Google: wij houden ons wèl aan Europees privacybeleid

Google houdt zich wel degelijk aan de Europese wetgeving op het gebied van privacybeleid. Dat zegt de internetgigant in reactie op onderzoek van het College bescherming persoonsgegevens (CBP).

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

‘Ons privacybeleid respecteert Europese wetgeving en stelt ons in staat om simpelere en efficiëntere diensten te creëren’, laat een Google-woordvoerder weten. Volgens het CBP koppelt Google persoonsgegevens van internetgebruikers die via allerlei verschillende Google-diensten worden verkregen, zonder de gebruikers daarover vooraf goed te informeren en zonder daarvoor toestemming te vragen.

Uit het onderzoek blijkt dat Google gebruikers onvoldoende duidelijk maakt welke persoonsgegevens het bedrijf verzamelt en koppelt, en voor welke doeleinden het bedrijf dat doet. “Google spint een onzichtbaar web van onze persoonsgegevens, zonder onze toestemming. En dat is bij wet verboden”, aldus CBP-voorzitter Jacob Kohnstamm.

In het rapport zijn gebruikers van Google-diensten ingedeeld in drie groepen: mensen met een Google-account, mensen zonder Google-account die gebruik maken van open diensten van Google zoals de zoekmachine Search en de videodienst YouTube, en mensen die geen gebruik maken van Google. Google verzamelt ook over deze laatste groep gegevens als zij bijvoorbeeld een van de meer dan twee miljoen websites wereldwijd bezoeken met Google advertentiecookies.

Persoonsgegeevns van gebruiker worden gecombineerd voor het tonen van gepersonaliseerde advertenties en personalisatie van gevraagde diensten. Daarbij gaat het deels om gegevens van gevoelige aard zoals betalingsinformatie, locatiegegevens en gegevens over surfgedrag over meerdere websites. Gegevens over bijvoorbeeld zoekopdrachten, locatiedata, en bekeken video’s kunnen met elkaar worden gecombineerd terwijl de diverse diensten hele andere doelen dienen.

Het CBP is van mening dat Google gebruikers onvoldoende informeert over het combineren van hun persoonsgegevens. Ook zouden gebruikers geen keuzemogelijkheid hebben om in te stemmen met de gegevensverwerkingen of om deze te weigeren. ‘De door de wet vereiste toestemming voor het combineren van persoonsgegevens uit verschillende Google-diensten, kan in ieder geval niet worden verkregen via aanvaarding van de algemene (privacy)voorwaarden.  ‘

Begin 2012 kondigde Google aan dat per 1 maart 2012 wereldwijd nieuwe privacyvoorwaarden gelden voor de gebruikers van alle diensten van Google. De Franse privacytoezichthouder is daarop namens alle Europese privacytoezichthouders een onderzoek gestart. Dit resulteerde in onderzoeksbevindingen die in oktober 2012 zijn gepubliceerd. Na dit vooronderzoek hebben zes privacytoezichthouders, in Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië, Italië, Spanje en Nederland, besloten om nationale onderzoeken te starten op basis van hun eigen nationale privacywetgeving. 
(Zie hier voor de zienswijze van Google op de voorlopige bevindingen, met een reactie van het CBP)

Het college heeft Google inmiddels uitgenodigd voor een hoorzitting waar duidelijk moet worden hoe het bedrijf aangepakt gaat worden. Google laat hierop weten: ‘We hebben gedurende dit proces elke mogelijkheid aangegrepen om het gesprek met het CBP aan te gaan en dat zullen we ook blijven doen.’

 

Advertentie
advertisement
Advertentie