Online Masterclass Fix je Focus

Om optimaal te presteren als kenniswerker moet je drie dingen managen: je concentratie, je uitstelgedrag (procrastinatie) en je brein.

Trainer Marlon Augustijn bij de Design Thinking Factory
Sander van Wettum

Om optimaal te presteren als kenniswerker moet je drie dingen managen: je concentratie, je uitstelgedrag (procrastinatie) en je brein. Hoe organiseer je dat als je thuis werkt, je kind door het huis loopt en er continue nieuwsberichten, whatsappjes en emails binnenkomen? Hoe lever je met een overvloed aan prikkels en informatiestromen toch ‘diep werk’; werk waarmee je het verschil maakt? Kortom: hoe fix je je focus? Tijdens de online masterclass van Competence Factory leer je hoe je je focus traint en stuurt. Hoe je je aandacht vasthoudt en van oppervlakkige aandacht naar de diepere lagen van een taak doordringt.

Wat is focus?

Hoe vaak schakel jij tijdens je werk van de ene taak over op de andere? Grote kans dat je schatting veel lager is dan de realiteit. Het werkelijke aantal werkonderbrekingen ligt gemiddeld tien keer zo hoog als mensen zelf denken. Uit onderzoek onder professionals (Crabbe, 2014) bleek dat mensen gemiddeld niet langer dan drie minuten hun aandacht bij een taak houden. En dat je na een onderbreking (telefoon, email) gemiddeld 23 minuten nodig hebt om weer op hetzelfde aandachtsniveau verder te kunnen werken. 

High quality work produced = (time spent) x (intensity of focus) (Newport, 2016)

Voor deep work moet je je aandacht langere tijd op een taak vasthouden. Originaliteit en creativiteit zijn hier onlosmakelijk mee verbonden. Je richt je werkomgeving zo in dat je in de optimale ‘flow’ terecht komt, een staat waarin je volledig opgaat in je taak. Een staat waarin je de tijd vergeet en alles als vanzelf gaat. Dat is focus.

Wat kun je na het volgen van de Online Masterclass Fix je Focus?

Na het afronden van de online masterclass kun je onder andere:

  • Reflecteren op je huidige manier van werken en jouw uitstelgedrag (attention residue, het idee van schaarste en beperkte mentale bandbreedte)
  • MBT’s (meest belangrijke taken) formuleren
  • Methodes inzetten om je aandachtsspier te trainen, waaronder de Bodyscan en Productieve Meditatie
  • Tools toepassen om je focus op langere termijn te monitoren, zoals de Monthly Progress Monitor
  • Procrastinatie drastisch terugdringen
  • Bewust schakelen tussen een staat van volledige focus versus geen input, en mindful versus mind-wandering werken

Wie is de trainer?

Dwayne Toemere

Dwayne Toemere begon zijn carrière als Arbeid-en Organisatiepsycholoog voor een personeelsadviesbureau. Daar nam hij assessments af en was hij betrokken bij de selectieprocedures voor Justitie en de Gemeente Rotterdam. Maar hij miste een creatieve, artistieke uitlaatklep. Hij zegde zijn baan op en koos voor zijn passie: theater. Hij werd aangenomen op de Academie voor Theater en Dans in Amsterdam en studeerde af als acteur en theatermaker. Momenteel speelt Dwayne als acteur voor verschillende professionele theatergezelschappen.

Observeren, analyseren en het sturen van gedrag is, naast zijn werk als acteur, ook belangrijk voor zijn werk als trainer en coach. In het bedrijfsleven houdt hij zich bezig met persoonlijke ontwikkeling, loopbaanadvies, teambuilding en het aansturen van groepsprocessen binnen verschillende organisaties. Dat doet hij als trainer, coach en rollenspel acteur bij o.a. de NS, KLM, verschillende universiteiten (Utrecht, Nijmegen, Eindhoven) en de Politieacademie. Dwayne gelooft dat contact maken met mensen, toehoorders of een gesprekspartner, voor een belangrijk deel neerkomt op integriteit: jezelf laten zien en je hart laten spreken.

De trainingen die Dwayne bij Competence Factory geeft zijn gericht op de ‘soft skills: het trainen van je focus en concentratie, het onderzoeken van je eigen kernwaarden en balans en het verkennen van je creatieve kapitaal. Dwayne weet een persoonlijk, productieve werksfeer te creëren tijdens een training. Hij maakt makkelijk contact met een groep en geeft je het gevoel dat je gezien en gehoord wordt. Zijn interesse in de deelnemers en kennis van de onderwerpen maken de training waardevol. Met de nodige humor en de leerdoelen voor ogen weet hij iedere deelnemer naar een volgend level te coachen.

Bas Jansen

Bas Jansen is als trainer en docent psychologie gespecialiseerd in de thema's creativiteit, persoonlijke ontwikkeling en het omgaan met stress. Na zijn Master in Psychologie heeft Bas de opleiding tot kracht- en zijnsgerichte coach afgerond bij Fred Korthagen — emeritus hoogleraar Onderwijskunde aan de Universiteit Utrecht. Daarnaast is Bas gediplomeerd Aikido-docent, waardoor hij weet hoe je agressie als levenskracht inzet.

Bij Competence Factory geeft Bas de trainingen Fix je Focus, Job Crafting en Creativiteit en Innovatie. Daarnaast werkt hij als docent psychologie op kunstacademie ArtEZ, waar hij zich verdiept in het optimaliseren van creatieve groepsprocessen en wat er gebeurt in het brein bij creativiteit. Al vele jaren geeft hij trainingen en werkt hij als trainingsacteur in allerlei werkvelden, met name in de academische wereld. De laatste jaren is hij steeds meer geïnteresseerd in persoonlijke- en spirituele ontwikkeling, wat hij in zijn trainingen laat terugkomen.

De trainingen van Bas zijn ontzettend interactief; hij geeft deelnemers veel persoonlijke aandacht en zorgt ervoor dat iedereen de leerdoelen behaalt. Een uitgekiende balans tussen theorie —snappen wat er gebeurt in het brein— en praktijk —inzichten toepassen om je anders te verhouden tot je werk, je omgeving en jezelf— maakt een leerervaring bij Bas enorm waardevol.

Bas woont samen in Amsterdam met een operazangeres en een dochter van 4 die hem alles leert over fantasie en creativiteit. Hij verdiept zich nog steeds verder in Aikido. Verder organiseert hij elk jaar 'De verjaardag van Sigmund Freud' een festival met theater, lezingen en live therapie, en schrijft hij regelmatig teksten voor theater.

Interesse in de Online Masterclass Fix je Focus? Bekijk dan de website.

 

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →