Premium

RTL Nieuws plaatste gesponsorde artikelen zonder dat duidelijk te maken

Alleen in URL te zien dat artikel een advertorial is, RTL: 'fout in CMS'

&;Zo houd je het flex als zzp&;er’, luidt de kop boven het op de site van RTL Nieuws, van maandag 12 december. Uit het artikel blijkt dat ‘slechts 15 procent’ van de zelfstandigen de mogelijkheden voor pensioenopbouw voor zichzelf op een rijtje heeft gezet.

Hoe RTL Nieuws dat weet? Via ZZP Pensioen, dat er onderzoek heeft verricht. In het service-artikel wordt ook uitgelegd dat ZZP’ers  met een zogenoemde jaarruimteregeling een belastingvoordeel van zo’n 1400 euro per jaar kunnen hebben.

Fijn dat de redactie van RTL Nieuws dat heeft uitgezocht, zou je zeggen, maar dat is niet het geval. Er is voor betaald door ZZP Pensioen, dat een aanbod heeft voor zelfstandigen, zo blijkt uit een link in het verhaal.

Nergens een verwijzing

Het ZZP-stuk – dat ook als eerste opduikt als we bij RTL Nieuws de zoekterm ZZP invoeren – is niet het enige betaalde stuk dat niet als zodanig herkenbaar is. We vinden artikelen als of

Nergens is een verwijzing bij de stukken opgenomen dat het gesponsorde content betreft. De zeer oplettende lezer zou het uit de URL kunnen afleiden, daarin staat sponsored-special, maar waarschijnlijk dat geen van hen het doorheeft.

Mensen herkennen nepnieuws namelijk niet, blijkt uit eenop site van datzelfde RTL Nieuws. Zo ziet 82 procent van de onderzochte middelbare scholieren het verschil niet tussen een echt nieuwsbericht en een advertorial. 

&;Foutje in CMS&;

We vermoeden dat het percentage bij RTL Nieuws zelf wat hoger is, hoewel we inmiddels ‘was’ moeten zeggen.

Naar aanleiding van onze vragen heeft RTL Nieuws de artikelen direct van gele balkjes met ‘sponsored content’ voorzien. Dat dit eerder niet is gebeurd komt door een foutje in het CMS, aldus een woordvoerder. &;We hadden niet eens door dat ze zo op onze site stonden.&;

Volgens haar gaat het om advertorials van RTL Z,  die daar duidelijk zichtbaar als gesponsord zijn geplaatst. Door een CMS-fout zijn ze in het archief van RTL Nieuws beland. &;Ze hebben nooit in het nieuwsoverzicht RTL Nieuws.nl gestaan.&;

RTL zegt het belangrijk te vinden dat &;helder is wie de afzender is van content&;. Het gaat alle stappen en procedures bij sponsored content nakijken en zonodig verbeteren.

premium

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Advertentie