Bioscopen willen af van kijken onder toezicht

De bioscoopbranche wil af van de regeling dat jongeren beneden de zestien jaar onder toezicht van een volwassene naar films kunnen die eigenlijk pas geschikt zijn voor zestien plus.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Dat schrijft minister Marja van Bijsterveldt (Cultuur) maandag aan de Tweede Kamer. Het afgelopen jaar experimenteerden bioscopen met een coulanceregeling waarmee jongeren vanaf 14 jaar de films onder toezicht mochten zien. De regeling werd ruim een jaar geleden ingevoerd om ouders de gelegenheid te geven zelf in te schatten of hun kind voldoende rijp is om een film te zien.

De bioscopen willen volgens de minister nu van die regeling af, onder deze voor verwarring zou zorgen bij het publiek. Binnenkort praat de bewindsvrouw met de branche over de kwestie praten. Bioscopen plegen op dit moment een strafbaar feit als zij films die voor 12 of 16 jaar en ouder zijn gekeurd laten zien aan kinderen onder die leeftijd. Maar op initiatief van ex-minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) zijn de bioscopen gaan experimenteren met de coulanceregeling.

Directeur Ron Sterk van de Nederlandse Vereniging van Bioscoopexploitanten (NVB) stelde maandag in een reactie dat hij uit het veld vooral de opmerking krijgt dat het lastig is het toezicht op de 12-jaarsclassificatie te handhaven. 'Dat heeft er vooral mee te maken dat kinderen van die leeftijd nog niet verplicht zijn een legitimatie bij zich te dragen. Als het aan ons ligt, wordt 12 jaar weer een adviesleeftijd, zoals het vroeger was.'

Bron: ANP.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie