Premium

Heb toch mededogen met Camiel!

Wat zouden reputatie-experts doen als Camiel Eurlings nu bij ze zou aankloppen?

&;Never kick them when they’re down&;

Charles Huijskens, HuijskensBickerton

In de periode dat Bette Midler in de jaren ’70 in Nederland optrad (onder meer in Carré) was prins Bernhard middelpunt van een enorme rel. De Prins had zich laten omkopen door een vliegtuigfabrikant. De Koningin wilde niet dat hij strafrechtelijk vervolgd zou worden en dreigde af te treden. Aan de ellende leek geen einde te komen toen bleek waarom de prins dat geld nodig had: in Parijs woonde een buitenechtelijke geliefde (door de prins “Poupette” of “Pussy” genoemd) plus bijbehorende dochter Alexia, naar wie nota bene de tweede dochter van Koning Willem-Alexander genoemd is.

Minachting

Goed, tijdens het optreden van de vlijmscherpe en zeer gevatte Bette Midler konden mensen uit het publiek onderwerpen roepen waarop Bette vervolgens commentaar gaf. Uit verschillende kelen klonk steeds luider: &;Prince Bernhard!  Prince Bernhard!&; Bette Midler gaf met een handgebaar aan dat ze uitstekend begreep om wie het ging. Het werd muisstil in de zaal terwijl Bette de spanning op liet lopen. Toen keek ze haar publiek aan en zei met nauw verholen minachting in haar stem: “I never kick them when they’re down.”
Laat dit ook voor Camiel Eurlings gelden. Hij ligt uitgeteld in de hoek. Van zijn schamele reputatie is niets meer over. Alles aan hem is bezoedeld en beschadigd. Bram Moszkowicz, Badr Hari en Onno Hoes mijden zijn gezelschap. Komt het ooit nog goed met Camiel? Nee, natuurlijk niet. Zou Jack de Vries de telefoon nog opnemen als Camiel belt? Mijn eerlijke antwoord: ik hoop het van harte!
 

&;Camiel heeft in Geert-Jan Knoops niet de beste reputatie-adviseur&;

Frank Peters, Virtus Communicatie

Tegenwoordig ben je publiekelijk al veroordeeld als je verdacht wordt van een strafbaar feit of delict. Zeker als je zwijgt, zoals in het geval van Camiel Eurlings. Er wordt nu al gespeculeerd over de vraag of hij nog wel te handhaven is in bijvoorbeeld zijn functie bij het IOC. Dat is natuurlijk niet goed. Je bent pas schuldig als het strafbare feit onomstotelijk is bewezen. Oordelen op geruchten, zoals hier gebeurt, is voorbarig en gevaarlijk. Maar tegelijkertijd helpt een radiostilte niet bij het tegengaan van de geruchtvorming. Het is belangrijk dat je regie voert. Ook in het geval van een persoonlijke crisis.

Geruchten

Daarom is het cruciaal om snel te acteren, open te zijn en duidelijkheid te geven over de feitelijke situatie. En als het niet inhoudelijk kan, dan op z’n minst over het proces. Daar mankeert het hier dus volledig aan en dan geef je zelf voeding aan de geruchten. Net zoals dat eerder gebeurde met Eurlings bij zijn vertrek bij de KLM. Wat dat betreft heeft Eurlings niet geleerd van het verleden. En ik ben bang dat zijn advocaat Geert-Jan Knoops niet de beste raadgever is vanuit het perspectief van de persoonlijke reputatie van Camiel.  

 

&;Een vlek moet je tegenwoordig direct wegpoetsen!&;

Jan Driessen, Q&A I Communicatie

De tijden dat vervelende zaken wel overwaaien als je niet reageert zijn echt voorbij.  Dat kon in de vorige eeuw, toen nieuws nog tijd van leven had en de doorloopsnelheid van de media veel langzamer was.  Via social media ontstaat er nu echter direct een sneeuwbaleffect, van reacties, van nieuwe feiten, van nieuwe beschuldigen, en dus van nieuwe publicaties. Zwijgen maakt een vlek in deze tijden dus alleen maar groter en groter.  Snel, feitelijk en eerlijk reageren hoort bij de huidige communicatievormen en normen.  Ook als dat vervelend of zelfs negatief voor jou of je bedrijf kan uitpakken. Als maatschappelijk belangrijk bedrijf of als publiek figuur, heb je bovendien nog een extra verantwoordelijkheid. 

Platform

Journalisten geven je een platform bij goed nieuws, maar eisen terecht uitleg bij slecht nieuws.  Als dat feitelijke antwoord op eenvoudige vragen niet komt, als de deuren en ramen gesloten blijven, ontstaat als vanzelf wantrouwen. Dan wekt een bedrijf of persoon door dat stilzwijgen al snel de indruk dat er meer aan de hand is.  En dan verhevig je door de gesloten houding juist de jacht op dat nieuws. Bovendien legitimeer je de pers door je radiostilte om paginagrote verhalen met aannames en onzin te blijven publiceren. Dat kun je onredelijk, onterecht of onwerkbaar vinden, maar het is de realiteit. Het kan in zeer uitzonderlijke situaties zo zijn dat vanwege juridisch advies (of strenge beursregels) er even niet gecommuniceerd kan worden.  Maar leg ook dat dan in gewoon Nederlands uit. Goede voorbereiding op slecht nieuws wordt dus steeds belangrijker.  De mogelijke impact van negatieve berichten is groter dan ooit. De huidige tijd dicteert snelle actie.  Niets waait meer over. Alles blijft en wordt groter. Een vlek moet je daarom tegenwoordig direct wegpoetsen!

 

&;Camiel, blijf minimaal een jaar onder de radar&;

Bart Maussen, Dutch PR Group

In de wetenschap dat hij zich bij een veroordeling niet of moeilijk kan handhaven in zijn huidige sociaal-maatschappelijke posities alsook in zijn zakelijke omgeving adviseer ik hem dringend om een strafrechtelijke vervolging te ontwijken en alsnog tot een schikking te komen waarbij wederzijdse geheimhouding wordt vastgelegd. In dat geval adviseer ik om geen media-aandacht te zoeken, zelfs niet te communiceren dat er een schikking heeft plaatsgevonden (want kan worden beschouwd als schulderkenning) maar gedurende zeker een half jaar onder de radar te blijven. Indien mediaoptredens niet kunnen worden voorkomen dan moeten deze functioneel zijn en worden beperkt tot de zakelijke sfeer.  

Trigger

Indien een poging om tot een schikking te komen mislukt en de aangifte leidt tot een strafrechtelijk onderzoek, dan adviseer ik hem een verklaring te laten afleggen waarin hij aangeeft dat hij gedurende de looptijd en in het belang van het onderzoek geen uitspraken doet.  Samen met Eurlings dient op de zeer korte termijn een plan met de diverse scenario’s te worden opgesteld waarbij herstel, handhaving en uitbouw van zijn reputatie centraal staat.  Als vertrouwenspersoon en coach zou ik parallel aan dit traject en op basis van een op de kwantumfysica gebaseerde methodiek, een analyse willen maken die leidt naar de oorzaak van zijn handelen.   Pas als deze is gevonden en de ‘trigger’ is geneutraliseerd kan herhaling van zijn gedrag worden voorkomen.  Vanzelfsprekend is dit zeer essentieel in het kader van zijn reputatiemanagement. 

 

premium

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Advertentie