RTL-journalist laat Twitter meegenieten van zijn scoop over Tikkie

Techjournalist Daniël Verlaan stuit op een privacylek bij Tikkie van ABN Amro. Zijn scoop in wording wordt een social evenementje.

The making of a scoop. RTL Nieuws-journalist Daniël Verlaan zat op zijn vrije maandagavond ‘een beetje dom Tikkie te testen’. Dit heeft een nieuwe service om geld over te maken naar anderen op basis van 06-nummer. Gemakkelijk, maar niet helemaal veilig, zo ontdekte Verlaan.

Downplayen, tevergeefs

Verlaan licht ABN Amro via Twitter in over zijn privacytwijfels bij de nieuwe toepassing. De webcaremedewerker probeert het te downplayen, tevergeefs.

Verkeerde vak

Verlaan besluit de bank van advies te voorzien: laat mensen de betaling handmatig goedkeuren als ze een Tikkie krijgen van 06-nummers die niet in de contactenlijst staan. Hij heeft het verkeerde beroep gekozen. 

Euro voor de woordvoerder

Verlaan komt steeds verder met zijn Tikkie-test. Het blijkt dat je zelfs IBAN-nummers kunt opvragen zonder een Tikkie over te boeken - dus zonder dat de ontvanger het weet.

De RTL-journalist bedenkt zich dat het 06-nummer van de woordvoerder van ABN Amro ook in zijn contactenlijst staat.

Bedankje voor oplettendheid

De tweet aan de woordvoerder doet zijn werk. De bank grijpt in en haalt de nieuwe functionaliteit weer uit de app. Ook doet het melding bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Het is een 'serieuze bezorgdheid'.

Verlaan publiceert zijn nieuws voor RTL en daarin komt een dankbare ABN Amro-woordvoerder aan het woord: ‘Bedankt voor de oplettendheid’.

Dank Temptation Island-kijkers!

Verlaan toon zich eveens tevreden met zijn scoop en de betrokkenheid van zijn Twitter-achterban, RTL Nieuws-volgers, Temptation Island-kijkers en Videoland-abonnees.

Reacties:

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Casper
ANB Amro?
Lees meer Lees minder
**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Advertentie