Opleiding kinderen geeft doorslag bij keuze voor breedband

Binnen Nederlandse gezinnen hebben kinderen een beslissende rol in het beslissingstraject om over te gaan van een inbelverbinding naar breedband. Opleiding en ontwikkeling blijken daarbij de belangrijkste factoren voor de overstap. Dit volgens onderzoek van bureau Mare, in opdracht van Wanadoo.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Mare presenteerde de onderzoekresultaten tijdens de viering van het tienjarig jubileum van Wanadoo, vorige week. Het onderzoeksbureau deed kwalitatief onderzoek met behulp van diepte-interviews naar de rol van internet binnen het gezinsleven, het gebruik per lid van het gezin en de redenen om tot aanschaf van een breedbandverbinding (ADSL of kabel) over te gaan.
Uit het onderzoek blijkt dat kinderen veel invloed hebben wanneer het gezin nadenkt over de overstap van een inbelverbinding naar breedband. De overstap wordt door een aantal factoren beïnvloed. De opleiding van de kinderen is daarin de belangrijkste factor. In de ogen van veel ouders kan het internet positief bijdragen aan schoolwerk en wordt internet zelfs vaak gezien als noodzakelijk voor de ontwikkeling van kinderen.
Ook kostenbeheersing en vermindering van stress zijn belangrijke factoren in de beslissing om een breedbandverbinding aan te schaffen. Met een breedbandverbinding kunnen kinderen namelijk onbeperkt internetten, zonder dat ouders achteraf met onaangename financiële verrassingen worden geconfronteerd. Terwijl voorheen het gebruik hierdoor aan banden werd gelegd. En dat leidde in sommige gezinnen tot stress en ruzies, aldus de onderzoekers.

Internet wordt binnen de gezinnen niet alleen gebruikt voor hobby’s, informatie en tijdverdrijf, maar blijkt ook traditionele media, zoals radio, tijdschriften en kranten, te vervangen.
Uit het onderzoek komt daarnaast duidelijk naar voren dat de internetbeleving van kinderen heel anders is dan die van hun ouders. Kinderen vanaf tien jaar zijn de grootste internetgebruikers in de familie. Veel van hen hebben een computer met internettoegang op hun eigen kamer staan. Na schooltijd wordt gemiddeld twee tot drie uur achter de computer doorgebracht om tegelijkertijd huiswerk te maken, muziek te downloaden en vooral te chatten met vrienden. Internet is een belangrijk onderdeel van hun leven en voor hun sociale contacten. Technische kennis van internet en computers is voor hen niet relevant, ze weten echter wel alles van internetgebruik en de regels van het surfen.
Voor ouders liggen de zaken minder eenvoudig. Zij hebben het idee dat (technische) kennis vereist is om van internet en aanverwante toepassingen gebruik te kunnen maken. Over het algemeen zijn vaders nog steeds degenen in het gezin, die beslissen over technische zaken zoals hardware en software.

Advertentie
advertisement

Plaats als eerste een reactie

Advertentie