Iva Bicanic, deskundige seksueel geweld, wint de Vrouw in de Media Award

Melkveehouder Heleen Lansink krijgt aanmoedigingsprijs voor vrouwelijke rolmodellen.

Iva Bicanic tijdens een mediaoptreden bij RTL Late Night

Landelijk coördinator Centrum Seksueel Geweld Iva Bicanic is de winnaar van de elfde landelijke Vrouw in de Media Award 2019.  Zij kreeg gisterenavond de award uit handen van directeur DCE van het ministerie OCW, Jacqueline Prins. De aanmoedigingsprijs You Go Girl Award 2019 ging naar melkveehouder Heleen Lansink.

De Vrouw in de Media Awards zijn een initiatief van Mediaplatform Vaker in de Media en Sprekersbureau ZijSpreekt. Met de awards willen de organisatoren vrouwelijke experts en rolmodellen aanmoedigen om zichtbaar in de media te zijn en redacties aanmoedigen om hen vaker dat podium te bieden. Ruim 90.000 mensen brachten een stem uit. De landelijke awards werden in Instituut Beeld en Geluid in Hilversum uitgereikt tijdens een feestelijk event.

Seksueel geweld
Iva Bicanic was één van de tien genomineerde vrouwelijke deskundigen voor de landelijke award die zich in 2019 in de media hebben geprofileerd. Samen met handbalster Estavana Polman en oprichter van schoonmaakimperium MAS Rahma el Mouden kreeg ze de meeste stemmen.

De jury koos uit de top drie unaniem voor Bicanic en dit sloot ook aan bij de publieke stemming. Zij heeft door haar vele optredens voor radio en tv, kranten en andere media op bijzondere constructieve wijze de behandeling van slachtoffers van seksueel misbruik in Nederland op de kaart gezet.

Winnaar aanmoedigingsprijs You Go Girl

De You Go Girl is een aanmoedigingsprijs voor vrouwelijke rolmodellen die afgelopen jaar zichtbaar in de media zijn geweest. Melkveehouder Heleen Lansink was één van de zes genomineerde vrouwelijke experts. Na sluiting van de stembus, eind januari, had zij samen met geneeskundige studenten Romée Snijders & Veerle Smit en initiatiefnemer van #eenzame jongeren en #maatjegezocht Nadï van de Watering de meeste stemmen. De jury koos unaniem voor Lansink -  en dit sloot ook aan bij de publieke stemming  - omdat zij in 2019 de landelijke media als agrarische bruggenbouwer wist te bereiken.

Eerdere winnaressen

Het is de elfde keer dat de Vrouw in de Media Award is uitgereikt. Eerder ging de landelijke award naar Janneke Wittekoek, cardioloog en directeur van de Heartlife kliniek (2018), Annemarie Heite, woordvoerder aardbevingsproblematiek Groningen (2017), atleet Daphne Schippers (2016), longarts Wanda de Kanter (2015 en 2014), dressuurrijder en zakenvrouw Anky van Grunsven (2013), directeur Stichting Vluchteling Tineke Ceelen (2012), Arabist Petra Stienen (2011), de politici Femke Halsema (2010) en Neelie Kroes (2009). 

De initiatiefnemers Janneke van Heugten van Mediaplatform Vaker in de Media en Marga Miltenburg van Sprekersbureau ZijSpreekt zetten zich in voor het vergroten van de zichtbaarheid van vrouwelijke deskundigen in de media.

Het percentage vrouwelijke deskundigen in de Nederlandse nieuwsmedia (radio, kranten, televisie en nieuwssites) is volgens recent onderzoek van het Commissariaat van de Media in de afgelopen twintig jaar nauwelijks verbeterd 
 

Advertentie
advertisement

Plaats als eerste een reactie

Advertentie