Voetbalwereld heeft slechte reputatie bij morele issues, Uefa laat zien waarom

Voetbal vraagt om spelers die kleur bekennen en een bond die niet wegduikt.

Allianz Arena in regenboogkleuren

Door Paul Stamsnijder

Er is veel ophef over de omstreden wetgeving in Hongarije die het verbiedt om homoseksualiteit en sekseverandering te 'promoten' onder kinderen en jongeren onder de 18. Concreet betekent dit ook dat aandacht voor seksuele diversiteit op scholen niet is toegestaan.

De wetgeving roept vragen op en lokt reacties uit. De gemeente München kwam met het plan omre de Allianz Arena vanavond bij de EK-wedstrijd tussen Duitsland en Hongarije te laten verlichten in de kleuren van de regenboog. De boodschap: ons München staat voor tolerantie, diversiteit en sportiviteit. Het is een mooie boodschap van een stad met geschiedenis.

 

Bizar genoeg komt de Uefa in verweer tegen het plan. De voetbalbond azegt voor inclusie te zijn, maar verbiedt politieke uitingen. Persvoorlichter Jens Grittner stelt namens de Duitse voetbalbond dat de Uefa vasthoudt aan de standaardkleuren die gelden voor stadions tijdens het EK.

Grote geld regeert

De Hongaarse minister van buitenlandse zaken, Peter Szijjarto, juicht het besluit van de voetbalbond op zijn beurt toe: 'De UEFA is volgens haar statuten een politiek en religieus neutrale organisatie. Gezien de politieke context van dit specifieke initiatief, een boodschap naar aanleiding van een beslissing van het Hongaarse parlement, moet de Uefa dit verzoek afwijzen.'

De voetbalwereld heeft geen sterke reputatie als het om de moraal gaat - het grote geld regeert en als er debat ontstaat, is het verweer dat je politiek en sport niet kunt mengen. Het goede nieuws is dat andere stadions (van Hertha BSC en VfL Wolfsburg) vanavond wel de kleuren van de regenboog dragen en dat de gemeente München heeft besloten diverse gebouwen in de stad van de lhbti-kleuren te voorzien, waaronder het stadhuis. Burgemeester Reiter van de Beierse stad stelt dat hij zich niet laat afschrikken.

De samenleving verwacht dat sporters en ook merken zich uitspreken in politieke kwesties. Brands should take a stand, is het devies van deze tijd. In dat licht is een sportbond als de Uefa uit de tijd: ze reduceert de ethische kwestie tot een politiek vraagstuk tussen regeringen.

Niet wegkijken van mensenrechten

Dat ontslaat de voetbalbond, inclusief alle voetballers, van een eigen morele verantwoordelijkheid. Sport is bij uitstek politiek en de wereld van nu verdraagt het niet dat sportorganisaties neutraal willen blijven. Wie zichzelf afzijdig houdt als onrecht wordt gedaan, is medeschuldig. En in dit geval legitimeert de Uefa een dictator. Sport gaat over mensenrechten. Daar kun je niet van wegkijken.

Al in de jaren zestig van de vorige eeuw stond bokser Muhammed Ali op tegen rassenongelijkheid. Het is dan ook niet nieuw dat sporters zelf de angst overwinnen en kleur bekennen

In het hol van de leeuw

Gelukkig zien we nu ook weer positieve gevallen. Ook nu, op het voetbalveld. Manuel Neuer, keeper van het Duitse elftal, droeg zijn aanvoerdersband in regenboogkleuren. En Oranje-aanvoerder Georgino Wijnaldum draagt zondag tijdens wedstrijd van Nederland in Boedapest een hartje in regenboogkleuren en de tekst ‘OneLove’, het thema van de KNVB-campagne tegen discriminatie en voor meer diversiteit.

In het hol van de leeuw geeft hij de boodschap af: voetbal is van iedereen. Dat maar meer voetballers hun voorbeeldrol pakken. For the love of the game.

Paul Stamsnijder is oprichter en partner van Reputatiegroep

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie