Masterclass persoonlijk leiderschap? Ga toch tekenen

Creativiteit is een onmisbare vaardigheid voor in je future job, in dit artikel leggen we uit waarom

Aan wat voor opleiding geef jij binnenkort je persoonlijk ontwikkelbudget uit: een masterclass verandermanagement, een leiderschapsbootcamp – of ga je tekenen? Klinkt misschien gek, maar steeds meer professionals kiezen voor het laatste. Dat komt doordat creativiteit niet langer iets is voor in het weekend, maar ook voor in je carrière. 

Het is al een tijdje een trend: onze creatieve trainingen zijn niet te stuiten. Design thinking, Zakelijk tekenen en Infographics maken bijvoorbeeld, gaan als een speer. Hoe komt dat?

Tijd voor een nieuwe tijd

Misschien is het niet zo gek als je bedenkt dat we aan het begin van een nieuw tijdperk staan. Klinkt heftig, maar is eigenlijk logisch. De afgelopen decennia zijn veel processen geautomatiseerd, en inmiddels heeft bijna iedereen een smartphone op zak. Tijd voor een periode waarin de grenzen tussen technologie, mens en natuur vervagen. Het World Economic Forum noemt het de Vierde Industriële Revolutie, kunstenaar en uitvinder Jalila Essaïdi sprak tijdens Dutch Design Week 2019 over het ‘Symbioceen’

Computers nemen het over

Hoe je de nieuwe periode ook noemt, het is duidelijk dat andere vaardigheden belangrijk worden. Het World Economic Forum zette de belangrijkste skills voor 2020 op een rij en vergeleek ze met hetzelfde lijstje uit 2015. Met stip op nummer één staat nog altijd ‘Complex Problem Solving’, maar de nummers twee en drie zijn nieuw: ‘Critical Thinking’ en ‘Creativity’. Volgens het Forum komt dat door de groeiende rol van technologie. Apparaten namen het routinewerk al van ons over, en nu kunnen ze ook al beslissingen nemen dankzij AI. Vandaar dat een vaardigheid als ‘onderhandelen’ lager op het lijstje staat, waar dat in 2015 nog heel belangrijk werd gevonden. 

Robots kunnen niet alles

Kritisch denken en creativiteit scoren juist hoog. De verklaring ligt voor de hand: deze twee skills zijn (nog) niet door computers overgenomen. Creativiteit is bovendien steeds harder nodig, want het is de drijver achter innovatie. Wil je als merk of organisatie relevant blijven, dan moet je constant vernieuwen. Daarvoor moet je vanuit verschillende invalshoeken naar je producten en diensten kunnen kijken, en steeds weer out-of-the-box oplossingen bedenken. 

Creativiteit als key-skill

Design Thinking is een methode die daarbij kan helpen: door te denken als een ontwerper, kom je sneller tot nieuwe inzichten en creatieve oplossingen. Maar ook Zakelijk tekenen helpt je op een andere manier naar je dagelijkse praktijk te kijken. Voor Infographics maken geldt hetzelfde. Bij Competence Factory geven we deze trainingen nu al een tijd, en het aantal inschrijvingen groeit hard. 

Opvallend is dat niet meer alleen designers en illustratoren zich aanmelden, maar ook marketeers, project- en contentmanagers, social media-strategen, beleidsmakers en zelfs CEO’s. Creatief zijn is niet langer iets voor in het weekend, maar ook voor in je professionele leven. Het is een noodzakelijke vaardigheid voor in je future job. 

Ga je dus je persoonlijk ontwikkelbudget besteden, of zelf in je carrière investeren? Dan kún je je aanmelden voor een cursus conflictbeheersing of een leiderschapsretraite in de Noorse bossen. Maar je kunt ook gaan tekenen

Anne Zeegers over de training Zakelijk tekenen

Halfjaar abonnement op Adformatie cadeau

Boek een opleiding of training via competencefactory.nl en gebruik kortingscode adformatie. Je krijgt dan een halfjaar Adformatie op de mat, en onbeperkt toegang tot het platform. Al abonnee? Je abonnement wordt (kosteloos) een halfjaar verlengd.

Over Competence Factory

Competence Factory is een opleidingsinstituut in Utrecht. Al 30 jaar bereiden we professionals voor op hun future job. Dat doen we door trainingen te geven op het snijvlak van creatie, strategie en technologie. In 1990 waren we de eerste met internettrainingen en opleidingen nieuwe media. Vandaag geven we opleidingen design thinking, data-driven marketing, visual design en UX. Al onze trainers zijn praktijkspecialisten die hun kennis delen in actieve colleges, waarin jouw leerdoel centraal staat en je vooral veel dóet. Zo zorgen we dat de stof blijft hangen en je echt iets aan de training hebt. Dus, wanneer zet jij je eerste stap naar een sprong vooruit?

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →