Erwin van Lun vertrekt

Met deze posting neem ik na bijna vier jaar afscheid van Molblog. Belangrijkste reden is mijn ambitie om vanuit uitvalbasis Sydney internationaal te gaan opereren, en daar hoort op dit moment focus bij. Héél véél focus.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Daarom stop ik niet alleen met schrijven op Molblog, ook stop ik met het schrijven voor MarketingFacts en de Nederlandstalige versie van mijn weblog www.mensmerk.nl. Hieronder een korte evaluatie, bedankjes en natuurlijk wat tips voor de toekomst. Voor dat leuk vindt om te lezen natuurlijk.

evaluatie
In 2005 en 2006, toen bloggen nog een hype was, heb ik een reeks artikelen geschreven over het gebruik van MSN Messenger. Samen met good old en Stephan heb ik toen een met een gemaakt van Messenger en me daarmee (echt) oneindig populair gemaakt bij Microsoft. Dat was op zich niet de opzet, maar wel grappig dat het gebeurde.

De posting met de meeste impact is echter ongetwijfeld geweest waar ik een presentatie zou verzorgen, waar ik (te?)enthousiast over schreef en vervolgens twee dagen ben bezig geweest om een poging te doen alle gemoederen te bedaren. Vervolgens ging het congres niet door en was alles voor nix geweest. Een leerzaam proces welk iedereen die toen betrokken was zich nog levendig voor de geest kan halen.

Mijn sterkste observatie vind ik nog altijd . Een fundamentele shift waarin merken die de dialoog voeren met de consument, een totaaloverzicht bieden, dat die gaan bepalen wat er gebeurt. En dit is echt pas het begin geweest, er gaan nog heel veel meer voorbeelden volgen. Dit soort ontwikkelingen zijn extreem belangrijk in het nieuwe marketingdenken. De vond ik zelf ook een mooie analyse.

veranderingen
De grote verandering van Molblog is natuurlijk Molblog 2.0. Een gigantische vooruitgang. Niet alleen qua grafisch design, maar voor het denken over bloggen vanuit uitgevers. Ik denk werkelijk dat Nederland leidend in de wereld is op dit gebied. Ik verwacht hooguit vergelijkbare ontwikkelingen in landen als Zweden op dit gebied. Iemand die dat weet? Molblog 2.0 is in elk geval iets om trots op te zijn, als land, als marketeers.

Mensen die mij een beetje kennen weten dat ik altijd wel weer punten zie ter verbetering, of volgende innovatieslagen, en dus dat ik altijd opbouwend kritisch was op (uitblijvende) ontwikkelingen. Hier in Sydney verstomt echter mijn kritiek. De Adformatie van Australië, de , heeft niet alleen een 1999 site, de newsletter bestaat uit links naar PDF documenten. Ik kan me niet eens herinneren dat het in Nederland zo erg is geweest. Alle regels uit de webwereld die we in 1995 al opstelden, gouden regels, worden hier gewoon genegeerd. Het is ongelooflijk. (Moraal van dit verhaal: ga internationaal! Er is nog een wereld te winnen op dit gebied!)

toekomst
Waarom dan Australië? Mijn doelstelling is om mijn internationale sprekerscarriere uit te bouwen. Om succesvol te kunnen zijn als spreker moet je concentratie volledig bij het publiek liggen. Niet bij je content (goh, hoe zit dit eigenlijk?) of bij je taal (hoe heet het ook alweer?). Qua content maak ik m’n geen zorg, ik ben zo ongeveer vergroeid met mijn visie, maar mijn Engels moet zó goed zijn dat mijn publiek niet alleen zegt: ‘helder verhaal, goed verhaal’, maar dat ik mensen werkelijk een ‘experience’ kan bezorgen. Dan moet je helemaal niet meer nadenken over taal. Bovendien moet ik net zo snel in het Engels kunnen lezen en schrijven, als ik dat in Nederlands kan. Om dat niveau te bereiken moet je in een Engelstalig land wonen, de hele dag Engels praten, lezen en schrijven; in het Engels dromen.

Bovendien is het internationaal uitbouwen wat je nou noemt, een uitdaging.

En iedereen die wel eens in Sydney is geweest, zal beamen dat het een geweldige stad is, echt een metropool, maar dan veilig, aardige mensen en een zonnig klimaat.

Door te stoppen met het schrijven in het Nederlands hoop ik niet alleen m’n Engels te kunnen verbeteren, maar ook flink wat tijd vrij te maken voor het schrijven van internationale artikelen (voor de economist, Financial times, dat soort bladen), voor het nieuwe boek onder de werktitel dat de toekomst beschrijft in 2050 én voor : de chatbot directory die moet uitgroeien tot een online community rondom wat ik noem ‘conversational technology’. Of in marketingtermen: hoe merken zichzelf transformeren van 'Masters in Sending' naar 'Masters in Listening'.

tips
De volgende stap voor Molblog zou naar mijn idee echt de koppeling moeten zijn met de ledenadministratie. En die mensen moet je ook gewoon tonen (met bvb een icoon). Het zijn waarschijnlijk, niet zeker, de meeste serieuze leden. Het zegt in elk geval iets over hun commitment aan het vak.

Ook de volledige integratie met is volgens mij een must-have.

Verder zou je op sommige artikelen in een 'closed community' willen reageren. Zodat je mensen die al eerder samen discusseerd hebben, vanuit dat denkperspectief verder kunnen gaan met nieuwe input, nieuwe content. Als er zich nieuwe mensen in mengen, moet je soms weer een stap terug. Dat is wel eens jammer. Je zou verschillende closed discussions aan moeten kunnen maken per posting.

En dan krijg je natuurlijk nog de koppeling naar alle sociale networks. Jouw 'vrienden/collega's/contacten' lazen/waarderen etc. Zonder dus opnieuw een social network aan te maken. Daar hebben we nu wel genoeg van.

bedankt!
Iedereen bedankt voor alle reacties, het geven van tips of gewoon gezelligheid van de borrels in deze nieuwe media wereld! Ik zal nog wel regelmatig in Nederland zijn om m'n gezicht te laten zien, maar dat zal steeds minder worden als het allemaal loopt zoals ik wil.

Als je mijn observaties wilt blijven volgen, dan kan je je abonneren op mijn (Engelstalige) op .

Tot ziens!

Erwin van Lun

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie