Premium

Uw tijd zit erop woordvoerder, u was een trouwe dienaar

Ze liggen onder vuur. Van Omtzigt, van de nieuwe politieke cultuur. Er is geen plek meer voor kunstmist. Geen ruimte voor verhulling.

123rf

Door Rocco Mooij

Schokkende beelden in Studio Voetbal onlangs. Het programma toonde scenes uit de real life soccer-docu ‘No guts, no glory’ over de sympathieke vechtclub FC Utrecht. Onthutste kijkers zagen hoe de doorgaans flegmatieke trainer René Hake schuimbekkend en in onverstaanbaar Twengels (Twents-Engels) uitviel tegen een van zijn spelers. Die laatste had de woede van coach en spelers op de hals gehaald door twee keer ‘ónnodig geel te pakken’. Wedstrijd verloren, Hake –toepasselijke metafoor – over de rooie.
‘Mijn vrouw vond het maar niks’, sprak Hake gemelijk in de studio, onderwijl een plukje achtergebleven schuim wegvegend. ‘En mijn Engels kan ook beter’.
De tafelgasten lachten schaapachtig. En daarmee was de kous af. Geen krant die erover schreef, niemand die er nog een woord aan vuil maakte.
Gelukkig dacht ik, die Hake heeft geen woordvoerder. Of hij luistert er niet naar.
Waarna mijn gedachten afdreven naar de documentaire over Sigrid Kaag en heur autogordels. Die zaten los en moesten van haar woordvoerder vast. Of ze moesten eruit, dat kan ook.
Hoe dan ook: de eis van de woordvoerder lekte uit en een rel was geboren. De VPRO kreeg er (terecht) van langs en Kaags woordvoerders nog meer.
Oneindig lang was de rij van journalisten die in praatprogramma’s op begripvol meeknikken van hun collega’s konden rekenen. Over de toenemende macht van de woordvoerders ging het, over de ergerniswekkende arrogantie van de woordvoerders, het wegstoppen, het niet reageren en het verdraaien door woordvoerders. Enfin, u kent alle complimenten wel.
Het was de woede van de machtelozen.

Advertentie
advertisement
De macht heeft de woordvoerder op het schild gehesen. Langzaam, ongemerkt bijna, is hij via het trappenhuis naar de bovenste verdieping geglipt

Want de woordvoerder; hij is ons allemaal de baas.
Wat zei de wijze
Mariëtte Hamerteen na haar even nutteloze als uitputtende poging partijen ‘op inhoud bij elkaar te brengen? ”Beeldvorming is alles, alles is beeldvorming”.
Zo is het maar net,
Mariëtte.
En wie bepaalt die vorming van het beeld?
Geen commentaar.
In NRC Handelsblad verscheen een interessante reconstructie van manier waarop de H.J. Schoo-lezing van Sigrid Kaag dit jaar tot stand kwam. De sneer naar Rutte werd er op het laatste moment ingeschreven.
U mag raden door wie.
Het gerucht over het drankmisbruik van de eerbiedwaardige heer Remkes?
Correct! Die dekselse woordvoerders toch. Autogordel, sneer, drankmisbruik… Waarom Sigrid Kaag zich in een paar maanden tijd van stemmenkanon tot de Haagse variant van Gruella laat adviseren, is me een raadsel.

Maar dat woordvoering in de regiewagen zit, is zo helder als ouwe klare. 
En niet alleen bij D66, de partij van het Nieuwe Leiderschap. De woordvoerder is overal en heeft het laatste woord.
Het is bizar en verklaarbaar tegelijk.
Hij heeft zijn kans gekregen, hij heeft zijn kans gegrepen.
(En met hij bedoel ik uiteraard ook zij, voor de genderturvers onder ons).
De macht heeft hem op het schild gehesen. Langzaam, ongemerkt bijna, is hij via het trappenhuis naar de bovenste verdieping geglipt.
Hij is het kussen waarin de wanhopige bestuurder ‘s nachts hete tranen schreit. Zijn handen zijn het die de stamelende politicus nét op tijd voor de wielen van de aanstormende publieke opinie weggrissen. Hij is het licht in de duisternis, een gids langs de afgrond, schout bij nacht, baken bij ontij. Hopman die het kraken van de tak kent, het draaien van de wind leest, de geur van het onraad proeft.
Zelfs als er geen onraad is.
Want een woordvoerder moet tenslotte ook zijn brood verdienen.

Er wordt soms lacherig gedaan over voetballers die achter de muur gaan liggen. De woordvoerder ligt het liefst nog voor de muur. Laat die bal maar komen! Lekker!

En omdat veel woordvoerders dit blad lezen, haast ik eraan toe te voegen: we kunnen het u niet kwalijk nemen.
U bent gewoon zo.
U wilt helpen. Het bedrijf redden. De huid van uw baas verkopen. Correctie: duur verkopen. Want iemand moet het doen. Het zit in uw aard. U voelt zich betrokkener dan betrokken. Koninklijker dan de koning, pauser dan de paus. Er wordt soms lacherig gedaan over voetballers die achter de muur gaan liggen. De woordvoerder ligt het liefst nog voor de muur.
Laat die bal maar komen! Lekker!
Maar nu is het mooi geweest.
We krijgen een fijne, nieuwe politieke cultuur met zijn allen.
Het gaat weer om de inhoud. Het gaat om transparantie. Verantwoording.
Er is geen plek meer voor kunstmist. Geen ruimte voor verhulling.
Uw tijd zit erop.
Maar vreest niet, beste woordvoerder.
U was een trouwe dienaar. U wordt bedankt.
We vinden wel een functie elders.

premium

Word lid voor € 1,-

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan en betaal € 1,- voor de 1e maand.

Ja, ik wil lid worden

Reacties:

Dave Winters
Als je denkt dat de ophef van die tenenkrommende docu over de autogordels ging, dan heb je er helemaal niets van begrepen hoor. Het probleem is natuurlijk veel groter. Doordat D66 op veel belangrijke plekken teveel invloed hebben. Via burgemeesterschappen, hoge ambtenaren, commissariaten, besturen van (semi) overheden, zelfs tot aan de vice voorzitter van de Raad van State aan toe. Een foute corrupte D66'er die Pim Fortuin zelfs heeft vergeleken met Hitler, is de onderbaas van Nederland. Te bizar voor woorden. Niet voor niets dat zelfs de Raad van Europa zegt dat we af moeten van de foute en corrupte politieke cultuur in Nederland en van de coalitiedwang over 'inhoud' en dat ze gewoon weer moeten doen wat de meerderheid van de kamer wil, zonder coalitiedwang en zonder uitsluiting van grote rechtse partijen zodat er weer een evenwichtig politiek midden kan ontstaan. En niet als een dictatoriaal regime kritische mensen ontslaan of functie eldersen of uitsluiten.

Maar aan Rocco's stukjes te lezen is het een echte D66 fanboy en dus niet vatbaar voor rede of gezond verstand. Anders had hij op z'n minst wel begrepen dat de D66 indoctrinatie op de NPO erg succesvol is geweest en dan had hij het niet afgedaan als een autogordel / woordvoerders incidentje. Rocco is er waarschijnlijk ook zo een die kritiek op Kaag afdoet als vrouwenhaat, en kritiek op Jetten als homohaat zag in plaats van zeer terechte kritiek op volkomen dwaze politieke figuren met teveel macht. Ik vraag me wel af hoe hij de zeer terecht kritiek op Pechtold destijds duidde aangezien het een hetero man is. Waarschijnlijk vond Rocco je dan een fascist of populist. Volkomen losgeslagen van de realiteit die Rocco.
Lees meer Lees minder
**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Advertentie