Premium

Jonge werkzoekenden kiezen voor stabiliteit en nabijheid boven een bestaan als digital nomad

Liever een goed salaris, een vast contract en goede ontwikkelingsmogelijkheden dan rondstruinen als influencer op Bali.

Amsterdam Zuidas
Shutterstock

Uit een recent onderzoek van Hogeschool Inholland (N=85) blijkt dat pas afgestudeerde jongeren eerder kiezen voor een stabiele baan dichtbij huis dan voor een avontuurlijk leven als digital nomad. Dit onderzoek, uitgevoerd door het lectoraat Human Capital, toont aan dat jonge professionals vooral op zoek zijn naar een goed salaris, een vast contract, en goede ontwikkelingsmogelijkheden.

Het onderzoek, geleid door Petra Biemans, Jeany Slijper, Piet Verstegen en Marleen Bartelts-Schilt, omvatte 85 interviews met afgestudeerden tussen 23 en 28 jaar. De bevindingen laten zien dat duurzaamheid voor hen minder belangrijk is bij het kiezen van een werkgever. ‘Ze willen een goede boterham verdienen dichtbij huis’, aldus Slijper. Een van de respondenten verwoordde het als volgt: ‘Ik wil straks een eigen woning kopen.’

Balans

Jonge werknemers hechten veel waarde aan werk-privébalans, eerlijkheid, en een goede bedrijfscultuur. Ook een korte reisafstand naar het werk is belangrijk voor hen, evenals een goed onboardingproces en collega’s in dezelfde levensfase. ‘Werkgevers moeten zich aanpassen aan de nieuwe generatie om jong talent aan te trekken en te behouden,’ zegt Bartelts-Schilt.

Duurzaam

Opvallend genoeg concludeert het onderzoek dat duurzaamheid voor net afgestudeerden van ondergeschikt belang blijkt bij de keuze voor een werkgever. Opvallend omdat veel onderzoeken het tegenovergestelde concluderen. Verstegen zegt dat het te verklaren is vanuit het huisje-boompje-beestje denken. ‘Veel net afgestudeerden vinden het echt wel belangrijk, maar op het moment dat ze echt een keuze moeten maken voor een eerste werkgever heeft het voor de meesten even geen prioriteit.’

premium

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Advertentie