6 videotrends die ook in 2016 het beeld zullen bepalen

Deze trends uit 2015 kunnen we rustig verplaatsen naar de categorie blijvertjes.

1. Storytelling, maar dan korter

First things first: de twee toverwoorden voor video dit jaar zijn kort en dynamisch. De groei aan beschikbare videocontent op steeds meer plaatsen zorgt ervoor dat er een overkill dreigt te ontstaan aan bewegend beeld. Kijkers voor een langere periode vasthouden wordt eerder uitzondering dan regel. De afgelopen jaren stonden al in het teken van storytelling; de nadruk op het vertellen van een mooi lopend, vaak compact verhaal. Dat werkt nog steeds als een trein, alleen wordt het wel steeds belangrijker om dat verhaal kort en helder te houden. De kijker klikt of drukt je door het gigantische video-aanbod zo weg. Een video moet direct boeien en niet al te lang willen vasthouden.

AA - "Doors"

 

2. Filmen weer zonder DSLR

De afgelopen jaren werd er veel gefilmd met spiegelreflexcamera&;s. DSLR&;s die helemaal vol werden gehangen met rigs en randapparatuur. Die hoeven niet in de prullenbak. Integendeel: ze volstaan nog prima. Maar wie nu investeert in camera-apparatuur, kan weer beter kijken naar camera&;s die specifiek zijn gemaakt om te filmen. De vcameraproducenten hebben keihard teruggeslagen met monsterlijke camera&;s waarmee je eigenlijk veel makkelijker filmt dan een DSLR.

Camera&;s als de Canon EOS C100 of de Sony FS7 (en volgend half jaar weer andere, dat wel natuurlijk) kunnen moeiteloos overweg met een 4K-resolutie, Ultra HD en 180 frames per seconde. Camera&;s die dus moeiteloos jaren mee kunnen. Bijkomend voordeel is dat ze een stuk goedkoper zijn dan vier jaar geleden. Betaalde je toen nog makkelijk 25.000 euro voor een toekomstbestendig apparaat, nu koop je betere kwaliteit voor 10 -15.000 euro. Ja, kost een paar centen, maar dan heb je ook wat.

Sony FS7 Color Grade Test

 

3. Gebruik van internationale voice-overs

Is het de aantrekkende economie of heeft het te maken met de steeds meer schaalbare businessmodellen? Steeds meer bedrijven kiezen ervoor om videomateriaal internationaal te verspreiden. Bij Voicebooking.com zien we dat 65% van het totale aantal Nederlandse klussen anderstalige voice-overs zijn. In het verleden zag je dat dit soort klussen óf door niet native voice-overs werden ingesproken (bijvoorbeeld een Nederlandse voice-over die claimt vloeiend meerdere native talen te spreken) óf door expets (waarvan de kwaliteit enorm wisselt en sommige naar jaren buiten hun homeground een accent hebben ontwikkeld). Tegenwoordig zie je dan ook dat het online schakelen met voice-overs in het buitenland een vlucht neemt.

Let op: veel vertalers hebben de neiging om te vertalen in schrijftaal. Een fantastisch geschreven script in spreektaal kan voor 80 euro finaal om zeep geholpen worden. Benadruk bij het zoeken naar een vertaler dat er vertaald moet worden in spreektaal. Die ene losjes opgeschreven woordgrap stond er immers niets voor niets.

Ewann McGregor  speaks 7 different languages!  ING Commercial 2015 HD

 

4. Klanten die zelf een deel van de productie doen

Je kent het gezegde: een beeld zegt meer dan duizend woorden. Met bewegend beeld kun je er nóg een nul achter zetten. En nu zo’n beetje iedereen in het bedrijfsleven dat wel doorheeft, zie je dat de vraag naar video binnen bedrijven verder gaat dan de marketingafdeling alleen. Budgettechnisch is dat nogal een dingetje, daar is als videoproducent niet meer serieus tegenaan te offreren.

Wat we steeds meer zien, zijn de inhouse gefilmde video’s. Zelfgeschoten video’s die met een beetje hulp van een videoproducent naar een acceptabel niveau worden gebracht. Het Deense bedrijf Beijer (producent van bouwmaterialen) is hier een mooi voorbeeld van. Met videoproducent Inhouse Filming aan de zijlijn schoten zij het afgelopen jaar maar liefst 530 films. In plaats van dikke rapporten en uit de hand gelopen memo’s rond te sturen, delen zij nu deze films met hun zevenduizend werknemers. Resultaat: een hogere conversie op interne communicatie en kennisdeling.

Een succesvolle Inhousefilming film uit Zweden

 

5. Animaties in eigen stijl

Manusje-van-alles spelen om de klant te behagen: het gebeurt steeds minder. Videoproducenten kiezen er steeds vaker voor om hun eigen stijl als specialisme te vermarkten. Animatoren onderscheiden zich steeds meer door de stijl van animeren, keuzes voor teksten en tone-of-voice.

Als gevolg daarvan shoppen klanten niet meer voor iemand die &;iets kan met animatie&;, maar gaan ze gericht voor een bepaalde stijl die een producent zich eigen heeft gemaakt. Het mes snijdt daarbij aan twee kanten: professionals die sneller groeien in die stijl waar ze écht goed in zijn en klanten die minder leergeld betalen. Dit mondt vaak uit in een hogere kwaliteit voor een scherpere prijs. Zo heeft Animate the World zich gespecialiseerd in waanzinnige stop motion animatie gecombineerd met 2D karakters.

Het Nationale Zorgnummer

 

6. Geluidsmixage

Dan is er nog een verandering die al een paar jaar in de lucht hing. Zit je te kijken naar een waanzinnig geanimeerde online video, klinkt het geluid brak! Een voice-over die heeft ingesproken met een microfoon niveautje MyFirstSony… een video waarbij je geluid harder moet zetten... of wacht, de muziek eronder staat te hard… of een fantastische voice-over waarin midden in een ademhaling het mes is gezet.

Met het meer en meer volwassen worden van de online videoproductiebranche zie je steeds meer videoproducenten die audionabewerking in hun offertes meenemen. Goed nieuws, maar over het algemeen vallen veel video&;s helaas nog door de mand als het gaat om voice-overs en audio afmixen. Hopen dat deze ontwikkeling bijstuurt dit jaar!

The Circle of Cheese

 

Voor dit blog grote dank aan Sebastiaan Lindenhof (), Max van Gorkum (;em Say), Jeroen Woudenberg (, Bas van Maanen, Toby Fortuin (), John de Zwart (Brandviews) en Niels Bovendeur ().

 

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie