Premium

De 'Happy Activist' in Marieke Jansen-Rentmeester (FrieslandCampina)

Random Pic(k) Of The Day For A Week. Nils Adriaans vraagt vakgenoten naar hun inspiratie. Ditmaal Marieke Jansen-Rentmeester.

Marieke Jansen-Rentmeester

Deze week was Marieke Jansen-Rentmeester, Marketing Director Campina & Mona en SAN-bestuurslid, curator van Random Pic(k) Of The Day For A Week. Vijf dagen lang deelde zij haar inspiratie op de Facebook-pagina van Nils Adriaans (één bijdrage per dag).

Jansen-Rentmeester over haar week: 'Heel leuk dat ik deze week mijn inspiratie mag delen. Ik had een lange lijst met zaken die me inspireren. Maar aangezien ik dag in dag uit in mijn werk bezig ben met food en welke impact dit heeft op mens en planeet, is het toch een rijtje geworden dat mij inspireert in mijn dagelijks werk en heb ik er toch een “green food” tintje aan gegeven.'

Hier haar 5 pic(k)s:

1. Food chain – de documentaire Kiss the Ground

'Allereerst, I love documentaries about food, maar juist ook over de voedselketen en welke impact dit heeft op de wereld om ons heen. Noem er een en ik heb hem waarschijnlijk gezien. En dat gaat van Chef’s Table tot aan Cowspiracy. Maar de docu die recent het meeste impact op me gemaakt heeft is Kiss the Ground (op Netflix).

Waar het bij de strijd tegen klimaatverandering vaak gaat over de lucht, gaat dit verhaal juist over de bodem. De rijkheid van de bodem en de kracht om te herstellen. Dit is, in tegenstelling tot veel docu’s rond het voedselsysteem in relatie tot het klimaat, een heel hoopgevend verhaal.

En het is ook een heel gebalanceerd verhaal, niet polariserend “tegen” of “voor”, maar de boodschap is: juist door samen te werken het verschil maken. En dat probeer ik mijn werk ook mee te nemen. In de zuivelsector is er op zijn zachtst gezegd vrij veel polarisatie, terwijl je echt alleen samen het verschil kunt maken voor een betere wereld.'

De documentaire Kiss the Ground
De documentaire Kiss the Ground

2. Passie voor food – podcast 'Yous & Yay: New Emotions'

'In coronatijd ben ik zoals veel anderen vaker gaan wandelen, en tijdens de wandelingen podcasts gaan luisteren. Zo kwam ik langs de podcast "Yous & Yay: New Emotions". Gemaakt door Faberyayo (Pepijn Lanen, De Jeugd van Tegenwoordig) en Yousef Gnaoui (de artiest Sef). Lange gesprekken waarin ze, zoals ze zelf zeggen “oeverloos zwetsen” met interessante mensen.

Welke me bijgebleven is, is het gesprek met Joris Bijdendijk (chef-kok van restaurant Rijks) die zijn passie voor koken en eten altijd gevolgd heeft en een enorme voorvechter is voor goed en duurzaam geproduceerd voedsel. Een mooi voorbeeld vind ik ook dat hij in coronatijd de eerste was die middels omdenken de “afhaalmaaltijd voor sterren-restaurants" geïntroduceerd heeft.

De andere interviews van Yous & Yay zijn ook zeker de moeite waard.'

Yous & Yay & Joris
Yous & Yay & Joris

3. Pieter Pot - verpakkingsvrij boodschappen doen

'Dit vind ik nu echt een gaaf initiatief! Een platform voor verpakkingsvrij boodschappen doen. Boodschappen bezorgd in herbruikbare statiegeld-potten. Als ze leeg zijn worden ze bij je volgende bestelling weer opgehaald. Ze hebben helaas een wachtlijst anders had ik ze zeker al een keer geprobeerd! Dit vind ik echt innovatief en inspirerend in zijn eenvoud.'

Pieter Pot uitgeroepen tot duurzaamste ‘Initiatief van het Jaar’

Team Pieter Pot met oprichter Martijn Bijmolt en Jouri Schoemaker (rechts) vooraan
Team Pieter Pot met oprichter Martijn Bijmolt en Jouri Schoemaker vooraan

4. Food for Good – Voedselbank opent supermarkt in Rotterdam

'Waar ik ook door geïnspireerd werd vorige week is een artikel over de opening van de eerste Voedselbank-supermarkt in Rotterdam. Het is al een stap om naar de voedselbank te gaan, maar op deze manier verlaag je volgens mij de drempel voor degenen die de hulp heel hard nodig hebben. Ik vind dit een mooi staaltje omdenken.'

Boodschappen doen zonder af te rekenen: de Voedselbank opent een supermarkt

De Voedselbank-supermarkt in Rotterdam
De Voedselbank-supermarkt in Rotterdam

5. Content die ik vaak deel met anderen

‘Voor mijn laatste bron van inspiratie van deze week zat ik te denken: welke content deel ik nu vaak met anderen? Gemene deler is, op een positieve manier serieuze onderwerpen voor het voetlicht brengen. Dat leek me wel toepasselijk voor de vrijdag. Een platform dat ik recent tegenkwam was De Havermelkelite. Journalist Jonas Kooyman beschrijft de tijdgeest op een heerlijk relativerende manier.

En ik houd echt van de positieve filmpjes van de Happy Activist. Geen negatief activisme, maar juist kleine positieve initiatieven die ieder op hun eigen manier het verschil maken.'

De Havermelkelite
De Havermelkelite
The Happy Activist
The Happy Activist

Komende week is Marcel Alexander Wiebenga, oprichter van Howl (Extremely On-Brand Music Consultancy) en Ringo.is (conceived to streamline the commercial music sync eco-system), curator van #RPOTDFAW.

premium

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Advertentie