VBAT ontwikkelt nieuw winkelconcept Gamma

Maarten Hafkamp, redactie | 16 juli 2009, 7:25

Branddesignbureau VBAT heeft een nieuw retailconcept en huisstijl ontwikkeld voor doe-het-zelfketen Gamma: van klussen naar genieten.

In de vernieuwde winkel staat naast het ‘echte’ klussen het decoreren van de woning centraal. Brand director Andy Palmer Smith van VBAT legt uit: 'Marktleider Gamma was vooral een mannenwinkel. De markt is veranderd en de behoefte aan decoratie is toegenomen. Bij het nieuwe concept staan beleving en plezier centraal. Het gaat niet meer alleen om het klussen, maar ook om het genieten van het eindresultaat.'

Het eerste filiaal in de nieuwe stijl is dinsdag 14 juli geopend in Amsterdam Zuidoost en is meteen de grootste Gamma-bouwmarkt in Nederland. Ook werd het nieuwe logo onthuld. Palmer Smith: 'De letters zijn ronder geworden en de blauwe achtergrond is donkerder. “We wilden het sterk herkenbare karakter behouden, maar het wel moderner en beter leesbaar maken.'

VBAT ontwikkelde twee merkpijlers: ‘Kies slim’ en ‘Zo kan ‘t’. 'Kies slim zorgt ervoor dat de klant makkelijk het juiste product vindt en Zo kan ‘t geeft de klant het vertrouwen hoe hij de klus kan klaren', zegt de brand director.

Over de auteur

Maarten Hafkamp

Reacties op dit artikel (16)

Comment author avatar
Avatar

Carlo van Herwaarden

(16 juli 2009, 11:02)
Karwei achterna zo te horen, minder klussen en meer vaasjes en lampjes. Jammer dat twee concerns met elke een behoorlijk eigen uitstraling (met een vrijwel gelijk assortiment klusartikelen) nog meer naar elkaar toe kruipen. Ik klus veel en zit hier niet op te wachten, de ruimte in een winkel is uiteindelijk beperkt. Dit betekent dat de variatie in klusmaterialen en de keuzevrijheid kleiner zal worden. Als ze ook nog kinderkleding en worsten gaan verkopen kunnen ze zich naast de Hema vestigen (waar ze trouwens ook een klusafdeling en een fietsenafdeling hebben van 2 bij 2 meter) De Hollandse Eenheids Worsten Formule. Kortom, ik denk dat de echte klussert liever niet meer naar de Gamma gaat en dat de echte klussert straks prima zonder de Gamma kan.
Avatar

boer piet

(16 juli 2009, 17:46)
"Van klussen naar genieten"?! Ik vond het anders prima zoals het was: voor m'n klusmaterialen ging ik naar Gamma, maar het genieten kon en kan ik prima zonder dat zo'n winkel zich daarmee bemoeit. Gewoon goeie spullen verkopen, voor de rest weten klanten zich uitstekend zelf te redden lijkt me.
Avatar

Jeroen Mirck

(16 juli 2009, 21:35)
Alle marketeers lezen dezelfde marktonderzoekjes, dus krijgen alle bouwmarkten te horen dat ze zich meer op vrouwen moeten richten, want die beslissen immers over de aankopen. Prima dat Gamma nu zijn assortiment verbreedt met decoratieve elementen, maar daarvoor ga je naar de Ikea of naar een winkel die werkelijk smaak heeft. Ook een klussende vrouw wil gewoon een hamer, gipsplaten, een kraan en een boormachine kopen. Leuk om haar bij de kassa nog wat extra's aan te smeren (daar zijn de vrouwtjes heel gevoelig voor, melden diezelfde marktonderzoeken), maar een bouwmarkt moet nooit zijn core business uit het oog verliezen. Want als de vrouw geen zin heeft (ze moet soms immers ook lekker knutselen met haar decoratieve elementen), dan stuurt ze gewoon die man weer in zijn eentje naar de Gamma. Vlak voor sluitingstijd, als hij geen zin heeft in gezeik. Op zo'n moment staat al die vrouwenrommel hinderlijk in de weg.
Avatar

Marian

(17 juli 2009, 10:55)
Ik ben zo'n vrouw(tje) en inderdaad ik vind dat een bouwmarkt een bouwmarkt moet blijven. Ook vrouwen klussen en tierelantijntjes zijn prima in een klein hoekje of bij de kassa, maar doe mij liever een breed assortiment verf, lampen, boormachines etc.
Ik denk dat Gamma hiermee geld over de balk gooit, maar ach...niet overal heb je de keuze voor een andere (betere) bouwmarkt, dus wegblijven is niet altijd een optie. Boeh voor branddesign in dit geval
Avatar

Conny

(9 oktober 2009, 20:01)
Ik ga niet eens meer naar de Gamma voor klus materiaal, het is van een zeer slechte kwaliteit. Verder is de klanten service ook ver te zoeken:
Ik had een kortingbon van 10% gekregen, geldig op 1 dag, altij welkom natuurlijk. De regenton was een beetje te groot voor de auto dus bij het verzoek om wel al te betalen maar morgen met een grotere auto op te halen was dit niet mogelijk. Regels van de directie.
Wat een onzin, iets over klanten die artikelen kopen, betalen en ze nooit meer op komen halen, ook niet na contact met ze te hebben opgenomen.
De goede moeten onder de kwade lijden, ja ja. Toch de volgende keer maar weer naar Hornbach daar zijn een stuk klantvriendelijker.
Avatar

m.venderbos

(4 november 2009, 13:56)
Belachelijk logo. Het voorgaande was veel en veel beter ontworpen.
Avatar

Wakkere persoon

(31 mei 2010, 9:59)
ik vind deze commetaar eigenlijk nergens opslaan. ten eerste hornbach betere service. mag jij me vragen welke ik ben laatst bij een hornbach geweest en 5 van de 6 man ja ik weet het niet mijn collega komt er zo aan. half uur later nog steeds geen collega poehe perfecte service. ik vind het ook een nonsins verhaal van dat betalen. De gamma's in gemeente drenthe waar ik tot nu toe veel onderzoek heb moeten doen voor school! Die doen wel vooruit betalen en de andere dag ophalen. ik vind je commetaar nergens opslaan conny. maarja je bent een echte hollander en wil alles goedkoop!
en in de nieuwe stijl van de gamma blijven de oude producten ook zeker verkocht worden. voor de echte doe het zelfer blijft alles wat nu een gamma in het assortiment heeft ook. het verhaal hier boven aan klopt niet helemaal.
maarja ik zie jullie wel weer in de gamma!
mensen met meeste commetaar komen altijd terug naar die winkel!
Avatar

Carlo van Herwaarden

(1 juni 2010, 17:17)
@WAKKERE PERSOON winkels hebben uiteindelijk maar een beperkte winkeloppervlakte ter beschikking. Bij het samenstellen van het assortiment wordt tot op de centimeter bekeken waar welk artikel moet komen te staan en wat het beste verkoopt. Uiteindelijk zullen er dus keuzes gemaakt worden. Op de plek van een bankstel kan nou eenmaal geen emmer verf staan en omgekeerd. Om plaats te maken voor nieuwe artikelen moeten bestaande artikelen wijken. Natuurlijk blijven de basis klusartikelen in het assortiment maar er zal uiteindelijk minder keuze zijn op klusvlak. Aan de andere kant kun je nu wel leuke kleedjes vinden om te matchen met het handvat van je hamer.

"ik zie jullie wel weer in de gamma!
mensen met meeste commetaar komen altijd terug naar die winkel!"

dat is nou net het punt, de keuzevrijheid wordt beperkt en iedereen verkoopt hetzelfde waardoor het niets uit maakt waar je naartoe gaat, dus ook weer terug naar de Gamma. Zodra er een klusspecialist met gelijke openingstijden opduikt zou dit zomaar kunnen veranderen.
Avatar

Lisa

(19 juli 2010, 8:51)
Heerlijk, een winkel waar alles te vinden is! 1 adres... alles te vinden. Mee eens: gespecialiseerde winkels verdwijnen op deze manier en dat is absoluut een zeer kwalijke zaak!!! Maar toch... 1 adres, 1 stop, het is mijn ideale wereld.
Avatar

Denise

(1 augustus 2010, 20:38)
even de opmerking van carlo van herwaarden. je maakt een opmerking dat gamma karwei achterna gaat? weet je dat dit bedrijf samen 1 is. Gamma word misschien decoratiever maar qua constructieve dingen blijft alles nog hetzelfde. Er word niks geschrapt uit dat vak. Ook opmerking over dat bankstel. Gamma zou nooit een bankstel verkopen.
Avatar

Carlo van Herwaarden

(2 augustus 2010, 9:14)
@denise ik weet dat dat beide formules van Intergamma zijn. Blijkbaar slaat het Karwei concept aan en levert het meer geld op dan een "kale bouwmarkt"

Ik heb de nieuwe folders inmiddels in de bus gehad en inderdaad, het is meer magazine dan folder met leuke tips over interieur verbeteringen.

Het valt me mee moet ik eerlijk toegeven, de folder is deels ook gewoon nog folder. De winkel is niet heel erg veranderd, het is zeker geen Karwei geworden en de nieuwe shirts van het personeel en het geupdate logo zien er goed uit.

En geen bankstel bij Gamma? Zeg nooit, nooit!

Al met al valt het me alleszins mee, de eerste persberichten deden erger vermoeden.

...Mompelt iets iets met storm en glas water....
Avatar

niels bosch

(2 augustus 2010, 9:49)
@Denise en Carlo:
Is er een verschil tussen Karwei en Gamma dan?! Ik kom geregeld bij allebei, maar ze komen op mij redelijk identiek over hoor. In de praktijk voel ik in elk geval weinig onderscheid.
(Hoeft ook niet, want je gaat als klant toch gewoon naar de bouwmarkt die het dichtstbij is.)
Avatar

Lara

(14 augustus 2010, 17:29)
Tjonge wat een commentaar, zijn jullie wel eens in andere Gamma bouwmarkt geweest dan die in je eigen woonplaats, dan merk je dat de service en sfeer nog wel eens kunnen verschillen per bouwmarkt. Karwei en Gamma zijn inderdaad het zelfde, qua assortiment en prijs kunnen ze nog wel eens verschillen, maar Gamma behoudt gewoon hun verschillend klusmateriaal. Voor de decoratieve artikkelen vinden ze wel een andere plek.
Maar ja de meeste mensen hebben nog altijd wel een idee hoe het gaat, zonder dat ze dat werkelijk weten, omdat ze er meestal niet naar vragen.
En dan vinden ze het raar dat ze niet goed geholpen worden als ze er met 'zo'n' (lees: zeik) hoofd staan.
De medewerkers maken veel mee hoor, dus als je liever ergens anders heen gaat, vinden zij dat niet erg!
Avatar

Rudie

(18 september 2010, 16:50)
Service en ambiance kan per bouwmarkty nog wel een schelen. dit is van velen factoren afhangkelijk en dus is het niet terecht om een compleet bedrijf in een keer over 1 kant te scheren. Wat betreft die make-over die de gamma heeft ondergaan valt het allemaal nog wel mee. inderdaad het logo is iets aangepast wat als je het mij vraagt ook niet nodig is geweest. verder is er in de bouwmarkten zelf weinig veranderd aan het assortiment. De bouwmarkt probeert alleen om meer sfeer te creeren in de bouwmarkt door hun aktiematige en seizoensgebonden producten beter en mooier te presenteren. dit is in iedergeval datgeen dat bij ons in de regio in de fialen opvalt. verder is het klusassortiment niet gewijzigd dus ook voor de hamer, de boormachine, de schroefjes, de lampjes en het timmerhout kun je nog steeds prima terrecht in de bouwmarkt omdat dit assortiment niet is gewijzicht. en dus geen plaats heeft gemaakt voor onzin rommel als potjes en vaasjes. de bouwmarkt gamma heeft dit soort onzinnige producten ook wel, maargoed welke winkel formule heeft dat inmiddels nog niet dat ze dat soort producten verkopen om mensen te lokken en onzin koopjes uit te lokken.

kort samengevat is de bouwmarkt qua aanbod nog niks veranderd.

en als mensen nu dus de Bouwmarkt links laten liggen vanwege een nieuw logo en een andere vorm van verkooppresentatie. vind ik dat persoonlijk erg kortzichtig en zou je je moeten afvragen of die mensen wel eens goed in de nieuwe bouwmarkten hebben rondgekeken want zoveel is er niet veranderd. je kunt namelijk niet oordelen zonder dat je het met je eigen ogen gezien hebt.
Avatar

Roy

(30 oktober 2010, 16:19)
@CARLO VAN HERWAARDEN; Gamma & Karwei zijn 2 verschillende winkels maar het is achter de schermen 1 bedrijf. Wat weinig mensen dus schijnbaar weten. Gamma blijft gewoon zijn huidige artikelen verkopen er komen inderdaad wat meer accesoires bij.

Gerelateerde items Gamma Winkelconcept Vbat