Grote verschillen in aanbod vaste arbeidsmarkt en freelance arbeidsmarkt

Bij vrijwel alle bedrijven ligt, sinds de coronacrisis, de focus op groei, flexibiliteit en wendbaarheid

Op de arbeidsmarkt gelden de wetten van vraag en aanbod. Wanneer de economie snel groeit, ontstaan er in bepaalde sectoren en functiegebieden krapte. Zo verdwenen er bijvoorbeeld administratieve beroepen door de versnelde digitalisering tijdens de coronacrisis, terwijl er nog onvoldoende mensen waren opgeleid voor de nieuwe functies.

Het werven van nieuw talent binnen IT en web- en app development was voor de crisis al een uitdaging, nu pronken deze functies standaard bovenaan de lijst van beroepen met grote schaarste op de arbeidsmarkt. En dat geldt niet alleen voor deze branches in de
zakelijke dienstverlening. Zo wordt tevens duidelijk dat de verhoudingen op de freelance markt veel verschillen van de
vaste markt. Zo zien we dat bijvoorbeeld professionals binnen Marketing, Sales & Communicatie ‘licht schaars’ zijn en dat het daardoor eenvoudiger is om de opdracht met een freelancer in te vullen, dan met een vaste werknemer (zeer schaars). De schaarste van doelgroepen wordt gemeten door de verhouding van het aantal vacatures (de vraag) en het aantal professionals (het aanbod) op de arbeidsmarkt.

5 (mogelijke) redenen voor de grote verschillen op de vaste en freelance arbeidsmarkt

1. Door schaarste durven meer specialisten te freelancen

Vanwege schaarste durven meer mensen eerder de stap te zetten naar het freelancen. Hun kennis en kunde is gewild en dat geeft natuurlijk veel meer zekerheid. Ze hoeven niet bang te zijn dat ze zonder opdrachten komen te zitten of dat ze zichzelf niet goed kunnen vermarkten of juist te veel met netwerken bezig zijn. Hierdoor kunnen ze zelf de regie houden.

2. Veel specialisten willen zich blijven ontwikkelen

Werken als vaste kracht binnen een bedrijf, zorgt soms voor beperkingen. Binnen sommige ondernemingen is het niet altijd mogelijk om snel met de laatste technologische ontwikkelingen mee te gaan. Daar waar veel werknemers, zeker binnen web- en app development, juist wel naar op zoek zijn. Het resultaat: ze gaan freelancen.

3. Mindset bij opdrachtgevers en ondernemers verandert

Een veranderende mindset bij opdrachtgevers en ondernemers; freelancers kunnen snel en flexibel bijspringen waar dat nodig is. Doordat ze voor meerdere opdrachtgevers werken en hun eigen zaak moeten runnen, brengen ze veel ervaring, kennis en polyvalentie mee. En dat zien veel ondernemers tegenwoordig wel zitten. Deze veranderende mindset bij ondernemers en opdrachtgevers zorgt ervoor dat er nog meer ruimte komt voor freelancers en dat ze volledig geaccepteerd worden en niet altijd als
onwenselijk worden weggezet. Freelancers kiezen vaak heel bewust voor het freelance-leven en niet uit nood.

4. Versnelde digitalisering door corona

Door de pandemie zijn bedrijven sneller gaan digitaliseren. IT is inmiddels bij steeds meer organisaties onderdeel van het fundament geworden. Verwacht wordt dat het aantal freelancers binnen de IT-sector zal stijgen, en het aantal vaste werknemers nog schaarser zal worden. Het geeft freelancers de kans om een hoger uurtarief te vragen en opdrachten te kiezen die zij het liefst willen uitvoeren. Waardoor freelancen interessanter voor hen is dan werken in vast dienstverband.

5. Freelancers vs vaste werknemers

In tegenstelling tot mensen in vaste dienstverband, die gemiddeld maar één keer per zeven jaar van werkgever veranderen, bieden freelancers zich 49 keer vaker aan op de markt. Als je ‘m plat zou slaan, betekent dit dat een freelancer zich 49 keer meer aanbieden op de markt dan iemand in vaste dienst. En dit is nog los van het feit dat freelancers door de rol van intermediairs, per definitie meer worden aangeboden. Bij dit laatste speelt dan ook nog het idee dat iemand die door een werkgever is afgewezen voor een rol in vaste dienst, zelden zich nog een keer bij die werkgever zal aanbieden. Deze spelregels zijn voor freelancers totaal anders. In andere woorden, het aanbod van freelancers is veel hoger, terwijl het absolute aantal veel kleiner is. Er is hier een andere dynamiek van vraag én vooral van aanbod.

Wil jij meer weten over de ontwikkelingen en voorspellingen van de arbeidsmarkt in 2021? Lees hier meer: De ontwikkelingen en voorspellingen van de arbeidsmarkt 2021

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →