Oneerlijke boter

Een medicinaal voedingsmiddel mag blijkbaar cruciale gezondheidsinformatie wegmoffelen.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Unilever is de op drie na grootste tent van Nederland. Niet zo mega als Beatrix&;s eigen pompstationnetje, maar toch een gigant met talloze mooie merken. Een columnist die in de reclame werkt zou wel gek zijn om zo&;n player aan te pakken. Helaas ben ik zo&;n idioot die zijn waffel niet kan houden. Dus ‘blacklist, here I come’.

Van een wereldspeler als Unilever verwacht ik honderd procent integriteit. Het ‘eerlijke verhaal’ zogezegd. Al was het maar omdat onze eigen boterbabbelaar Mark Rutte er met verende tred de eerste sporten van zijn carrièreladder nam.

En als het gaat onze gezondheid wil ik al helemaal dat Unilever geen informatie verstopt in kleine, cryptische kriebelzinnetjes aan de zijkant van een kuipje of nauwelijks leesbaar en te kort, aan het einde van een commercial. Ik heb het uiteraard over gouden windei-winnaar Becel pro-activ.

Of Becel pro-activ goed is voor hart en bloedvaten, daar wil ik buiten blijven. Ik ben geen arts. Wel is zeker dat pro-activ niet voor iedereen geschikt is. En dat proberen de marketingjongens van Unilever mijns inziens net iets te clever te verstoppen.

Wist u bijvoorbeeld dat pro-activ wordt afgeraden voor zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven én kinderen onder de vijf? Als u niet in het bezit bent van een elektronenmicroscoop of een internetdiploma zou u die belangrijke boodschap zomaar kunnen missen.

Is het niet misleidend om de cruciale boodschap dat Becel pro-activ ‘niet bedoeld is voor mensen die hun cholesterol niet onder controle moeten houden’ te verstoppen in een microzinnetje dat in de commercial plusminus twee seconden in beeld is?

Terwijl voor alle echte medicijnen leesbare, begrijpelijke bijsluiters verplicht zijn, mag een medicinaal voedingsmiddel blijkbaar cruciale gezondheidsinformatie wegmoffelen.

Nu ligt Becel pro-activ, ook voor kinderhandjes, nog voor het grijpen in iedere supermarkt en staan er volop yummie recepten met Becel pro-activ ‘voor het hele gezin’ op YouTube.

En zo kan het zijn dat duizenden zwangeren, peuters en kleuters op dit moment zitten te smullen van een medicinaal product dat niet geschikt voor ze is. Ik vind dat een smerige zaak.

 

 

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie