Premium

'Driekwart tijdschriftuitgevers gebruikt unieke positie nauwelijks'

MMA-voorzitter Luc van Os spreekt zijn zorgen uit over de magazinebranche. Toch zijn er ook lichtpuntjes

123rf.com

Het is onrustig in de publiekstijdschriftenbranche en dat komt vooral door geruchten over te koop staande bladen. Het is een krimpende markt die hoognodig innovatie behoeft. Eerder werd bekend dat New Skool Media naar het portfolio kijkt dat het een aantal jaar geleden van Sanoma overnam. Daar gaat zeker in gesneden worden.

Bij WPG Uitgevers waren al oriënterende gesprekken om het noodlijdende Voetbal International van de hand te doen. Maar nu zou men toch weer overwegen met de voetbaltitel verder te gaan. Woordvoerder Gijs Fennell: 'We willen juist vooruit met Voetbal International. Daar zijn nu verschillende sessies over en binnenkort wordt daar meer over bekend.' Maar feit is dat WPG Uitgevers niet lekker draait, met vorig jaar een nettoverlies van 2,5 miljoen, tegenover 2,3 miljoen winst in 2015. 

Kans grijpen
Tel daarbij op dat marktleider Sanoma de afgelopen jaren alleen maar heeft moeten snijden - een slecht signaal naar de sector - en je begrijpt de zorgen van de voorzitter van branchevereniging Magazine Media Associatie (MMA) Luc van Os (foto rechts), over de toekomst. ‘Ik zie dat 75 procent van onze branche de unieke positie die ze als magazinemerkuitgevers hebben, niet of nauwelijks gebruiken. Wij hebben echt kennis van een specifiek deel van de mediamarkt en de meesten doen daar niets mee. Iedereen is de hele maand bezig om z'n maanddeadline te halen en ergens in een hoek zitten een paar mensen die verantwoordelijk zijn voor online. Dat is een volstrekt achterhaalde situatie. Elke redacteur moet elke dag, op elk moment bezig zijn met wat hij of zij aan artikelen kan publiceren voor de desbetreffende doelgroep, via online, social, video en alle nieuwe kanalen die zich aandienen. Als je ‘s ochtends naar je werk gaat, moet je al weten wat je die dag en dat moment gaat publiceren. Wie dat niet doet, heeft geen idee wat er gaande is en waar het heen gaat. Ik zeg: grijp die kans.’

 

'Ergens in een hoek van de redactie zitten een paar mensen die verantwoordelijk zijn voor online. Volstrekt achterhaald'


 

Natuurlijk blijven kwalitatieve longreads cruciaal, zegt Van Os. Maar dan moet je wel zorgen dat de andere kanalen prioriteit krijgen. ‘Daar liggen de kansen en dus moet je efficiënt en slim zijn in de creatie van de artikelen. Wie dat niet doet, is een lemming en we weten waar die  eindigen.’

Kostenreducties
Het is niet de eerste keer dat Van Os de tijdschriftenbranche oproept stappen vooruit te zetten. Zijn uitgeverij Hearst Netherlands gaf recent wel een signaal af door G+J Media over te nemen. Moederconcern Hearst wil investeren, maar we moeten volgens Van Os de ogen niet sluiten voor het feit dat de printmarkt krimpt. ‘Dan kun je al je geld en investeringen in print steken, maar dan kom je op een gegeven moment in een situatie dat je alleen maar met kostenreducties bezig bent. Dan heb je geen ruimte om te investeren.’

Dat de meeste printtitels in oplage dalen is geen verrassing. Maar met een totaal betaalde oplage van ruim 11,6 miljoen exemplaren van alle – bij NOM (Nationaal Onderzoek Multimedia) aangesloten - tijdschriften, is de publieksbladenbranche nog steeds een substantiële markt. 

NOM en NOBO
En er is ook goed nieuws voor de branche. De toch wel verrassende aanstelling van Marc Duijndam (ex-Funda, foto links) als nieuwe chef van Sanoma in Nederland en België zou zowaar kunnen betekenen dat de uitgever na de verkoop van SBS Broadcasting nog wel even in Nederland wil blijven en weer voorzichtig aan investeren denkt. En dan vooral digitaal, want dat kan Duijndam als geen ander. Zijn baas Susan Duinhoven heeft het in het persbericht zelfs over 'het geven en kansen creëren voor iedereen, waardoor we als bedrijf de beste mediatalenten behouden en aantrekken'.

Een ander positief punt voor de branche kan de fusie tussen NOM en NOBO zijn. Door de samenvoeging van het bereiksonderzoek multimedia en het Nederlands Online Bereiksonderzoek kunnen we binnenkort (nog dit jaar) eindelijk zien wat een magazinemerk in totaalbereik doet. Dat kan verrassende resultaten opleveren én een boost geven aan de magazinebranche. Zo kunnen veel tijdschriften zich eindelijk echt als merk gaan gedragen.

premium

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Advertentie