Wat is er mis met de ouderwetse waarheid?

Laten we dit jaar goed beginnen door verantwoording te nemen voor onze daden.

123RF

Een nieuw jaar. Dan is het altijd weer de vraag wat dit gaat brengen. Als de eerste dagen van 2019 een voorproefje bieden van wat ons te wachten staat, kan het wel eens een rollercoasterjaar worden. Een pretpark vol trollen en sprookjes.

Waar is toch die relaxte tijd gebleven? Die tijd nadat de kerstboom was geruimd en het Bloemenbureau met het advies kwam om het gapende gat dat was ontstaan in de huiskamer te vullen door er een plant neer te zetten? Die tijd waarin je de puinhopen van het oude jaar kon opruimen. In een wereld in transitie is dat een illusie.

Verantwoording nemen

Wat mij het meest bevreemdt, is dat we niet meer de verantwoordelijkheid nemen als er door niet aflatende turbulentie weer eens een karretje uit de bocht vliegt. Bijvoorbeeld als we een stapel pallets bouwen die iets hoger wordt dan gepland en het halve dorp op de valreep gered kan worden van een inferno, geven we natuurlijk de schuld aan de wind.

Of je bent  fractieleider van een christelijke partij die in een publicitaire storm raakt vanwege een pamflet uit Nashville. Vervolgens zeg je dat je je kan vinden in de strekking van het pamflet, maar dat je geen goedkeuring hebt gegeven voor ondertekening met jouw hand.

Of je bent bestuursvoorzitter van een groot technologiebedrijf uit Cupertino waarvan de verkopen tegemvallen zodat het bedrijf zich genoodzaakt ziet een winstwaarschuwing te geven. Natuurlijk zeg je dan dat dit het gevolg is van de handelsoorlog met China. 

Eerlijkheid als voornemen

Wat is er mis met ouderwetse eerlijkheid? Waarom kunnen we niet gewoon de waarheid vertellen? Geef toe dat je wist dat de brandstapel veel te hoog was. Beken dat het pamflet met jouw handtekening eronder volgens jou die handtekening (blijkbaar) waard is. En accepteer dat die nieuwe iPhones domweg veel teveel kosten voor wat ze presteren.

Een naïeve gedachte wellicht, maar zouden we met marketing en communicatie een voorbeeld kunnen stellen? Door minder vaak de zendmodule te hanteren en meer te communiceren vanuit relevantie en eerlijkheid. Door te begrijpen dat communicatie alleen kan plaatsvinden met toestemming, dat dialoog alleen mogelijk is als de luisteraar je vertrouwt en dat vertrouwen ontstaat als oprechte eerlijkheid het uitgangspunt is.

Eerlijkheid als goed voornemen? Lijkt me geen gek idee.

Reacties:

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Eric Shriber
Eerlijkheid en oprechtheid zijn niet hetzelfde. En eerlijkheid dient wel samen te gaan met nuance en context
Lees meer Lees minder
**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Rob Visser
Ik ben het eens met Eric Shriber over het belang van nuance en context. Verder denk ik dat het betoog van Gert Koot heel rationeel verantwoord is, terwijl er onder de ratio een andere (emotionele) logica speelt. Daarbij wordt eerlijkheid geassocieerd met kwetsbaarheid en daar kunnen we als mensen moeilijk me overweg. Daarom zal het gedrag dat Koot beschrijft (dat al sinds het begin van de beschaving in allerlei vormen is te zien) nog wel even doorgaan.
Lees meer Lees minder
**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Advertentie