Bunq zet kort geding door, ondanks aanpassing NRC; dinsdag dient rechtszaak

Bunq vindt dat NRC in geheel niet uit interne Slack-discussie mag quoten en dat 'feitelijke onjuistheden' moeten worden verwijderd.

Duco de Vries

Bunq-bank zet het kort geding tegen NRC Handelsblad door, ondanks dat dit een aanpassing heeft gedaan in het gewraakte artikel over de bank. NRC berichtte over medewerkers van de bank die zonder beletsel stiekem konden gluren op de rekeningen van klanten.

Topman Ali Niknam kwalificeerde het stuk op LinkedIn als een ‘een nieuw dieptepunt in de berichtgeving van het NRC’, omdat het nieuwsmedium ‘besloot namen van medewerkers te publiceren.’

Niknam liet media-advocaat Christiaan Alberdingk Thijm een blafbrief sturen over de ‘kwaadaardige bedoelingen’ van NRC. Hij sommeerde NRC om de namen van deelnemers aan een interne Slack-discussie uit het stuk te halen, omdat hun privacy zou zijn geschonden.

NRC heeft aan deze eis inmiddels gevolg gegeven. Volgens adjunct-hoofdredacteur Melle Garschagen gaat het overigens niet om namen van medewerkers, maar om gebruikersnamen op Slack. Ze zijn vervangen door een letter.

'Dankbaar'

Er blijven twee punten uit de sommatie over waaraan volgens Bunq nog geen gehoor is gegeven. NRC had het artikel zo moeten aanpassen dat ‘de aangehaalde (delen van de) Slackdiscussie wordt verwijderd en verwijderd blijft’.

Ook had NRC ‘de feitelijke onjuistheden uit het artikel’ moeten verwijderen. Welke dat zijn moet uit het schrijven van Alberdingk Thijm gedestilleerd worden, maar is niet helemaal duidelijk.

Bunq-topman laat op LinkedIn weten dat de rechtszaak doorgaat. ‘Want alhoewel NRC na bijna een week een stap in de goede richting heeft gezet door de namen eindelijk te anonimiseren, hebben ze nog altijd niet aan ons hele verzoek voldaan. We zijn de rechtbank dan ook dankbaar voor het toekennen van een spoedprocedure. Hierdoor kunnen we op 9 juli het een en ander hopelijk recht zetten.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie