De 20 nieuwe vormen van waarde in de betekeniseconomie Deel 1

In een eerdere post heb ik omschreven hoe in navolging van Branding, Bonding, Buzzing en Building, in de betekeniseconomie Being opmars maakt als archetype waardecreatie. In dit eerste deel van een tweeluik wil ik de bouwstenen van Being opsommen. Wat zijn nu precies die nieuwe vormen van waarde?

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Wie mij op Twitter volgt () weet dat ik ondertussen een hele reeks ‘new currencies’ - nieuwe vormen van waarde uitwisseling - de revue heb laten passeren. In deze post zal ik alle verschillende waardevormen inventariseren en presenteren.

1) Identity is new currency
Bij het betekeniseconomische Being draait het niet om een te verzinnen imago maar om een te vinden identiteit. Consumenten herkennen zichzelf in wat wezenlijk en werkelijk is. En niet in wat onmenselijk en onwerkelijk is. Onmenselijk = onecht = onaantrekkelijk. Het wenselijke wordt vervangen door het menselijke. Worden wie je ten diepste al bent is het devies. Hoe menselijker het merk, hoe sterker het merk. Identiteit is het nieuwe imago.

2) Happy is new currrency
In de betekeniseconomie gaan we waarde niet meer alleen uitdrukken in een geldbedrag. Bruto Nationaal Geluk – niet voor niets reeds door Engeland en Brazilië serieus omarmd - gaat Bruto Nationaal Product vervangen. Waardevolle bedrijven zijn bedrijven die de kunst verstaan om geluk te verspreiden in plaats van geld te verdienen. Geluk is het nieuwe geld.

3) Generosity is new currency
De paradox van de betekeniseconomie is dat de bedrijven die in eerste instantie meer aan hun klanten investeren dan zij terugverwachten – de G(enereuze) bedrijven - meer terugkrijgen van diezelfde klanten. Uiteindelijk zijn daarom niet de kostengeoriënteerde, maar de klantengeoriënteerde bedrijven de waardevolste bedrijven. Geven is het nieuwe krijgen.

4) Positivity is new currency
De economische en ecologische crises hebben een collectief gevoel van onbehagen gecreëerd. Een enorme honger naar hoop is het logische gevolg. Het wordt enorm waardevol als bedrijven deze honger weten te stillen door het bieden van perspectief: geen illusionaire luchtkastelen, maar een realistische kijk op een betere toekomst. Positiviteit is de nieuwe realiteit.

5) Morality is new currency
In de betekeniseconomie wordt het turbokapitalistische credo ‘all is fair in love, war and business’ definitief dood verklaard. Teleurgesteld door de schade en schande die de gebrekkige moraal van de financiële wereld heeft veroorzaakt, neemt ethiek een enorme vlucht. Integriteit wordt scherprechter. Mensen willen merken die deugen. Deugdzame bedrijven zijn sterke bedrijven. In de betekeniseconomie komt waarde daarom gelijk te staan aan waardig. Moraliteit is de nieuwe eerlijkheid.

6) Empathy is new currency
Wie iets wil kunnen betekenen voor een ander - het credo van de betekeniseconomie - moet zich kunnen verplaatsen in de ander. Behoeften kunnen pas bevredigd worden als deze worden (h)erkend. Ons eeuwenoude en aangeboren vermogen om met de ander mee te voelen – empathie – wordt daarom herontdekt en hergewaardeerd. Het betekeniseconomische ‘van betekenis zijn’ vraagt radicale dienstbaarheid en klantgerichtheid. Marketingcommunicatie wordt een vak van luisteren in plaats van vertellen. Empathie is de nieuwe communicatie.

7) Accessibility is new currency
De vele gevallen van greenwashing heeft het vertrouwen van consumenten in merken tot 0 gereduceerd. De consument is de oneerlijkheid van merken spuugzat. En gaat in verzet. Bedrijven die niets te verbergen hebben, beantwoorden deze ontwikkeling met het bieden van openheid. Dat is een ferme stap verder dan eerlijkheid. Openheid betekent consumenten de kans te geven hun eigen conclusies te trekken. Niets meer beloven. Alleen maar bewijzen. Verificatie is de nieuwe communicatie.

8) Modesty is new currency
Bescheidenheid siert in de betekeniseconomie niet alleen de mens maar ook het merk.
Je kunt alleen écht betekenisvol zijn voor je klanten als je voor hun wensen open staat. Dat kan alleen als je niet vol van jezelf bent, en als je tussen je consumenten staat in plaats van erboven verheven. Mensen willen bedrijven waar geen lucht wordt gebakken, maar waar hard voor hun welzijn wordt gewerkt. Bescheidenheid is de nieuwe aantrekkelijkheid.

9) Inclusivity is new currency
Als de economische crisis iets heeft gedaan, is dat het doorprikken van de illusie dat er zoiets bestaat als een afzonderlijk persoonlijk, zakelijk en maatschappelijk domein. Die zijn allemaal hetzelfde. Waardecreatie in de betekeniseconomie is daarom holistisch en integraal: tegelijkertijd goed voor de mens, goed voor de markt en goed voor de maatschappij. ‘Shared Value’ noemt businessgoeroe Michael Porter het. Of ‘thick value’, zoals die andere businessgigant Umair Haque het fenomeen heeft betiteld. De befaamde Triple P formule ‘people, planet, profit’ wordt vervangen voor ‘pleasure, profit & properity’. Inclusiviteit is de nieuwe duurzaamheid.

10) Interconnectivity is new currency
Boeddhisten beseffen het al ruim 2.500 jaar: álles is met elkaar verbonden. Alles! Niets bestaat afzonderlijk. Alles ontstaat. Alles is wederzijds afhankelijk. In de betekeniseconomie is duurzaamheid niet langer het domein van regelgeving maar van bewustwording. Verbondenheidbesef veroorzaakt verantwoordelijkheidsgevoel. Verbondenheid gaat duurzaamheid daarom vervangen. Maatschappelijk Verbonden Ondernemen is het nieuwe Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

Wordt volgende week vervolgd...

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie