Premium

Carine van der Heijden over magische plekken: 'Het was geen liefde op het eerste gezicht'

Random Pic(k) Of The Day For A Week. Nils Adriaans vraagt vakgenoten naar hun inspiratie. Ditmaal Carine van der Heijden van Booking.com.

Carine van der Heijden aan de Zeeuwse kust

Deze week was Carine van der Heijden, Global Head of Brand Booking.com, curator van Random Pic(k) Of The Day For A Week. Vijf dagen lang deelde zij haar inspiratie op de Facebook-pagina van Nils Adriaans (één bijdrage per dag).

Van der Heijden over haar week: 'Toen ik door Nils gevraagd werd om deze week zijn gast te zijn, moest ik er toch even over nadenken. Wat inspireert mij nou? En al snel kwam ik tot de conclusie dat dat ontmoetingen zijn met mensen en verschillende culturen. Oftewel reizen (niet raar voor iemand die bij Booking.com werkt ;)). De magie van andere plekken, mensen en culturen die je alleen ziet als je je helemaal overgeeft aan ‘de experience’. Deze week deel ik 4 van mijn meest magische plekken. Om vervolgens de week af te sluiten met een gedachte die je mee kan nemen het weekend in.'

Hier haar 5 pic(k)s:

1. Magical India: you hate it or you love it

'I’m loving it! De geur, de mensen, de kleuren, de taal, de madness, de cultuur, de verschillende geloven, de tradities, de sterke familiebanden, de fantastische huwelijken en natuurlijk het eten.

Het was geen liefde op het eerste gezicht. In maart 2006 vloog ik in mijn eentje die kant op om vrijwilligerswerk te doen bij een kindertehuis in het hartje van Rajasthan. Zoals vaker in mijn leven, ga ik ergens voor zonder al te veel voorbereiding. Ik had dus geen idee. Mijn eerste dag en nacht had ik dan ook een echte cultuurshock. Maar de volgende ochtend, na het zien van de vrolijke kinderen en mensen, was dit weg en werd mijn liefde voor het land en de mensen alleen maar groter.

Het is zo’n magisch land, met een hart voor tradities en geloof, dat elke ontmoeting weer een nieuwe ervaring is. Zoveel mooie, maar zeker ook grappige ervaringen. Vaak lijkt het net alsof ze alles daar ter plekke uitzoeken en het voor het eerst doen. Van bruiloften tot kleine ritueeltjes.

Naast al dit moois is het natuurlijk ook nog steeds een land van grote ongelijkheid en tradities waar ik het liefst verandering in zou willen zien. Ik heb alleen ook geleerd dat die tradities zo diep in de cultuur geworteld zitten, dat dit langzaam gaat. Het gaat meer en meer om het onder de aandacht brengen en het bieden van kansen, zodat bijvoorbeeld vrouwen de keuze hebben om met delen van de traditie te breken en minder afhankelijk te zijn.

Ik kan niet wachten om mijn twee jongens mee te nemen naar dit bijzondere land. Fingers crossed that they will love it!

Op de foto een (te) jong stelletje dat net getrouwd is. Zij aan de telefoon, terwijl alle ogen op hen gericht zijn.'

Advertentie
advertisement
'India is zo’n magisch land'
'India is zo’n magisch land'

2. Magisch Zeeland: de zilte zee

'Ik denk dat tijdens de pandemie veel mensen het mooie en magische Nederland (her)ontdekt hebben. Mijn liefde of misschien wel onze liefde voor Zeeland begon al als kind. Mijn oma had een familiehuis op Walcheren en wij waren elke vakantie daar te vinden. Dagen op het strand. De lekkerste zee van de wereld. Fris, vaak hoge golven en schoon. Maar ook de rustige winters, regenachtige herfst en lente vol met ‘FlutenKrut’ zijn magisch.

Als we vrienden op bezoek hebben in Zeeland, dan komen ze altijd helemaal tot rust. Ineens worden er middagdutjes gedaan. Misschien is het de fase waarin we zitten met (kleine) kids, maar ik geloof zelf dat dit de magie is van de Zeeuwse lucht. Een combinatie van wind en de zee lucht zorgt voor ontspanning en een rozig gevoel.

Foto’s: Oesters rapen en zeehonden spotten, twee Zeeuwse experiences. Voor meer Zeeuwse tips weten jullie me te vinden 😀.'

Zeehonden spotten aan de Zeeuwse kust
Zeehonden spotten aan de Zeeuwse kust
Oesters rapen aan de Zeeuwse kust
Oesters rapen aan de Zeeuwse kust

3. De sfeer op het eiland zorgt ervoor dat je je vrijer voelt dan je misschien gewend bent

'Misschien niet helemaal een verrassing of inspirerend, maar Ibiza hoort toch echt, wat mij betreft, in dit lijstje thuis. Ibiza is voor mij de plek waar je volledig mag zijn wie je wil zijn, waar alles mag en niks moet. De sfeer op het eiland zorgt ervoor dat je je vrijer voelt dan je misschien gewend bent. Maar dat opent je ‘mind en soul’. Dat is het magische van Ibiza.
Alle soorten culturen en mensen komen hier samen en delen ervaringen. Je kan op Ibiza de rust opzoeken op de mooie strandjes, maar ook de drukte en natuurlijk de feesten. Jij hebt volledig de regie over de ervaringen die je daar wil opdoen. Ik hoop dat dit soort plekken voor altijd blijven bestaan. Een plek waar je je zo vrij voelt als een vogel of als een vlinder (meer Ibiza- stijl).'

Benirras, de plek waar mensen zich al trommelend bij zonsondergang verzamelen; een magische plek voor en van iedereen.
Benirras, de plek waar mensen zich al trommelend bij zonsondergang verzamelen; een magische plek voor en van iedereen.
Cala D'Hort met uitzicht op de mysterieuze rots Es Vedra
Cala D'Hort met uitzicht op de mysterieuze rots Es Vedra

4. Ze hebben meer respect voor elkaar, wat het reizen net iets aangenamer maakt

'Mocht je India nog niet aandurven, dan is Sri Lanka een mooie optie. Ook als je niet op zoek bent naar een alternatief is Sri Lanka meer dan de moeite waard. Je vindt hier alle soorten landschappen en culturen. Van jungle safari, theeplantages, walvis spotten, hiken naar Sri Pada/Adam's Peak en de mooiste stranden. Het zijn de aardigste mensen en iedereen werkt hard voor zijn of haar business en bestaan. Ze hebben meer respect voor elkaar dan in India, wat het reizen net iets aangenamer maakt 😀. 
Het is ook een land waar een hoop gebeurd is en waar het soms helaas nog steeds onrust is. 
Wij zijn er al meerdere malen geweest en hebben onze reis tweemaal moeten cancelen vanwege de pandemie. Als ik nu op het nieuws zie hoe dat land eraan toe is, dan hoop ik dat toeristen er snel weer met open armen en 'n vriendelijke glimlach ontvangen kunnen worden.'

Straatbeeld in Galle, Sri Lanka, waar nog veel te zien van de Nederlandse overheersing in de 17e en 18e eeuw
Straatbeeld in Galle, Sri Lanka, waar nog veel te zien van de Nederlandse overheersing in de 17e en 18e eeuw
'Een foto van een palmboom kan in een serie over magische plekken natuurlijk niet ontbreken'
'Een foto van een palmboom kan in een serie over magische plekken natuurlijk niet ontbreken'

5. Zorg goed voor deze mooie wereld

'Deze week vol met magische plekken wilde ik graag afsluiten met een vraag aan jullie, de lezers - of liever gezegd een verzoek. Na al deze mooie herinneringen en plekken te hebben gedeeld, besef ik me nog meer hoe belangrijk het is om nieuwe ervaringen op te doen op magische plekken; het ontdekken van nieuwe culturen en ontmoeten van mooie mensen. Dicht of ver weg van huis.

Dit is dan ook iets wat ik mijn kinderen en alle opvolgende generaties toewens. Een mooie wereld waar nog steeds veel te ontdekken valt. Mijn vraag aan jou (en mezelf?): zorg goed voor deze mooie wereld. Laten we bewuster zijn over de (reis)keuzes die we maken en respect hebben en tonen voor de cultuur, natuur en mensen. Dan weet ik zeker dat er nog heel veel meer mensen kunnen gaan genieten van al het magische "out there".
Op de foto daarom een "magische lucht op een magische plek" om deze serie in stijl af te sluiten. Fijn weekend!'

Een magische lucht op een magische plek
Een magische lucht op een magische plek (Zeeland)

Komende week is Renske Thelosen-van Daalen, Head of Marketing bij Dopper, curator van #RPOTFAW.

premium

Word lid voor € 1,-

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan en betaal € 1,- voor de 1e maand.

Ja, ik wil lid worden

Plaats als eerste een reactie

**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Advertentie