Creatie & Campagnes

Waymo op SXSW: zo reageren mensen op zelfrijdende auto's

Claartje Vogel, redactie | 13 maart 2018, 18:00

CEO John Krafcik praat over de ontwikkelingen rondom zelfrijdende auto's op South by Southwest.

Waymo is een zusterbedrijf van Google dat zelfrijdende auto's ontwikkelt. Directeur John Krafcik vertelt op South by Southwest hoe snel het gaat met de ontwikkeling. Onlangs liet Waymo voor het eerst volledig zelfrijdende Fiat Cryslers rondrijden in Phoenix, Arizona.

Volledig zelfrijdend
Dit is een flinke stap vooruit. Voorheen was er toch altijd een bestuurder nodig, nu is die volledig overbodig. Sterker nog: mensen kunnen echt niets doen in de Waymo-auto. De auto kiest zelf de snelste route en houdt bovendien rekening met ander verkeer.

De komende tijd breidt Waymo de tests uit naar andere Amerikaanse steden. Dat zullen in eerste instantie vooral steden vergelijkbaar met Phoenix zijn, met rustig weer en lege wegen.

Voor Europese steden zoals Amsterdam gaat het waarschijnlijk langer duren. Volgens Krafcik is het een stuk ingewikkelder om de auto te programmeren voor een stad met allerlei grachten en historische straatjes. 'Maar het is absoluut niet onmogelijk', zegt hij.

Geen bezit, maar openbaar vervoer
De Waymo is geen auto die je kunt kopen. Het is de bedoeling dat de auto's samen een nieuw soort openbaar vervoer vormen. Op die manier worden ze op dit moment ook ingezet in Phoenix. Krafcik voorspelt dat er in 2028 veel verschillende modellen zelfrijdende auto's rondrijden: van compacte auto's tot zelfs vrachtwagens.

Tijdens SXSW laat Krafcik voor het eerst zien hoe de volledig zelfrijdende auto's werken en hoe het publiek erop reageert.

 

Over de auteur

Claartje Vogel
Journalist en redacteur voor Adformatie, Tijdschrift voor Marketing en Tijdschrift voor Communicatie (Adfogroep). Lees meer over Claartje Vogel

Reacties op dit artikel (0)

Comment author avatar

Gerelateerde items Google waymo Sxsw

Meer in channel Creatie & Campagnes

Blijf op de hoogte

Van onze partners

Whitepapers

Adfo Events

Populaire blogs