Minilening via sms'je

Het Finse bedrijf Ferratum gaat in Nederland kleine leningen verstrekken aan particulieren via het internet of via een sms'je. Ferratum is met het concept al actief in Scandinavië, Oost-Europa en de Baltische Staten.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Bij Ferratum kunnen klanten met een aanvraag op het internet of via het sturen van een sms'je maximaal 300 euro lenen. 'Nieuwe klanten kunnen binnen 24 uur de lening ontvangen, terwijl bestaande klanten zelfs binnen tien minuten de uitbetaling mogen verwachten', aldus Ferratum in een persbericht. Ferratum verdient zijn geld door 'behandelingskosten' in rekening te brengen. Zo betaalt een klant die 100 euro leent 25 euro. Bij 200 euro is dat 50 euro en bij 300 euro loopt dat bedrag op naar 75 euro.

Ferratum leent bestaande klanten alleen geld uit als zij een eerdere lening hebben afgelost. Klanten moeten minimaal 21 jaar oud zijn en 'een goed betalingsverleden hebben', aldus het bedrijf. Volgens Ferratum staat het concept van de kleine leningen in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië bekend als 'payday loan'. 'Daar is het minikrediet populiar als alternatief voor uitgaven met de creditcard of het lenen van geld bij familie of vrienden', aldus directeur Jorma Jokela. Ferratum zegt niet te weten of het in Nederland in een behoefte zal voorzien.

Volgens de Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft Ferratum geen vergunning voor de activiteit nodig. 'Dat is zo omdat klanten een lening binnen vijftien dagen moeten aflossen. Als de termijn voor afbetaling korter is dan drie maanden, valt zo'n aanbieder niet onder ons toezicht', aldus een woordvoerder van de toezichthouder

Leensite . werd afgelopen week juist op de vingers getikt door de AFM. Voor de marktplaats waar particulieren elkaar geld kunnen lenen, heeft het bedrijf volgens de AFM wél een vergunning nodig. Boober kondigde donderdag aan dat er geen nieuwe klanten meer worden geworven. Daarmee geeft het gehoor aan de beslissing van de rechter (ANP).

Advertentie
advertisement

Plaats als eerste een reactie

Advertentie