Van Gamer tot Coureur: Nissan gelooft in Virtueel Talent!

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Vorig jaar berichte ik over de 'virtuele racewedstrijd' die was georganiseerd rondom Gran Turismo, de zeer realistische race simulatie game van Sony PlayStation. De 24 jarige Thomas Arends won toen de Nederlandse editie van de GT Academy en hij heeft inmiddels zijn race-licentie behaald. Hij wordt begeleid door Tim Coronel (de broer van Tom inderdaad) en komt uit voor het team van Nissan in de HDI Gerling Dutch GT Championship. Hij zal het opnemen tegen sportauto's van onder andere BMW, Lotus en Porsche. Inmiddels is de zoektocht naar nieuw talent weer gestart in de vierde editie van de GT Academy competitie waarvan de finale zich zal voltrekken op Le Mans!

Nissan en PlayStation® werken opnieuw samen in het vierde jaar van de vernieuwende GT Academy, de racecompetitie waarbij gametalent het kan schoppen tot echte coureur. Terwijl de vier GT Academy-winnaars uit de vorige jaargangen in 2012 op het hoogste niveau racen, ondergaat hun leerschool een verandering die onder meer leidt tot vier aparte competities voor Duitsland, Rusland, de rest van Europa (inclusief Nederland en België) en de Verenigde Staten. Afgelopen jaar werd de Nederlandse editie van de GT Academy gewonnen door Thomas Arends, die sinds dit jaar deel uitmaakt van het Dutch Nissan GT Academy Team.

Meer dan 1,5 miljoen talenten hebben sinds 2008 meegedaan aan GT Academy, en de winnaars hebben tot nu toe onder meer een podiumplaats tijdens de 24 uur van Le Mans bemachtigd en de eindzege in de Intercontinental Le Mans Cup en de Blancpain Endurance Series. In januari van dit jaar eindigde een team dat louter bestond uit ex-gamers op het podium van de 24 uur van Dubai.

Nieuwe opzet GT Academy
Vanaf 1 mei 2012 gaat een nieuwe versie van de Europese GT Academy van start, met als einddatum 24 juni. Het kwalificatieprogramma, speciaal ontwikkeld door de maker van Gran Turismo®5, Kazunori Yamauchi, bestaat uit acht onderdelen die online speelbaar zijn voor iedereen met een PlayStation®3.
De snelste PlayStation-gamers uit elk land voegen zich bij de winnaars van een aantal live-events en komen samen tijdens de spannende nationale finales in juli. Vervolgens verplaatst de actie zich van de virtuele PS3-wereld naar de tastbare racewagens van Nissan: de winnaars van de nationale competities mogen door naar het internationale Race Camp, dat in augustus plaatsvindt op het circuit van Silverstone.
De uiteindelijke winnaars van de GT Academy-competities krijgen tijdens het Race Camp een pittig opleidingsprogramma voor de kiezen, ter voorbereiding op de 24-uursrace van Dubai in januari 2013 – de ultieme prijs van de competitie.

GT Academy brengt toptalenten voort
GT Academy wordt inmiddels erkend als een potentiële route naar de top van de autosport. Thomas Arends is het levende bewijs van het succes van de Nederlandse Academy. Als onderdeel van het Dutch Nissan GT Academy Team maakte Thomas afgelopen paasweekeinde zijn succesvolle racedebuut op het circuit van Zandvoort. Lucas Ordoñez (de Spaanse winnaar van 2008) werd tweede tijdens de 24 uur van Le Mans 2011 en richt zich dit jaar op de hoogste trede, samen met vader en zoon Martin en Alex Brundle. Daarnaast komt Lucas uit in de Europese Le Mans Series met de Greaves Motorsport Zytek-NissanLMP2. Jordan Tresson (de Franse winnaar van 2010) neemt deel aan het FIA World Endurance Championship en de 24 uur van Le Mans met de Signatech Nissan LMP2. Jann Mardenborough (de Britse winnaar van 2011) doet met een Nissan GT-R Nismo GT3 mee aan de Blancpain Endurance Seriesterwijl zijn Amerikaanse medewinnaar Bryan Heitkotter met een Nissan 370Z Nismo RC uitkomt in de Grand-Am Continental Tire Sports Car Challenge Series in de topklasse GS (Grand Sport).

“Door onze GT Academy-winnaars in te zetten voor onze groeiende autosportactiviteiten bewijzen we eens te meer dat Nissan innovatie op alle gebieden nastreeft”, aldus Darren Cox, General Manager van Nissan in Europa. “Als we geen vertrouwen hadden in de coureurs, dan zouden ze hier niet zijn. GT Academy overtreft elk jaar onze verwachtingen door keer op keer ongekende talenten te leveren. Terwijl zij de internationale racewereld blijven verbazen, gaat GT Academy door met groeien. Ik raad iedereen die zich talentvol acht dan ook van harte aan om deel te nemen. GT Academy is een geloofwaardige en spannende route naar de autosport die je niets kost, dankzij onze samenwerking met PlayStation®.”

Games als wervingsmiddel van talent
Nissan is niet de enige die games gebruikt om een voorselectie van kandidaten te doen. Een klassiek voorbeeld is het Amerikaans leger dat al meer dan tien jaar de game 'America's Army' continue door ontwikkelt om kandidaten te werven voor het leger. Daarnaast komt het veel voor in de luchtvaart en logistieke industrie. Als je hier meer over wilt lezen verwijs ik je graag naar mijn eigen weblog of lees er meer over in mijn boek op

Het is super om te zien dat grote merken als Nissan games durven gebruiken om hun doelstellingen te realiseren!

Meedoen aan GT Academy 2012
Als je uit een deelnemend land komt, 18 jaar of ouder bent, een volledig rijbewijs hebt en aan de voorwaarden en bepalingen voldoet, kun je meedoen aan GT Academy 2012. De Europese online kwalificatie van de GT Academy loopt tot maandagavond 25 juni. De snelste zestien online gamers uit elke regio kwalificeren zich voor de nationale events. Via de Live Events voor GT5 komen daar nog eens zestien deelnemers bij voor de nationale finales.
Vervolgens gaan er in totaal zes winnaars uit elke GT Academy-regio door naar het GT Academy Race Camp op het circuit van Silverstone, waar de aspirant-coureurs worden opgeleid. De uiteindelijke GT Academy-kampioen van 2012 ondergaat daarna een van de beste trainingsprogramma’s ter wereld om zich voor te bereiden op deelname aan de prestigieuze 24-uursrace van Dubai met een race-spec Nissan 370Z GT4.
De vorige winnaars, Lucas Ordoñez, Jordan Tresson, Jann Mardenborough en Bryan Heitkotter, bewijzen met hun drukke raceschema in 2012 dat GT Academy een succes is. Dus rest er nog maar één vraag: wie wordt dit jaar de winnaar van GT Academy?
Info over deelname aan de Europese GT Academy van 2012 vind je onder andere op , en .

Advertentie
advertisement
Advertentie