2017, het jaar van online video, DOOH, bioscoop en Instagram.

In de vluchtige tijd waarin we leven is het soms goed om stil te staan bij de snelle ontwikkelingen in ons vak.

publicis one

Elk kwartaal brengt het Insights & Data team van Starcom de laatste ontwikkelingen in het medialandschap in kaart. De data waarop de inzichten zijn gebaseerd, zijn over het geheel genomen de meest actueel beschikbare in de markt.

In 2017 zagen we wederom een groei (9% t.o.v. 2016) in digitale mediabestedingen, maar de budgetten werden meer aan video dan aan banners besteed. Ook binnen de buitenreclame is een verschuiving naar de digitale variant zichtbaar, zowel in mediabestedingen (+33% t.o.v. 2016) als in technologische ontwikkelingen zoals de touchscreens van Exterion Media.

De groei van bioscoopbezoekers zette in 2017 wederom door, met een stijging van 5% ten opzichte van 2016. Een kers op de taart in de bioscoopbranche was de introductie van 4DX bioscopen in december. In Pathé De Munt en de Kuip genoten bezoekers van Star Wars middels een totaal nieuwe kijkervaring.
Het was ook een succesjaar voor Instagram, dat het snelst groeiende social media platform was. Het percentage 16+ met een account steeg van 30% naar 40% en het aantal actieve gebruikers is verdubbeld naar bijna 30%.

Dat privacy in 2018 een hot topic is en nieuwe wetgeving (GDPR) het digitale medialandschap zal veranderen mag duidelijk zijn. Maar ook de recente komst van Amazon in Nederland is een interessante ontwikkeling. Amazon Alexa gaat de strijd aan met Google Home in de nieuwe markt van virtuele voice assistentie. En met de introductie van Amazon Prime voor video streaming en Amazon Music Unlimited voor muziek streaming belooft Amazon steeds meer een stempel op het Nederlandse medialandschap te drukken.

Als Human Experience Company begint voor Starcom (onderdeel van Publicis One Nederland) alles bij het begrijpen van mensen en hun mediagedrag. Om een goed en volledig beeld te krijgen van de beleving van consumenten analyseert het Insights & Data team van Starcom het Nederlandse medialandschap aan de hand van vijf Media Consumption Patterns ‘Watching, Listening, Reading, Communicating en On the Go’.

Wil je volledig op de hoogte zijn? Lees dan hier de volledige rapportage.

 

 

 

 

 

 

 

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →