Amnesty verandert Turkse ambassade in gevangenis

Actie voor vastgezette journalisten

Aan de vooravond van de Internationale Dag van de Persvrijheid heeft Amnesty International uur de tekst ‘journalism is not a crime’ op de gevel van de Turkse ambassade in Den Haag geprojecteerd.
 
Amnesty wil hiermee aandacht vragen voor gevangen journalisten in Turkije. De projectie verandert de ambassade tijdelijk in een gevangenis en toont de namen van journalisten die momenteel vastzitten.
 
Oproep van 250.000 mensen
 
De projectie is een onderdeel van de wereldwijde #FreeTurkeyMedia campagne. Tenminste 250.000 mensen, waaronder bekende journalisten en cartoonisten, hebben voor deze campagne opgeroepen tot de vrijlating van meer dan 120 journalisten in Turkije.
 
De journalisten zijn vastgezet in de nasleep van de couppoging in Turkije in juli 2016. Daarnaast werden tenminste 156 mediakanalen gesloten en wordt geschat dat zo’n 2.500 journalisten en andere media medewerkers hun baan verloren.
 
Verzonnen aanklachten
 
De journalisten zijn aangeklaagd voor terroristische daden vanwege tweets, cartoons of naar buiten gebrachte opinies. Onder de afgekondigde noodtoestand is het mogelijk om mensen maandenlang in voorarrest te houden. Geformuleerde aanklachten zijn meestal verzonnen, volstrekt absurd of geheel en al zonder bewijs van een daadwerkelijk strafbaar feit.
 
Onderzoeksjournalist Ahmet Şik, een van de journalisten waar Amnesty actie voor voert, zit sinds december 2016 in de gevangenis. In de aanklacht tegen hem worden acht tweets, twee interviews en een artikel genoemd als bewijs dat hij drie groeperingen, met geheel verschillende en tegenstrijdige politieke agenda’s, zou hebben geholpen.
 
Ahmet’s vrouw Yonca zei tegen Amnesty International: ‘Ahmet’s detentie is een boodschap aan anderen: “Waag het niet je uit te spreken”.’
 

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie