Politieke rel na nieuwstopic op Geen Stijl

Helaas hebben we geen rechten meer op deze afbeelding
Adformatie

De gemeenteraad van Nijmegen gaat vanavond serieus in debat over de vraag of PvdA – wethouder Paul Depla zich oraal heeft laten bevredigen door een opgewonden VVD raadslid. In een fietsenstalling nog wel. Een bericht gelanceerd door Geen Stijl en hijgerig overgenomen door de ‘oude media’. Zo schreef het Nijmeegse sufferdje De Gelderlander tamelijk hypocriet al maanden de geruchten te kennen, maar pas over de kwestie te zijn gaan berichten toen achtereenvolgens De Telegraaf en Geen Stijl ‘de affaire’ prominent onthulden. ‘Toen kreeg het nieuws zijn eigen dynamiek en sloeg de balans door naar de andere kant. Achter de schermen van de Nijmeegse politiek ging het nergens anders meer over, het functioneren van de wethouder kwam in het geding.’ Nog leuker zijn de reacties van de lezers van De Gelderlander die de krant een ‘doofpotcultuur’ verwijten. En wat te denken van media als EenVandaag, Pauw en Witteman, NRC Handelsblad en Trouw die hijgend achter de Geen Stijl - scoop aanholden. Leuke case voor voorlichters: hoe Geen Stijl de media weet te mobiliseren met een hitsig nieuwsbericht.

Vooropgesteld: wat die Paul Depla in smoezelige fietsenstallingen doet met opgewonden VVD-dames is zijn zaak. Eigenlijk wil ik het allemaal niet weten. Ik heb weet van seksaffaires van veel relevantere politici die keurig door Nederlandse journalisten zijn verzwegen. Terecht ook. Maar nieuwe tijden, nieuwe normen. Kon je bij het armoedige gestumper op een afwerkplaats van PvdA-er Rob Oudkerk nog wat ethische vragen stellen, dat is hier niet het geval. Twee gezonde hitsige politici die een fietsenhok induiken. Meer niet. Geen Stijl komt als eerste met het verhaal en bij de media is het groot alarm. Massaal rukt men uit naar Nijmegen om de overspelige wethouder te confronteren met zijn wandaden. Een politiek schandaal dreigt. Een tikkie gluiperig laten de journalisten weten dat dankzij Geen Stijl ‘het nieuws nu toch op straat ligt’. Terecht zegt mediasocioloog Peter Vasterman zaterdag in NRC.’ „De klassieke journalistiek had opvattingen over dit soort affaires. Alleen als het relevant is voor het politiek functioneren. Of als het strafbaar is. Die opvattingen voorkwamen publicatie over seksuele escapades. Wat je ziet, is dat de oude media worden mee gesleurd in de hectiek van het internetgeweld.’ NRC zelf verdedigde ook het besluit om over het hijgerige vermaak van de beide politici te berichten. ‘Ook was de inschatting dat, doordat GeenStijl over de zaak schreef (en volgens eerste ANP-berichten over beelden beschikte), er veel aandacht voor zou komen. GeenStijl was die avond door het vele bezoek al moeilijk bereikbaar. NRC.next wordt gemaakt voor de internetgeneratie: een kwestie op het web kan nieuws zijn.’ Paul Depla en andere politici kunnen hun lol op. Een keer buiten de deur de liefde bedrijven doet de Nederlandse media ‘en masse’ in actie komen. Als tenminste dat vermaledijde Geen Stijl de primeur heeft.

Plaats als eerste een reactie

**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Advertentie