Autoreclame mag geen snelheid suggereren

In reclame moet door automerken op eieren worden gereden.

Mustang mag niet te snel in reclame
Ford

Waar in redactionele artikelen en programma’s alle mogelijkheden van auto’s uitvergroot mogen worden, moet in reclame op eieren worden gereden. De ‘Let’s play again’ commercial met 4 Abarth (Fiat) modellen  (zie hieronder), opgenomen op afgesloten wegen, vermeldde in beeld dat je je altijd aan de verkeersregels moet houden. Via beeld en geluid werd echter snelheid als belangrijkste USP gecommuniceerd. En dus wordt de commercial verboden.

Abarth - Let s Play Again

Boosheid

Ford overkwam hetzelfde met de Mustang commercial ‘Don’t go quietly’. De getoonde frustratie over dagelijkse zaken mondt uit in bulderend motorgeluid van een startende Mustang, die de parkeergarage verlaat en de weg opgaat waar deze zich netjes aan alle regels houdt. Omdat verhaallijn en geluid de suggestie wekken dat autorijden helpt om frustratie en boosheid te verwerken, zou worden aangezet tot onveilig rijden. En dus volgt een verbod van de commercial.

Mustang | Don't Go Quietly | Ford FR

Snelheid suggereren

En ook Nissan moest eraan geloven. Fileleed richting vliegveld brengt de chauffeur ertoe snel een andere route te kiezen. Op het vliegveld gaat het bijna fout, maar de techniek helpt een botsing voorkomen. Zo wordt de piloot toch nog op tijd bij het vliegtuig afgezet. Omdat verhaallijn en geluid meer snelheid suggereren dan is toegestaan, kan de commercial aanzetten tot onverantwoord en gevaarlijk rijden. Dus verbiedt ASA ook deze commercial.

 

 

All-New Nissan Micra. The airport ride

Frans Blanchard (Buro Blanchard) is als jurist gespecialiseerd in intellectueel eigendom, reclamerecht en contracten.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie