meer vloeiende mobiliteit.”

 

Pilots in Scheveningen en Amsterdam
“Beep Beep Parking is inmiddels beschikbaar op drukke plekken in Amsterdam en in Scheveningen . We zijn daar pilots aan het doen. Eind deze zomer gaan we echt live. Concurrenten in de sector zijn Luxe in de VS en Valie in Londen. Zij willen het onderscheid maken in prijs, wij mikken op gemak voor de klant. We willen onze valets zo ruim en efficiënt mogelijk inzetten.”

Overleg met Mobypark
“Mobypark zien we als een aanvulling en niet als een concurrent, omdat onze service verschilt. Mobypark is meer gericht op locaties beschikbaar hebben voor hun klanten, waar ze kunnen parkeren zonder te lang tijd te besteden aan zoeken. Wij halen de auto bij je op en parkeren ‘m voor je. Daar zit aanvullende waarde in, en daarom overleggen we met Mobypark. Zij hebben de plek, wij kunnen daar auto’s heenbrengen. Zo’n samenwerking hebben we al met .”

 

World Startup Factory
“We zijn nog in de bètafase en we verwachten dat we deze maand nog de kaap van honderd gebruikers ronden. Eind 2016 moeten dat er dan vijfhonderd zijn. Om de groei te bestendigen en het concept te bewijzen, nemen we deel aan de in Den Haag. We zijn daar een van de tien accelerators. We zijn net terug van onze finalepitch: We denken dat het aanleiding is voor een aantal investeerders om contact met ons op te nemen. Als we een substantieel bedrag ophalen, gaan we zeker ook ons merk laden, verzekeringen regelen en meer scooters aanschaffen.”

 

Verdienmodel

“We hebben Beep Beep Parking met z’n vieren opgericht, we zijn gemiddeld dertig jaar. is CFO, Jatinder Kukreja is CTO, is CMO en is business developer. Betalingen van klanten komen bij ons binnen via iDEAL en via de gangbare betaalkaarten, net als bij Uber. De klant ontvangt van ons een nota in pdf-formaat. We gaan per klant uit van eenzelfde bedrag dat je kwijt bent in een parkeergarage of parkeerplek langs de straat. Afhankelijk van de duur, service en locatie kun je rekenen op zo’n dertig à veertig euro.” Based on surge pricing and relative parking garage costs in the area we are comparable, for instance 5 euro an hour or maximum 40 for the day.  Perks are we can wash your car and refuel your petro for a small fee.


Relaties met restaurants
“Reken er maar op dat je ons in de komende maanden vaker voorbij zult zien komen. We gaan actief en opvallend te werk. Ik geef je alvast een hint, je kunt ons herkennen aan onze jasjes. De app komt beschikbaar voor Android- en iPhone-gebruikers. Klanten kunnen tien euro korting ontvangen als zij ons aanbevelen. Daarnaast gaan we relaties aan met restaurants. Uiteindelijk willen we dat de community ons aanraadt zonder dat wij het woord hoeven te doen.”


*) Dit is een artikel in de serie van de Accenture Innovation Awards dat ik schreef in samenwerking met mijn collega Sayeh Moradi.

Advertentie
advertisement
Advertentie