Lege vacature: is een freelancer de oplossing?

Een freelancer kan de oplossing zijn voor jouw lege vacature. Maar hoe werkt dit? En wat zijn de voordelen van een freelancer?

Wist je dat freelancers zich gemiddeld 49 maal vaker aanbieden op de arbeidsmarkt dan vaste werknemers? Daarnaast hebben freelancers vaak zelf een breed netwerk waardoor ze je makkelijker kunnen doorverwijzen naar andere freelance specialisten binnen hun vakgebied. Als dit niet al genoeg reden is om ook freelancers mee te nemen in je wervingsproces, lees dan snel verder…

In het vorige artikel over het vinden van een geschikte kandidaat in deze gespannen arbeidsmarkt, benoemden we het al kort. Naast een goede vacaturetekst en het werken aan je employer branding (en nog vele andere goede tips) bestaat er nog een oplossing: Het inzetten van een freelancer! Maar hoe pak je dit aan? En wat zijn de voordelen?

Denken in projecten in plaats van fulltime banen

Heb je een vacature voor een fulltime functie openstaan? Benader de vacature dan eens anders. Deel je vacature op in verschillende projecten. Voor zo’n project ga je vervolgens op zoek naar een geschikte freelance specialist.

Of zoals Lars Evers, cco van Jellow het verwoordt: “Wanneer jij taken of delen van een fulltime baan kunt afbakenen tot een project, hoef je dus niet direct een (lange) zoektocht te starten naar een fulltimer die alles kan, maar kun je voor het specifieke project een specialist inhuren.”

Voor een geslaagde werving, is het van belang om je wervingsproces onder de loep te nemen, waarbij de freelancer niet buiten beeld blijft. Dus door vooraf strategisch na te denken over de functie en rol van de kandidaat en daarbij te denken in projecten, kun je alsnog (vaak sneller) een geschikte specialist vinden!

Nog niet overtuigd? Hierbij, nog vier voordelen voor het inzetten van een freelancer.

Voordelen van de inzet van een freelancer

Steeds meer bedrijven beginnen de voordelen van een flexibele schil in te zien. Niet alleen om het capaciteitsprobleem ‘tijdelijk’ op te lossen, maar als het invliegen van extra kennis en specialisme.

  1. Een freelancer is minder schaars op de arbeidsmarkt
    Freelancers zijn minder schaars! Een freelancer biedt zichzelf 49x vaker aan op de arbeidsmarkt dan een vaste medewerker. Op zich logisch. Een freelancer heeft een tijdelijk contract en is na verloop van tijd klaar met een opdracht. Dus tijd voor een nieuwe opdracht, wellicht bij een andere opdrachtgever, zoals jij! Dit maakt dat een schaarse freelance developer sneller weer beschikbaar is dan een vaste developer. En dus ook sneller bij jou aan het werk kan!
    Ondertussen kun je rustig blijven doorzoeken naar een vaste medewerker. Door de freelancer is de druk op de ketel iets afgenomen. Bovendien kun je in een periode van “piek & ziek” deze freelancer misschien weer opnieuw inzetten.
     
  2. Freelancers aantal blijft toenemen, ook in de toekomst
    Wereldwijd neemt het aantal freelancers razendsnel toe. Dit heeft deels te maken met de pandemie, waarin mensen hun baan zijn kwijtgeraakt en besloten voor zichzelf te beginnen. Maar ook steeds meer starters op de arbeidsmarkt beginnen direct met freelancen. Door de schaarste biedt dit perspectief. Helemaal voor specialisten binnens schaarse vakgebieden. Want: opdrachtgevers in overvloed! Ook bij Jellow zien we dit doordat de het aantal medior en senior freelancers op het freelance platform steeds meer toeneemt.


    In Nederland zitten we inmiddels op ruim 1.120.000 zzp’ers in Nederland (CBS, 2022). Een behoorlijk aandeel van werkend Nederland is dus freelancer! De komende jaren zal het aantal freelancers alleen maar blijven toenemen. Ben je als werkgever flexibel genoeg om met deze freelance trend mee te gaan?
     
  3. Een freelancer brengt kennis & ervaring mee
    Steeds meer bedrijven zien in dat het hebben van een flexibele schil met freelancers het verschil kan maken. Naast dat het een makkelijk manier is om snel een capaciteitsprobleem op te lossen brengt een freelancer veel kennis en ervaring mee. Een aanwinst voor je team dus! Door de frisse en ervaren blik van een freelancer, kun je projecten aanvliegen vanuit een ander perspectief.

     
  4. Een freelancer hoeft niet veel duurder te zijn
    Dat een freelancer veel duurder is hoeft niet het geval te zijn. Wanneer een freelance specialist, juist door zijn/haar ervaring een project in kortere tijd kan uitvoeren dan die vaste medewerker of goedkopere freelancer kan dit zelfs minder kosten. Reken het eens voor jezelf uit of ga in gesprek met een freelancer: Hoelang denk je hierover te doen en wat is je tarief? Met sommige freelancers kun je ook een vast tarief afspreken voor een bepaald project.


    Benieuwd wat een freelancer gemiddeld kost? Bekijk eens deze uurtarieven factsheet. Hierin vind je de gemiddelde uurtarieven binnen de verschillende vakgebieden op basis van niveau(junior, medior of senior), de werkervaring en de specifieke kennis.
    Let op: deze uurtarieven zijn ter indicatie van de uurtarieven die freelancers invullen op het freelance platform Jellow.
     
  5. Een freelancer is vaak specialistisch & doelgericht
    Een freelancer is vaak specialist binnen zijn vak. Dit is vaak een strategische keuze. Op deze manier kan een freelancer meer tijd stoppen in één kunde waardoor je specialistischer wordt en meer diepgaande kennis vergaart. Daarnaast kies je als freelancer niet zomaar voor het ondernemerschap. Hier komt veel bij kijken. Vaak vanuit passie en gedrevenheid stoppen freelancers dan ook meer tijd in hun eigen ontwikkeling.

    Bovendien gaat een freelancer heel doelgericht met één project aan de slag. Dit stem je immers van tevoren met elkaar af.
     
  6. Een freelancer werkt vaak remote

    Freelancers werken steeds vaker remote. Uiteraard heeft de corona pandemie dit proces versneld. Ook bij Jellow bleek de woon- werkafstand van freelancers met 22% gestegen van gemiddeld 48,5 kilometer in 2020 naar 59,2 kilometer in 2021.

    Voor jou als opdrachtgever heeft dit een groot voordeel: je kunt je zoekgebied verbreden en ook mensen van verder weg meenemen in je wervingsproces. Daarnaast hoef je niet direct een vaste werkplek op kantoor aan te bieden. Wel is het van belang dat je met hybride teams de relatie goed onderhoudt en regelmatig blijft inchecken.

    Aico van Gogh, Head of marketing bij Jellow schreef een artikel over het samenstellen van een hybride team van vaste medewerkers met freelancers..

    Vanuit mijn eigen ervaring als lead van het marketingteam bij Jellow merk ik ook dat het vinden van nieuwe vaste collega’s moeizaam gaat. Hierop anticiperen we door functies tussentijds freelance in te vullen totdat die nieuwe collega geworven is. Zo bestaat het marketingteam uit een hybride vorm van vaste collega’s en samenwerkingen met freelance marketing specialisten en marketingbureaus om zo stabiliteit in onze groei te hebben. Hierbij is bouwen en onderhouden van de relatie binnen ons hybride team cruciaal om grip te hebben op doorstroom en uitstroom. Zo proberen we met ons hybride team de afhankelijkheid van een onzekere arbeidsmarkt zo klein mogelijk te houden.”

Nu is het aan jou

Vul alsnog die lege vacature door vooraf slim na te denken over de functie, rol, het project en de vorm van samenwerking. Is die vaste medewerker zeer schaars of kun je wel wat extra specialisme, kennis of ervaring in je team gebruiken? Neem dan zeker die freelancer mee in je zoektocht!

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →